Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Succesvol tegelen op bestaand tegelwerk

1. Check het bestaande tegelwerk en de constructie

Bestaand tegelwerk op de vloer of wand vormt een mooie vlakke ondergrond voor het aanbrengen van nieuwe tegels. Hiervoor moet uiteraard wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Dat begint met het controleren van de hechting van de ‘oude’ tegels en de vormvastheid en stabiliteit van de onderliggende constructie. Wees direct op je hoede bij loszittende tegels en/of scheurvorming. Dit zijn meestal signalen van een spanningsveld tussen de tegels en de onderlaag. Gaat dit op voor een groot deel van het tegelwerk, dan zit er meestal niets anders op dan slopen en de onderliggende constructie herstellen en stabiliseren.

fietstunnel

2. Reinig oude tegels grondig

Bestaand tegelwerk is in de loop der jaren vaak aangetast door vuil, vet, waslagen, enzovoort. Allemaal factoren die een goede hechting van de nieuwe lijmlaag op het bestaande tegelwerk in de weg staan. Daarom moet deze vervuiling vóór het plaatsen van nieuwe tegels eerst worden verwijderd. Hét middel hiervoor is de 014 Euroclean, met zijn uitstekende reinigende en ontvettende eigenschappen.

014

3. Zo verwerk je 014 Euroclean optimaal

Breng 014 Euroclean onverdund aan op het bestaande tegelwerk en laat het even inwerken. Gebruik voor het schoonmaken geen dweil of zwabber, maar schrob het tegelwerk stevig met een boender. Gebruik bij hardnekkig vuil of vet eventueel een harde bezem of schuurpad en voor grotere tegeloppervlakken bestaan speciale schrobmachines. Neem de losgemaakte vervuiling vervolgens op met een katoenen doek en laat de ondergrond hierna volledig drogen. Let op: plaatselijk onvoldoende reinigen kan later tot hechtingsproblemen leiden. Die worden dan zichtbaar als een breukbeeld tussen de nieuwe lijmlaag en het bestaande tegelwerk.

4. Egaliseer beschadigd tegelwerk

Is het tegelwerk op meerdere plaatsen beschadigd, al dan niet door het noodzakelijk verwijderen van loszittende tegels, egaliseer dan de oude tegellaag. Gebruik voor vloeren in droge ruimten de 990 Europlan Direct. Wanden vlak je uit met 658 Wandoforte of de sneldrogende renovatiemortels 957 Wandoquick of 955 Wandostuc, nadat je de ondergrond uiteraard eerst hebt ontvet met 014 Euroclean, volgens de onder tip 3. omschreven werkwijze. Voor een goede aanhechting van het cementgebonden wandegaliseermiddel op de gesloten ondergrond moeten de wanden eerst worden voorgestreken met 051 Europrimer Quartz. Met zijn grove structuur voorkomt deze primer het uitzakken van de verse egalisatielaag. Na het egaliseren kunnen vochtabsorberende wandtegels (met een zuigende scherf) worden verlijmd met een pastategellijm. Gebruik bij het verlijmen van vloertegels op vloeren of wanden een cementgebonden poedertegellijm.

051 op tegels

5. Ontkoppel bij horizontale spanning de nieuwe tegelvloer

Voor het betegelen van bestaande tegelvloeren bestaat nog een alternatieve werkwijze, wanneer er sprake is van scheuren door horizontale spanning. Dan is het raadzaam om eerst een ontkoppelingslaag over de oude tegelvloer aan te brengen. De 730 Isoflex is hier bij uitstek voor geschikt vanwege zijn hoge hechting en blijvend flexibele eigenschappen, waardoor spanning uit de ondervloer wordt geabsorbeerd. Breng de 730 Isoflex hiervoor in 2 lagen aan op de gereinigde, ontvette oude tegellaag. Hierop kunnen na het drogen de nieuwe tegels direct met een hoogwaardige, cementgebonden poedertegellijm worden verlijmd.

730

Voor specifieke technische vragen over tegelen over bestaand tegelwerk kunt u terecht bij uw Technisch-commercieel adviseur, of de technische helpdesk van Customer Service.

Bekijk hier de instructievideo van tegel over tegel.