Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

De dynamiek van een gebouw

Interview met Marijke Griffioen, Senior Designer bij Forbo Flooring Systems
Januari 2020

Tessera Chroma Camisole 3621 / Tangerine 3623 / Tuxedo 3606

Hoe we naar de inrichting van een gebouw kijken, is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Vroeger had elk segment zijn eigen, uniforme uitstraling: een ziekenhuis zag eruit als een ziekenhuis en een kantoor was precies zo ingericht als je van een kantoor zou verwachten - als een plek om te werken. Tegenwoordig zijn de grenzen tussen de verschillende segmenten vervaagd. Gebouwen kunnen een verscheidenheid aan identiteiten hebben, waarin kenmerken van meerdere segmenten samenkomen. Marijke Griffioen, onze senior designer, geeft tekst en uitleg.

Na haar afstuderen als textielontwerper aan de Design Academy Eindhoven werkte Marijke als onafhankelijk ontwerper voor verscheidene architectenbureaus en ontwerpstudio’s. Daarnaast heeft ze een lange staat van dienst als docente aan verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen op het gebied van kunst en design.

Als senior designer van het Forbo Design Team zoekt Marijke samenwerking met internationale designopleidingen, onafhankelijke ontwerpers en internationale meubelfabrikanten. In haar projecten werkt ze samen met bachelor- en masterstudenten op het gebied van product- en interieurdesign. Dat ze op die manier in contact staat met jong ontwerptalent is voor haar van grote waarde. Hun frisse blik helpt haar op de hoogte te blijven van nieuwe trends en in kaart te brengen aan welke productinnovaties in de toekomst behoefte is.

Marijke Griffioen Senior Designer
Tessera Nexus 3501 3507

In de moderne kantooromgeving is er steeds meer aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. Moderne kantoren zijn tegenwoordig meer dan simpelweg een ruimte om in te werken. Ze bieden ook ruimte voor ontspanning en sociale contacten. En in de complete beleving van zo'n ruimte speelt de vloer een belangrijke rol. Vloeren kunnen afzonderlijke ruimten van elkaar scheiden, of in multifunctionele ruimten juist voor verbinding zorgen. Afhankelijk van het gebruiksdoel van de ruimte zijn vloeren functioneel, decoratief of stimulerend. Ook kunnen ze een ondersteuningsfunctie hebben voor andere inrichtingselementen.

Een andere trend is een groeiende behoefte aan transitionele omgevingen; ruimten moeten evolutief zijn en zich kunnen aanpassen aan nieuwe gebruiksfuncties. Wanden en vloeren in deze ruimten moeten het karakter hebben van een kameleon, met tijdloze kleuren en basismaterialen die bij elke nieuwe omgeving aansluiten.

Naar aanleiding van deze nieuwe trends en veranderende beleving ontwikkelde het ontwerpteam van Forbo een zogenaamde Global Colour Card. Deze kleurenkaart bevat geen kleurencombinaties per segment, maar is gebaseerd op een analyse van de verschillende dynamieken die binnen een gebouw kunnen bestaan. Het uitgangspunt van de Global Colour Card zijn niet individuele kleuren, maar de interactie tussen de gekozen kleuren en hun sfeereffect in specifieke combinaties. Het totaalplaatje wordt bepaald door alle kleuren samen. Dat betekent dat waar nodig eenvoudig een individuele kleur kan worden aangepast, zonder dat dit van invloed is op de algehele sfeer.

We hebben vijf thema's geformuleerd om de verschillende identiteiten te beschrijven die in gebouwen te vinden zijn; ontvangen, verplaatsen, verbinden, concentreren en opladen. Deze vijf thema's zeggen iets over de personen of activiteiten in het gebouw. Bij elk scenario in een gebouw hoort een eigen uniek samenspel van kleuren, waarbij het contrast, de intensiteit en de plaats van de kleuren bepalend zijn voor de identiteit. Omdat het complete samenspel van de gekozen kleuren de sfeer bepaalt, kunnen waar nodig afzonderlijke kleuren eenvoudig worden aangepast, zonder dat dit van invloed is op de algehele sfeer.

Het thema Receiving is van toepassing als iemand een gebouw binnenkomt; een overgang van buiten naar binnen. Dit moet een verwelkomende ruimte zijn die toegankelijk en transparant is. Die eerste indruk kun je tenslotte maar één keer maken. In feite is het dit deel van het gebouw dat duidelijk het ‘gevoel’ van het merk moet uitstralen. De ruimte moet beantwoorden aan de verwachtingen van de klant, zodat deze zich er prettig en op zijn gemak voelt. Een palet van natuurlijke, neutrale kleuren vormt de basis voor een warme, verwelkomende sfeer en kan tegelijk dienen als neutrale achtergrond voor krachtige, uitgesproken kleuren die bij de merkidentiteit horen.

Het thema Moving is van toepassing op ruimten waarin mensen in beweging zijn, op weg naar de bestemming of het doel waarvoor ze in het gebouw zijn. Mensen lopen bijvoorbeeld van A naar B, melden zich bij de receptie of verplaatsen zich tussen twee afdelingen. In deze ruimten is het belangrijkste dat mensen hun weg vinden. Daarom moeten ze overzichtelijk zijn en mensen in de juiste richting sturen, zelfs bij haast of drukte. De ruimte moet voor mensen te ‘lezen’ zijn, bijvoorbeeld door het gebruik van heldere kleuren. Die kunnen worden toegepast om contrast te creëren, of in tekens en symbolen die de weg wijzen.

"Moving" space within a building
Tessera Chroma in "Connecting" space

Een Connecting ruimte is een ruimte waar je in contact komt met andere mensen in het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan publieke ruimten voor spontane interactie, of semipublieke ruimten voor overleg of brainstormsessies. Hier geeft contact maken met anderen of even je gedachten verzetten nieuwe energie. In deze ruimten kunnen complexere kleuren en materialen worden gebruikt. Bijvoorbeeld gelaagde kleurenschema's met onverwachte combinaties, om mensen te prikkelen, nieuwsgierig te maken en aan het denken te zetten.

Bij een Concentrating dynamiek staat het individu centraal. In dit soort ruimten moet zo min mogelijk afleiding zijn. Ze liggen beschut, met het oog op privacy en concentratie. Wie zich moet concentreren, heeft behoefte aan rust en een goede akoestiek. In dit soort ruimten moeten daarom subtiele, rustige kleuren worden gebruikt, met zo weinig mogelijk structuur, of verzadigde, matte, warme, zachte kleuren met een neutraal effect op de zintuigen.

Bij het laatste thema, Recharging, draait het om mindfulness. Dit zijn ontspannen ruimten waar mensen even kunnen loslaten en zichzelf kunnen zijn. Dit deel van het gebouw moet huiselijk aanvoelen. Mensen kunnen zich er even terugtrekken om op te laden en nieuwe energie op te doen. Hier zijn lichte, frisse tinten, zoals pastelkleuren, heel geschikt. Dit soort luchtige, zuivere kleuren nodigt uit tot pauzeren, op adem komen en even ontsnappen aan de drukte.

Met de speciale kleurenkaart op basis van de verschillende dynamieken in een gebouw kan Forbo een compleet productportfolio aanbieden dat naadloos aansluit op de individuele eisen die bij elke dynamiek horen. Zo kunnen we verschillende vloerproducten uit ons assortiment op een fraaie manier met elkaar combineren, zodat uw vloeren bijdragen aan de positieve ervaring in uw gebouw.

Flotex Planks Urbanest Office Recharging Space