Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Marmoleum stories

Het LAB - Amsterdam Museum

Het laboratorium | fotografie Forbo Flooring

Studio LA - The Lab

Het Amsterdam Museum Laboratorium in de Hermitage Amsterdam Museumvleugel | fotografie Marijke Griffioen

Het Amsterdam Museum

In maart 2022 opende het Amsterdam Museum de deuren van zijn nieuwe tijdelijke locatie in een geheel omgebouwde vleugel van de Hermitage Amsterdam. In deze vleugel wordt de nieuwe vaste collectie-opstelling gepresenteerd, ontworpen door Studio LA
Studio LA: ‘Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad’.

Het dak van het laboratorium | fotografie Amsterdam Museum

Het Lab

In het midden van deze vleugel heeft Studio LA een laboratorium gebouwd, een langwerpige ruimte waarin nieuwe perspectieven op de collectie worden getoond en verbanden worden gelegd tussen hedendaagse thema’s en historische kunstwerken.

Het dak van het laboratorium kan ook worden bezocht. Vanaf deze hoogte kan vanuit een verrassend nieuw perspectief het werk op de wanden rondom ervaren worden. Het is ook de ruimte welke de komende tijd door artists in residence zal worden toegeëigend.

De rijke gelaagdheid van Marmoleum

Het idee van de architecten was om in het Lab een lichte, toegankelijke toekomstgerichte en optimistische sfeer te creëren. Met de toepassing van een koel licht kleur schema is een heldere open ruimte vormgegeven. Een omgeving waarin de bezoeker kan reflecteren en het gevoel heeft adem te kunnen halen.

Voor de muren is een bleekroze en licht grijze kleur gekozen. Op de vloer ligt Marmoleum Concrete 3739 blue glow, een mooie diepblauwe kleur. Dit geeft het laboratorium een koele, maar ook kleurrijke uitstraling. De kleurdetails in het Marmoleum geven de vloeroppervlakte een rijke gelaagdheid en diepte.
ZIE WAAROM STUDIO LA KOOS VOOR MARMOLEUM

De laboratoriumruimte in de museumvleugel van de Hermitage Amsterdam | fotografie Forbo Flooring
Interieur laboratoriumruimte met Marmoleum Concrete blue glow geïnstalleerd | fotografie Amsterdam Museum
Interieur laboratoriumruimte met Marmoleum betonnen blauwe gloed geïnstalleerd | fotografie Amsterdam Museum

Een inclusieve architectuur

Arna Mačkić is architect en samen met Lorien Beijaert oprichter van Studio LA. Het werk van Studio LA gaat over de toegankelijkheid van steden, gebouwen en het publieke domein. Hun onderzoek naar in- en uitsluitingsmechanismen binnen de architectuur zetten ze in bij het ontwerpen van een inclusieve architectuur en nieuwe vormen van publiek domein, die ontmoetingen stimuleren.

Studio LA won verschillende prijzen, zoals de Dutch Design award 2014 in de categorie Design Research en in 2017 de Jonge Maaskantprijs. In 2021 won Arna met Studio L A de Groninger Architectuurprijs voor het Geheugenbalkon.

Arna is de auteur van het boek Mortal Cities & Forgotten Monuments, welke de Britse krant The Guardian als één van de beste architectuurboeken van 2016 noemde.
In April 2022 is Studio LA genomineerd voor de Prix de Rome Architectuur, de oudste meest prestigieuze Nederlandse architectuurprijs.


Studio LA, Lorien Beijaert en Arna Mačkić | fotografie Siese Veenstra

Met dank aan:

Arna Mačkić
Gal Keshet | regie, filmopnames en montage
Marijn Smulders | portret foto Arna Mačkić
Siese Veenstra | fotografie van het Geheugenbalkon
Amsterdam Museum | fotografie van de expositie in Amsterdam Museum in Hermitage

Marmoleum Stories - Detailvideo

Kleur, detail en diepte

In onze Marmoleum Verhalen maken we ruimte voor ontwerpers, architecten en anderen om hun eigen persoonlijke connecties met ons vlaggenschip van het linoleum, Marmoleum, te onderzoeken. Maar wat maakt het nu precies tot zo'n geweldig product? Welke unieke eigenschap of eigenschap maakt dat Marmoleum er voor hen uitspringt?

Voor Arna Mačkić, een van de oprichters van Studio LA, speelden de kleur en de diepte van het dessin de belangrijkste rol bij haar keuze voor Marmoleum: