Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

“Mijn eerste chef schreef met vulpen in plaats van een toetsenbord”

Sinds 22 jaar is Leo Borst werkzaam bij Forbo Eurocol in Nederland. Maar eind jaren 80 deed hij daar in de zomervakanties al ervaring op in de analytische chemie. Hier leest u waarom hij een eerste baan bij Eurocol afwees en wat hij op dit moment ontwikkelt.

Naast zijn eigenlijke functie is Leo met zijn uitgebreide productkennis ook een belangrijke informatiebron voor zijn collega’s in de verkoop, service en productie. De 51-jarige, die in zijn vrije tijd graag roofvissen vangt en geïnteresseerd is in astronomie, was betrokken bij een groot aantal productinnovaties in bouwlijmen en geeft ons een inkijkje in de ontwikkeling van toen en nu.

leo borst 5

Voor welke producten bent u als productontwikkelaar verantwoordelijk?

Ik ben verantwoordelijk voor de ontwikkeling van cementgebonden tegellijmen en voegmiddelen, en samen met mijn collega Miranda Roos ook voor de stucmortels. Productontwikkeling heeft veel te maken met chemische en technische processen in het laboratorium/in productie en het kiezen en mengen van de juiste ingrediënten.

Hoe bent u 22 jaar geleden bij Forbo Eurocol terechtgekomen?

Eind jaren 80 wilde ik tijdens mijn studie analytische scheikunde in de vakantie ervaring opdoen in een laboratorium, dus schreef ik een aantal bedrijven aan en mocht ik me bij Eurocol komen voorstellen. Zo werkte ik tijdens de zomervakanties in het laboratorium als chemisch analist. Eurocol groeide en zocht in 1991 een vaste vervanger voor zijn analist, maar ik was nog jong en wilde eerst ook ervaring in de chemische technologie opdoen, wat bij Eurocol niet mogelijk was. Dus sloeg ik het aanbod af. Vijf jaar later werd de interessante functie van productontwikkelaar vacant, waarop ik toen heb gesolliciteerd. Ik vroeg me af of het niet in mijn nadeel was dat ik vijf jaar eerder een baan had afgewezen, maar ik werd meteen uitgenodigd. Het gesprek duurde bijna drie uur, maar over de arbeidsvoorwaarden waren we het in no-time eens.

Wat is er in de afgelopen twee decennia veranderd?

De afgelopen jaren is CO2 een steeds belangrijker onderwerp geworden, terwijl dat 30 jaar geleden nog nauwelijks speelde. Bij Forbo Eurocol hebben we al in 2000 besloten milieuvriendelijke grondstoffen en reststoffen te gebruiken. Natuurlijk is er ook ongelooflijk veel technische vooruitgang geboekt: in mijn eerste jaar bij Eurocol waren er twee computers voor alle zeven chemici. Onze toenmalige leidinggevende wilde er nog helemaal niets van weten en schreef met een vulpen. Daar kun je je in de huidige situatie met de meest uiteenlopende computergestuurde meetinstrumenten weinig meer bij voorstellen. Vroeger werden in het laboratorium ook veel trial-and-error-experimenten (systematische methode van vallen en opstaan) uitgevoerd. Tegenwoordig werken we veel systematischer, hoewel trial- and-error soms nog steeds onvermijdelijk is.

Welke factoren beïnvloeden uw dagelijkse werk?

De wet- en regelgeving voor het gebruik van grondstoffen en de normen voor onze producten zijn twee voorwaarden waarmee je als productontwikkelaar werkt. Daarnaast volgen we aandachtig de actuele trends op het gebied van keramische vloer- en wandbekledingen, om voor alle soorten bekledingen en ondervloeren een optimale oplossing te kunnen leveren.

Wat ontwikkelt u op dit moment?

Momenteel werk ik aan het perfectioneren van de kleurvastheid van voegmaterialen en het ontwikkelen van een lijm met een nog hogere belastbaarheid. Ook werk ik aan de ontwikkeling van een flexibel cementgebonden afdichtingsmateriaal met zeer goede scheuroverbruggende eigenschappen en een groot vermogen om spanning op te nemen, zodat het kan worden toegepast als watervast membraan voor zwembaden of outdoor- toepassingen zoals balkons en terrassen.

Wat vindt u het leukst aan uw werk?

Dat ik aan dingen werk die direct kunnen worden toegepast. Daarnaast vind ik de samenwerking met de andere disciplines in de onderneming heel interessant, net als het contact met leveranciers en het deelnemen aan congressen. Ook vind ik het onvoorspelbare karakter van mijn werk prettig: als de telefoon gaat omdat de producten bij de kwaliteitscontrole niet binnen de specificaties zijn, moet je meteen analyseren en modificeren. Van belang is ook de regelmatige informatie-uitwisseling over productietechnische en planningskwesties – je kunt in het laboratorium een mooi product maken, maar dat betekent nog niet dat het op de markt werkt.

Download hier het PDF-bestand.