Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Wanneer is mijn vloer droog?

‘Vrijwel dagelijks wordt de vraag gesteld wanneer de ondergrond voldoende droog is om een damp-open vloerbedekking, zoals tapijt en naaldvilt, of een dampdichte vloerbedekking, zoals linoleum of LVT aan te brengen', zegt Ferry. 'Dit is enerzijds afhankelijk van het type ondergrond en anderzijds van het type vloerbedekking. Een zand-cementdekvloer mag een hoger restvochtpercentage bevatten dan een anhydrietvloer. En een Marmoleumvloer is bijvoorbeeld weer meer dampdoorlatend dan een rubbervloer.

Meten is weten

Om te weten of je kunt starten met stofferen, moet je eerst het restvochtpercentage in de ondergrond meten. Dat kan bijvoorbeeld met een CM-vochtmeting. Hiervoor gebruik je een carbidmeter. Helaas is zo’n meting niet altijd toepasbaar. Er moet dan namelijk in de vloer worden gehakt. En stel je voor dat je dan per ongeluk de leidingen van een vloerverwarmingssysteem raakt. Een alternatief is dan de Gann-meter. Je kunt zelfs meten zonder speciale meetapparatuur, gewoon met een stuk plasticfolie. Bevestig hiervoor op diverse plaatsen een laag plasticfolie op de vloer met tape (de tape op alle randen aanbrengen). Wanneer na 24 uur de folielaag wordt verwijderd en er géén natte/donkere plek is ontstaan, is de vloer voldoende droog. Starten maar!

vochtmeting

Vochtscherm

En dan nog wat: we weten uit de praktijk dat de druk om snel na de ruwbouw de vloerafwerking aan te brengen, toeneemt. En we weten ook dat de opgeleverde vloer dan vaak niet droog genoeg is om met een dampdichte vloerbedekking te worden afgewerkt. De oplossing voor een zand-cementdekvloer of betonvloer is het aanbrengen van een vochtscherm. Dit is zelfs bij een maximaal vochtgehalte van 6% nog mogelijk en dat is best nat. Maar let op: dit werkt NIET voor een anhydrietvloer, omdat het water dat zich onder het vochtscherm verzamelt het gips aantast. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk onthechting van de vloerbedekking!’

Handig: dit zijn de maximaal toegestane restvochtpercentages per soort situatie:

VloerafwerkingAnhydrietZand-cement
Tapijt met open rug< 1,0 %< 4,5 %
Tapijt met dichte rug< 0,5 %< 2,5 %
Naaldvilt< 1,0 %< 4,5 %
Tapijttegels< 0,5 %< 2,5 %
Linoleum< 0,5 %< 3,5 %
PVC< 0,5 %< 2,5 %
Polyolefine< 0,5 %< 2,5 %
Rubber< 0,3 %< 2,0 %
Parket< 0,5 %< 2,5 %
Vochtscherm 026 Euroblock Multin.v.t.< 4,0 %
Vochtscherm 021 Euroblock Renon.v.t.< 6,0 %