Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe gebruik je het tegel-levellingsysteem?

Vooral bij grotere tegels en lange, smalle tegels is het levellingsysteem een handig hulpmiddel. Met strijklicht vallen kleine oneffenheden tussen de tegels namelijk op. Neem je die oneffenheid weg, dan krijg je vlakker tegelwerk. Met de clips duw je de ene tegel omlaag en/of je trekt de andere iets omhoog, tot de juiste stand bereikt is.

Vlakke ondergrond

Bij grootformaattegels is het vaak nodig om te egaliseren omdat juist een ondergrond die niet vlak is ervoor zorgt dat de ene tegel iets boven de andere tegel uitsteekt. Alles begint dus met een vlakke ondergrond. Het levellingsysteem gebruik je alleen voor de nuances en niet om te proberen een vloer die eigenlijk niet vlak genoeg is, vlak te maken.

clips

Goed lijmcontactvlak

Wat je niet moet doen, is de tegels op de lijm leggen en vervolgens het tegelwerk mooi vlak maken met de clips. Belangrijk is dat je eerst een goed lijmcontactvlak creëert. Smeer de achterkant van de tegel in volgens de buttering-floatingmethode. Druk de tegel vervolgens met een schuivende beweging in het lijmbed.

levelling-systeem 3c

Minder handelingen

Je eerste tegel is je referentie en bepalend voor de rest van de vloer. Als je merkt dat een volgende tegel ‘steekt’, plaats je de clips van het levellingsysteem langs de tegel en stel je deze. Behalve dat je een vlakke vloer legt, verbruik je minder lijm en heb je minder handelingen nodig om je tegel vlak te krijgen. En doordat je minder lijm en tijd verbruikt, verdien je de egalisatie (deels) weer terug.

levelling-systeem 3d

Zijkanten schoonhouden

Let bij het plaatsen van de tegels wel op dat je de zijkanten van de tegel schoonhoudt. Er mag geen contact zijn tussen de lijm en het kunststof clipje. Anders kan het gebeuren dat het clipje niet goed afbreekt bij het verwijderen. Dan bestaat de kans dat achtergebleven kunststof te zien is in de voeg. Een handig trucje hierbij is de hoek van je lijmspaan waar geen vertanding zit, langs de tegels te halen die al geplaatst zijn. Zo haal je een paar millimeter lijmrillen weg. Nu kun je de clips plaatsen zonder de tegel te vervuilen. Vervolgens plaats je de volgende tegel hier tegenaan en schuif je deze diagonaal weg en er weer naartoe.

levelling-systeem 3e

De clips breken

Tot slot kun je alle clips eenvoudig afbreken door tegen de wiggen te schoppen. Ze breken dan af onder de tegel. Hier is de clip verdund en dus zwakker. Let daarbij wel op dat je dit vanaf de juiste kant doet. Raak de wig niet vanaf de kant waarin hij is ingeschoven, maar schop de wig weg in de lengterichting van de voeg. Je kunt de wiggen bij een nieuwe klus weer opnieuw gebruiken.’

systeem

NB Dit verhaal gaat ook op bij het plaatsen van grote tegels op de wand, maar dan is 80% lijmcontactvlak voldoende