‘Ik kom in deze koude maanden regelmatig op werken waar deze vraag wordt gesteld’, zegt Technisch-commercieel adviseur Rob Brandenburg. ‘Het leidt met name bij nieuwbouwprojecten nog wel eens tot discussies. Want er moet snel gewerkt worden, tijd is geld. Dat begrijp ik, maar toch wijs ik er altijd op dat het belangrijk is cementgebonden producten als poederlijm of voegmortel bij de juiste temperatuur te verwerken. Je wilt immers het beste resultaat voor je klant. Voor alle cementgebonden producten geldt: te koud is echt niet oké.
Wat gebeurt er als het te koud is? Bij een temperatuur onder 5 °C komt de chemische reactie van cement en water nagenoeg stil te liggen. Het gevolg hiervan is een verminderde sterkteontwikkeling van de cementgebonden lijm of het voegmiddel. Je loopt het risico dat je tegels niet goed blijven plakken en de voeg niet goed afbindt. Bij bevriezing van de lijm kan het zelfs tot vorstschade leiden. Kortom, tijdens het verwerken van een cementgebonden product moet het altijd 5 °C of warmer zijn.
Dat geldt trouwens ook voor het afbindproces. Dat duurt ongeveer drie dagen. Maar houd daarbij ook rekening met de temperatuur van de ondergrond! Een veelgemaakte fout in het afbindproces is dat de omgevingstemperatuur hoger is dan de temperatuur van de ondergrond. Check je de luchttemperatuur in de woning, dan kan die net boven de vijf graden zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat de temperatuur van de ondergrond dat ook is.
En wat geldt voor de lijm, geldt ook voor het cementgebonden voegmateriaal. Als het afbindproces van de voeg stilstaat, blijft het water langer in de mortel. Dit kan leiden tot verkleuring van de voeg. Als een voeg te lang onderhevig is aan kou en vocht zal hij uiteindelijk lichter opkleuren dan de bedoeling is.
Dus: het is eigenlijk te koud om te gaan tegelen, maar het werk moet verder. Wat doe je dan? De eenvoudigste oplossing is de ruimte afdoende verwarmen, ook ’s nachts. Zet een kacheltje neer, sluit de ruimte goed af en check ’s morgens eerst de omgevingstemperatuur en de ondergrond. En dan nog iets: zorg er ook voor dat de cementgebonden producten niet te koud worden opgeslagen. Je kunt ze beter ’s avonds uit je bus halen en binnen bewaren.’