Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Welke poedertegellijm heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding?

‘Helaas kijken nog veel verwerkers alleen maar naar de prijs van een zak poedertegellijm’, zegt Technisch-commercieel adviseur Rob Brandenburg. ‘Dat is niet terecht. Want uiteindelijk is niet de prijs per zak, maar de prijs per vierkante meter belangrijk voor een verwerker. En dus moet je vooral kijken naar het verbruik van de lijm.

Rob Brandenburg

Verschillen in verbruik

Er zitten zeker verschillen in het verbruik van lijmen. Met de ene poedertegellijm verbruik je op eenzelfde vlakke ondergrond met eenzelfde vertanding bijvoorbeeld 4 kilo per m² en met de andere lijm maar 2,8 kilo. De ene lijm is nu eenmaal de andere niet. En dus is het ook niet per se zo dat je met een zak lijm van 12 euro ‘goedkoper’ uit bent dan met een zak lijm van 18 euro. Het kan goed zijn dat je met de zak van 18 euro per m² minder kwijt bent dan met de zak van 12 euro.

705 720

Meer volume en toch 25 kilo

Leg verschillende 25kilo-zakken uit verschillende prijsgroepen maar eens naast elkaar. Je zult zien dat de ene zak meer volume heeft dan de andere zak. Je zult ook zien dat een zak met minder volume vaak goedkoper is. Onthoud dan dat je met een zak met meer volume meer vierkante meters doet. Dat klinkt gek, het zijn tenslotte allemaal 25kilo-zakken. Dit zal ik uitleggen.

Verschil zit in toeslagstoffen

Een poedertegellijm is opgebouwd uit diverse grondstoffen en toeslagstoffen zoals cement, zand of kunststofbindmiddel. Het verschil zit hem onder andere in deze toeslagstoffen, ook wel vulmiddelen genoemd. Zand is een vulmiddel, maar je hebt ook lichte vulstoffen. Vergelijk het met een kilo veren en een kilo lood. Een kilo veren geeft veel meer volume dan een kilo lood.

Zand is goedkoop en zwaar

Zand is zwaar en is met betrekking tot poedertegellijm de goedkoopste toeslagstof. Gebruik je dus zand als vulmiddel, dan zit een zak sneller aan de 25 kilo, maar het verbruik van de poedertegellijm zal aanzienlijk hoger liggen dan wanneer je een lichtere vulstof gebruikt. Gebruik je meer cement dan zand in de lijm, dan zal het verbruik al lager liggen.

Kunststofbindmiddel betere kwaliteit

Kunststofbindmiddel is het duurste bestanddeel. Maar: hoe meer kunststofbindmiddel, hoe hoger de kwaliteit van de lijm. Vaak zit er in een zakverpakking lijm van 18 euro dus meer kunststofbindmiddel dan in een zak lijm van 12 euro. Je smeert vaak meer meters, en je hebt ook nog een betere lijm in handen. Dat is zeker belangrijk gezien het formaat tegel dat we tegenwoordig moeten verlijmen.

705 lijmril

Grotere vertanding, minder meters

Dus lijm je met verschillende lijmen op een identieke vlakke ondergrond met een 8 x 8mm- vertanding en de lijmkam in een hoek van 45 graden, dan zul je zien dat je met de ene lijm meer meters maakt dan met de andere lijm. Gebruik je onder dezelfde omstandigheden een 6 x 6mm-vertanding, dan zal er nog altijd een verschil zijn, maar het verschil wordt natuurlijk iets kleiner. Bij een grotere vertanding wordt het verschil alleen maar groter.

Lijmkam

Watermengverhouding

Tot slot nog dit: ook de hoeveelheid mengwater kan van invloed zijn op het verbruik van cementgebonden poedertegellijm. Door meer water krijg je meer volume, maar gebruik je meer water dan is aangegeven, dan kan de lijm ‘overwaterd’ worden, wat ten koste gaat van de hechttreksterkte! Houd je dus altijd aan de voorgeschreven watermengverhouding.’