Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe ga je het best om met poederproducten bij hoge temperaturen?

'Die vraag komt elke zomer regelmatig langs op onze helpdesk, zodra het weer flink warmer wordt', zegt technisch medewerker William Mauer. 'Een terechte vraag, want als je niet de juiste maatregelen treft, kun je in de problemen komen bij de verwerking van poederproducten. Vooral de verwerking van cementgebonden producten verdient 's zomers extra aandacht. Bereid je dit niet goed voor, dan krijg je geheid problemen met de verwerking ervan. Zo kan het 's zomers voorkomen dat een egalisatie al binnen enkele minuten keihard is, of dat voegen veel te snel drogen, waardoor je niet goed kunt afsponzen.

Gloeiend hete vloer

Hoe dat komt? Wanneer de brandende zon urenlang vrij spel heeft op een vloer of wand, die hierdoor gloeiend heet wordt, is dat vragen om problemen. We zien dit nogal eens gebeuren bij nieuwbouwprojecten omdat daar nog geen zonwering aanwezig is. Maar vergeet ook de opslag van zakken poederproducten niet. Staat je bus in de felle zon geparkeerd, dan kan het achterin zomaar meer dan 50 °C worden. Ga je zo'n zak vervolgens direct verwerken, dan zal de uithardingstijd van dat product aanmerkelijk korter zijn, wat ten koste gaat van een goede afbinding.

Hoge temp 3b

Opgepast, heet water!

Vergeet ook het aanmaken met water niet. De voorgeschreven hoeveelheid is belangrijk voor een goede afbinding en verwerking, maar ook de watertemperatuur. Tap je water door een slang die al uren in de zon ligt, dan begin je met een flinke plens warm water in je mengemmer. Doe je dit met een egalisatiemiddel, dan zal dit veel sneller drogen dan normaal. Hierdoor vloeit het niet goed en kunnen er ook witte vlekken in de toplaag ontstaan.

Hoge temp 3c

Ook bij voegwerk

Bij het voegen van tegelwerk kunnen vergelijkbare problemen ontstaan. Is de aangemaakte voegmortel te warm, dan hardt deze te snel uit. Als tegelzetter heb je dan minder tijd voor het voegen en je moet ook oppassen dat de voeg al niet te droog is voor je kunt gaan afsponzen. In dat geval krijg je de cementsluier niet of nauwelijks meer van het tegelwerk. Gebruik je dus een waterslang, laat deze dan eerst even doorlopen voordat je je mengemmer vult.

717 voeg 3b

Uit de zon, in de schaduw

Vooraf goed laten acclimatiseren van je producten en materialen is een gouden regel. 15 tot 18 °C is ideaal voor de opslag ervan. Kun je je bus niet kwijt in de schaduw of in een parkeergarage? Laad de zakken dan uit en zet ze op een koele, schaduwrijke plek. Bereid ook de werkplek voor, want met wat simpele maatregelen kun je flink wat temperatuurwinst boeken. Direct zonlicht op vloer en wand voorkom je eenvoudig door ruiten af te plakken. Een stapeltje oude kranten en een rol tape maken een groot verschil. Wel zo prettig ook: je staat dan zelf ook niet in extreme hitte te werken.

Hoge temp 3e

Dit zijn de ideale verwerkingscondities:

• Omgevingstemperatuur: 18-23 °C
• Temperatuur voor materiaal en ondergrond: minimaal 15 °C, maximaal 20 °C
• Relatieve luchtvochtigheid: 40-70%

thermometer

Heb je nog vragen, dan kun je uiteraard altijd bellen met de afdeling Technisch Support: 075 627 1630.