Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe weet je of een Eurocol-product niet te oud is?

‘Gelukkig hebben de meeste van onze producten een ruime houdbaarheid', zegt Ferry de Lange, teamleider Technische adviezen. 'Maar stel, ze staan al een tijdje in het magazijn, dan wil je natuurlijk weten of zo’n product niet te oud is voor je ermee aan de slag gaat. Daarom staat op alle verpakkingen van onze producten, net als op producten in de supermarkt, een nummer waaraan je kunt aflezen wanneer het is geproduceerd. We noemen dat een chargenummer.

Ferry

Uitleg chargenummer

Zo’n chargenummer bestaat uit acht cijfers en begint altijd met een 1. Die 1 staat voor Forbo Eurocol. Het volgende cijfer verwijst naar het jaar van productie. In 2020 is dat de 0 en in 2021 wordt dat een 1. Daarna zie je drie cijfers die staan voor de dag van productie. Van 001 voor 1 januari tot 365 voor 31 december. De laatste drie cijfers zijn niet van toepassing voor dit verhaal. Die zijn puur voor intern gebruik.

chargenummer

Houdbaarheid Eurocol-producten

Nu je het chargenummer kunt ontrafelen, moet je ook weten hoelang een product houdbaar is. We onderscheiden twee groepen: de producten die twaalf maanden houdbaar zijn en de producten die zes maanden houdbaar zijn. Pastaproducten, zoals pastategellijm en vloerbedekkingslijmen, voorstrijkmiddelen, siliconenkitten, maar ook veel cementgebonden producten, zoals tegellijmen en voegproducten zijn minimaal twaalf maanden houdbaar, sommige zelfs langer. Voor egaliseermiddelen, reparatiemiddelen en snel afbindende cementgebonden producten, zoals de 991 Europlan Direct Rapid en 795 Uni-Quick, geldt dat ze het best binnen zes maanden verwerkt kunnen worden.

975 in emmer

Waarom geen uiterste houdbaarheidsdatum?

Er wordt weleens opgemerkt dat het handiger zou zijn om een uiterste houdbaarheidsdatum te vermelden, zoals op producten in de supermarkt. Maar wat we willen voorkomen is dat - net zoals dat in de supermarkt gebeurt met melk en andere versproducten – bij de vakhandel ook de producten met de oudste datum het langste blijven staan. Dat is onterecht, want het product is net zo goed als een product van latere datum.

Kalender

Koel, droog en afgesloten opslaan

Tot slot wil ik het nog hebben over de opslag van onze producten. Want ook een juiste opslag bepaalt of een product goed houdbaar blijft. Al onze producten moeten koel, droog en in een afgesloten verpakking worden opgeslagen. Eigenlijk spreekt dat voor zich. Hoge temperaturen, vorst of luchtvochtigheid kunnen de kwaliteit van een product negatief beïnvloeden. Bescherm dus met de winter in aantocht de kant-en-klare Eurocol-producten tegen de kou. Laat ze bijvoorbeeld niet ’s nachts buiten in je bedrijfsbus staan of onbeschermd op het project.

Magazijn

Gebruik de afdekfolie

Moet je aangebroken producten opslaan? Dan geldt bijvoorbeeld voor cementgebonden poederproducten dat die zeer beperkt houdbaar zijn. Heb je een pastaproduct gebruikt en wil je het restant bewaren, dek het dan weer af met de meegeleverde folie. Dit voorkomt uitdroging door vochtverdamping. Zo kun je een aangebroken pastaproduct zonder problemen nog enkele maanden bewaren. Heb je toch nog vragen over een Eurocol-product, dan staat de afdeling Technische adviezen altijd voor je klaar. Je kunt ons bellen, e-mailen of de vraag stellen als je online bent tijdens een chatsessie.'

dekfolie