Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Marmoleum Stories

Het verhaal erachter....

In een ontwerpcontext voegt storytelling betekenis toe aan wat anders zou beginnen en eindigen in een oppervlakkige, visuele ervaring. Het kan het verschil maken tussen iemand die een ruimte alleen maar bekijkt of zich erin verdiept.

Het verhaal achter de Marmoleum Stories | Forbo Flooring Systems

Ieder van ons heeft zijn eigen verhaal. En ieder van ons zal een ruimte op zijn eigen unieke manier interpreteren. Hetzelfde kan gezegd worden van architecten en ontwerpers: ook zij zijn per slot van rekening individuen. Een ontwerper die echt in zijn werk is geïnvesteerd, zal niet alleen zijn hoofd maar ook zijn hart gebruiken, en zal opdrachten interpreteren en ontwerpkeuzes maken op basis van zijn eigen doorleefde ervaring.

Uit de duizenden mogelijkheden die hem ter beschikking staan, voelt een interieurarchitect of -ontwerper zich tot bepaalde materialen aangetrokken en tot andere niet. Soms weet hij of zij waarom, soms ook niet.

In onze Marmoleum Stories maken we ruimte voor ontwerpers, architecten en anderen om hun eigen persoonlijke connecties met ons paradepaardje, Marmoleum, te onderzoeken.

In een reeks minifilmdocumentaires spreekt een handvol gepassioneerde mensen in de eerste persoon voor de camera. Ze beschrijven hun affiniteit met en relatie tot de vloer en bieden hun eigen unieke en interessante perspectieven.

De serie biedt een close-up en intieme kijk op de beweegredenen achter de keuze van de ontwerpers voor Marmoleum, via eigenzinnige anekdotes, persoonlijke verhalen en neigingen die anders onbeluisterd zouden blijven.

Francine Houben | The Library Whisperer | photo by Mecanoo

De Bibliotheekfluisteraar: tijdloze vloeren

Trouw gebleven aan de verhalende vorm, geeft het project elke ontwerper een bijnaam of titel, zoals De Ruimtemaker, De Detective en De Bibliotheekfluisteraar. De laatste, ook bekend als Francine Houben, is de oprichtende partner en creatief directeur van Mecanoo Architecten. Francine's Marmoleum verhaal draait om het thema nalatenschap en tijdloze waarden:

De Martin Luther King Jr. Memorial Library (MLKL) in Washington DC was een drie jaar durend renovatieproject dat in 2020 werd heropend als een eigentijds leercentrum voor de hele gemeenschap. Francine's ontwerpdoel was om de verschillende erfenissen van de architect van het gebouw, Mies van der Rohe, en Dr King, naar wie het gebouw is vernoemd, met elkaar te verenigen. Voor De Bibliotheekfluisteraar vormden de Marmoleum vloeren een brug tussen de twee, als een natuurlijke manier om het hedendaagse en het tijdloze met elkaar te verbinden.

Ontdek Francine's verhaal

Martin Luther King Jr. Memorial Library | The grand reading room | photo by Mecanoo
Martin Luther King Jr. Memorial Library | The staircase | photo by Mecanoo

De Storyteller: materialen mengen

De in Italië geboren visual designer Francesca Sciarmella - alias De Storyteller - benaderde Forbo Flooring Systems al in 2014 toen ze bezig was met haar masterscriptie over linoleum. Ze was op zoek naar een materiaal met een lange en interessante geschiedenis en dat een verhaal had te vertellen: een materiaal met een identiteit.

Francesca werd gecharmeerd door de kunst van het productieproces en de natuurlijke grondstoffen waaruit het product bestaat en ging aan de slag met de productie van een reeks experimentele linoleumstalen. Door verschillende ingrediënten zoals sinaasappelschil, rozemarijn, lavendel en lijnzaad aan het basisrecept van linoleum toe te voegen, creëerde ze een nieuwe multisensoriële ervaring en schreef ze zo nieuwe verhalen en mogelijke identiteiten voor het Marmoleum zoals wij dat kennen.

Ontdek Francesca's verhaal

Francesca Sciarmella | The Storyteller | Photo by Max Radke
Experiments by Francesca Sciarmella and Marta Polenghi
Line terracotta side table design by Francesca Sciarmella Sciarmella
Christien Meindertsma | The Designer | Portrait photo by Vincent Mentzel

De Designer: circulariteit

De Marmoleum Stories laten ons ook kennismaken met productontwerpster Christien Meindertsma: De Designer. In haar werk onderzoekt Christien grondig het leven van objecten en grondstoffen. Thema's als lokale productie en onderbenutte grondstoffen kenmerken haar werk, waarmee ze een dieper begrip wil stimuleren van de materialen en producten die ons omringen. Haar verhaal is er een van openbaring.

In 2012 onderzocht Christien de mogelijkheid om een linoleum te produceren met lokaal geteeld vlas. Meer recent, in 2019, begon Christien aan een project met een gerecyclede vorm van Marmoleum, waarbij ze 150 verschillende stalen uit een oud Marmoleum stalenboek, 'Rhapsody in Colour', transformeerde. De veelkleurige stalen werden gekalend en samengevoegd tot een verbluffende schaal van hedendaagse tinten.

Ontdek Christien's verhaal

Christien Meindertsma | photo by Mathijs Labadie
Christien Meindertsma | photo by Mathijs Labadie

De maker

Terwijl je je verwondert over de kleurrijke close-ups van de Linoleum-protagonist in deze beelden, kun je het bijna voelen. De verhalen worden prachtig verteld in boeiende montages door medewerker Gal Keshet, een jonge opkomende filmmaker uit Israël en afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven.

De algemene indruk die op de kijker achterblijft, is dat verbindingen diep kunnen gaan als we betekenis vinden in de dingen om ons heen...

Ontdek het zelf: klik op de link hieronder en neem een kijkje!

Ontdek alle Marmoleum Stories

Gal Keshet | Photo by Max Radke
Making of Marmoleum Stories | Photo by Marijke Griffioen
Making of Marmoleum Stories | Photo by Marijke Griffioen