Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Waarom is mijn egalisatie niet droog en wit uitgeslagen?

‘Je staat er niet altijd bij stil, maar je verwerkt in een vloer van 50 m² een dikke 50 liter water (10 zakken x 5,5 liter per zak)', zegt Technisch-commercieel adviseur Wim de Pee. 'Zo’n voorbeeld geeft aan hoe belangrijk het is om goed te letten op de verwerkingscondities. Doe je het goed, dan is egalisatie na twee of drie uur beloopbaar en na 24 uur legbaar. Denk aan de verwerkingscondities en mengverhoudingen die staan aangegeven op de verpakking en in de productinformatie. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Wim de Pee

Drogingsproces verstoord

Toch gebeurt het regelmatig dat we bij een werk worden geroepen, omdat de egalisatie die een dag eerder aangebracht is wit is uitgeslagen of nog niet helemaal droog is. De oorzaak kun je raden: de condities waaronder de egalisatie moest drogen, waren niet optimaal. Ook kan de verwerker te veel water hebben gebruikt. Of: geen goede circulatie, tocht, te lage vloer- en omgevingstemperatuur: allemaal factoren waardoor het drogingsproces wordt verstoord. En dat zie je direct terug.

vochtplekken 3b

Condens slaat terug

Is de circulatie in een ruimte niet goed, zodat het vocht niet weg kan, dan krijg je condens die terugslaat op de vloer. De alkalische zouten uit het water kristalliseren tot poeder. Dat poeder zie je terug aan de top van de egalisatielaag. Dat is het witte waas op je vloer en die sluit het drogingsproces af. Je kunt die laag openschuren en verder laten drogen, maar dat kost je in veel gevallen weer een extra dag. Zorg in de ruimte waar je werkt dus altijd voor voldoende luchtcirculatie die het overtollige vocht kan afdrijven.

Condens

Geen airco, wel ventilator

Soms moet je de natuur een handje helpen om toch een goed resultaat te krijgen, bijvoorbeeld door geforceerd te gaan drogen. Vandaag de dag zijn ruimten soms voorzien van een airco. Handig om de luchtcirculatie te helpen, zou je denken, maar ik raad het af om een airco te gebruiken. Die werkt vaak zo hard dat er risico op krimpscheuren ontstaat. Het drogingsproces moet rustig en gelijkmatig verlopen. Een ventilator is beter, maar richt deze dan niet op de egalisatie, maar in de ruimte. En ook hier geldt: zet hem niet op de hoogste stand.

ventilator

Pas op voor tocht

Het beste is een natuurlijke luchtstroom. Laat daarom altijd een deur openstaan als je naar huis gaat. En ben je niet de laatste, zeg dan tegen de anderen dat ze de deur niet dichttrekken. Pas wel op voor tocht. Zet een raam liever op de kiep/draaistand dan helemaal open. En zorg bijvoorbeeld dat de ventilatieroosters openstaan. Dat voorkomt trek langs de vloer.

vochtplekken 3e

Vloertechniek App

Al deze factoren hebben met elkaar te maken. Temperatuur, circulatie, ventilatie. En dat is dan ook nog eens afhankelijk van de plek waar je werkt. Wil je ter plekke toch even nakijken met welke verwerkingsfactoren je allemaal rekening moet houden, check dan de Vloertechniek App van Forbo Eurocol. Kom je er dan nog niet uit, dan zijn mijn collega’s en ik altijd bereikbaar voor advies.’

Vloerapp

Download hier de Vloertechniek App.