Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe voorkom je zo veel mogelijk verkleuring van je voegen?

‘In dit koude en vochtige jaargetijde krijgen wij de meeste vragen over voegwerk’, zegt Technisch-commercieel adviseur René van Zon. ‘En dan met name over het verkleuren en vlekken van voegen na het drogen. Dat effect treedt meestal op als het materiaal minder nauwkeurig of niet onder de juiste omstandigheden wordt verwerkt. Goed voegen moet precies gebeuren en bij voorkeur niet als sluitpost aan het einde van de dag.

Rene van Zon

Snelheid van afbinden

De uiteindelijke kleur van een voeg wordt mede bepaald door de snelheid waarmee het voegmiddel afbindt. Een snelle afbinding resulteert over het algemeen in een donkerder voeg dan de kleurstaal. Langzaam afbinden levert een lichtere voegkleur op ten opzichte van de kleurstaal. Vooral donkere kleuren voegmateriaal zijn gevoelig voor verkleuring. Daarom moet je juist bij deze kleuren de omstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid en restvocht in de ondergrond goed in de gaten houden. Die moeten echt ideaal zijn. Onze kleurstalen van het voegmateriaal worden gefabriceerd bij circa 19 °C en een luchtvochtigheid van rond de 70%. Probeer deze waarden in de praktijk zo veel mogelijk te evenaren. Dus, is het koud: zet een kacheltje aan.

voegen 3b

Let op soorten tegels

Naast de klimatologische omstandigheden bepaalt ook de scherf van de tegel de afbindtijd van het materiaal. Bij een zuigende scherf (wandtegelkwaliteit) zal de voeg sneller afbinden dan bij een niet zuigende scherf (vloertegelkwaliteit). Ook zijn er tegels met onverglaasde en verglaasde kanten. Als er twee verglaasde en/of twee onverglaasde kanten tegen elkaar worden verwerkt, kan ook dit zorgen voor onderlinge kleurverschillen.

5 tips RLtegels 3a

Meng machinaal

In hoogwaardig voegmateriaal zit kunststof bindmiddel om de voeg waterdicht en flexibel te maken. Dit is de reden waarom we altijd adviseren: meng machinaal. Toch zien wij in de praktijk nog vaak dat er handmatig wordt gemengd. Bijvoorbeeld als het maar gaat om een kwart emmertje. Dan blijft de menger in de auto. Maar wat gebeurt er? Omdat het materiaal in eerste instantie het water niet goed opneemt, wordt er vaak nog wat extra water toegevoegd. Even een feitje: bij handmatig mengen voeg je ca. 15 tot 20% meer water bij het voegmateriaal dan bij machinaal mengen. Het gevolg laat zich raden: door gebruik van te veel water bindt het voegmateriaal langzaam af. Dit is ook nog eens nadelig voor de waterdichtheid en de hardheid van de voeg. Het achteraf toevoegen van water als het aangemaakte voegmateriaal opstijft, is al helemaal uit den boze voor de uiteindelijke kwaliteit en kleur. Houd je altijd aan de specificaties zoals ze op de verpakking staan.

voegen 3d 2e

Afsponzen

Tot slot het afsponzen. Ook dat is een secuur werkje en bepaalt de uiteindelijke uitstraling van het totale tegelwerk. Wacht lang genoeg om de voeg eerst een beetje te laten aantrekken. Als er bijna geen voegmortel meer aan je vinger blijft plakken, kun je starten met afsponzen. Spons het tegelwerk voor met een licht vochtige spons, laat de voegwaas vervolgens een minuutje losweken en spons daarna de voegen strak af. Neem daarna de tegels af met schoon water en bij voorkeur een vochtige handspons. Ververs het water regelmatig.’

donkere voeg