Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe voorkom je scheuren in je tegelwerk over een voorgespannen kanaalplaatvloer?

‘Regelmatig word ik bij een werk geroepen waar scheuren zijn ontstaan in het tegelwerk van de badkamer, met lekkage tot gevolg. Of waar een tegelvloer ligt die hol klinkt’, zegt Technisch-commercieel adviseur Rob Schut. ‘Dit is vaak het gevolg van het verkeerd afwerken van een kanaalplaatvloer voordat er met tegelen wordt begonnen.

Rob Schut

Sparingen dichtzetten

Dit soort voorgespannen kanaalplaatvloeren, waarin sparingen zijn aangebracht om leidingen voor mechanische ventilatie en elektra in weg te werken, zien we steeds vaker in prefab woningen. Het is belangrijk dat de sparingen goed worden dichtgezet met een betonmortel of een krimparme mortel om ervoor te zorgen dat er een "waterdichte" constructie ontstaat.

kanaalplaten 3b

Zand-cement is niet afdoende

Tegelwerk is een vormvaste vloerafwerking en heeft dus ook een vormvaste ondergrond nodig. Men houdt het vaak bij alleen een zand-cementlaag om de sleuven mee dicht te zetten. Maar enkel zand-cement is niet afdoende, omdat er dan een te dunne laag op de leidingen wordt aangebracht. Ook vloeien de sleuven en de ruimten tussen de leidingen niet goed dicht, waardoor luchtruimten achterblijven en een vloer hol kan gaan klinken. Daarnaast heeft een zand-cementvloer geen enkele constructieve waarde.

Kanaalplaten 3c

Sleuven rond leidingen dichten

Ik adviseer daarom altijd de vloer vooraf goed schoon te maken met een industriestofzuiger. Vervolgens de sleuven tussen de vloerplaten en ruimte tussen de leidingen goed dichtzetten met betonmortel of een krimparme mortel en een wapeningsnet. Pas dan heb je een stevige constructie voor de verdere vloerafwerking met tegels.

Kanaalplaten 3e

Opstapje in de douche

Helaas wordt bij het ontwerpen van de woning meestal geen rekening gehouden met een extra betonlaag, waardoor de kanaalplaatvloer te dicht aan de oppervlakte ligt. Een betonlaag heeft tot gevolg dat in de douche een opstapje moet worden gemaakt. Dit is vaak de reden waarom de betonlaag achterwege wordt gelaten. Het is minder fraai is en onhandig voor mensen die gebruik maakt van loophulpmiddelen, zoals looprek, rollator of rolstoel.

Voorkom kortsluiting

Het is dus kiezen tussen het een of het ander. Technisch gezien is het beter om zo’n extra betonlaag aan te brengen. Daarmee zorg dat je vloer waterdicht is en blijft en verklein je het risico op scheuren en lekkage. In het ergste geval kan lekkage zelfs leiden tot kortsluiting en brandgevaar door de leidingen die door de vloer lopen. Over de vloerplaat in de badkamer lopen ook vaak elektraleidingen die rechtstreeks uit de daaronder gelegen meterkast komen. Ik bedoel maar, dat vraagt om waterdichte en veilige constructies.’