Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Forbo Stories

Vijf trends voor de gezondheidszorg

De zorgsector staat nooit stil en dat geldt ook voor vloerontwerp. In dit blog lees je alles over 5 belangrijke vloertrends in de gezondheidszorg.

5 healthcare trends after the pandemic | Forbo Flooring Systems

Trend 1: duurzaam ontwerp

Gezondheidszorginstellingen stoten aardig wat koolstof uit, produceren een hoop afval en verbruiken veel hulpbronnen. Tijdens de COVID-19-pandemie kampten ze zelfs met meer afval dan ooit, door het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en schoonmaakbenodigdheden en door de toename van medisch afval. Die stijging heeft aangetoond hoe belangrijk duurzame praktijken in zorginstellingen zijn geworden. Denk maar aan afval terugdringen, hulpbronnen in stand houden en milieuvriendelijke materialen gebruiken bij het ontwerpen van gebouwen.

Zulke duurzame inspanningen zijn niet alleen goed voor het milieu, ze komen ook de gezondheid en het welzijn van patiënten en personeel ten goede. Milieuvriendelijke vloeren zoals Marmoleum stoten bijvoorbeeld zeer weinig vluchtige organische stoffen (VOS) uit, met een gezonder binnenklimaat als resultaat. Duurzame vloeren zijn ook gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden, waardoor er minder agressieve chemicaliën nodig zijn en het risico van infecties tot een minimum wordt beperkt.

Sustainable design | Forbo Flooring Systems
Wayfinding, visual markers | Forbo Flooring Systems

Trend 2: navigatiesymbolen

Hoewel we niet meer zoveel afstand van elkaar moeten houden als op het hoogtepunt van de pandemie, heeft social distancing het ontwerp van nieuwe vloeren voor de gezondheidszorg sterk beïnvloed. Aangewezen looppaden en bewegwijzeringssymbolen zijn voortaan een essentieel aspect bij het ontwerp van zorginstellingen. Het doel: patiënten en personeel veilig houden en de stroom van mensen in goede banen leiden.

De pandemie heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk efficiënte en duidelijke looppaden zijn en zorginstellingen zullen die trends wellicht ook in de toekomst meenemen in hun vloerontwerpen. Visuele markeringen kunnen worden gemaakt van Marmoleum,vinyl of Flotex en kunnen direct in de planning en het ontwerp worden opgenomen. De materialen worden ter plaatse op maat gesneden en stevig in de vloer geïntegreerd. Ze zijn robuust, gemakkelijk schoon te maken en hebben in het geval van Marmoleum zelfs een antibacteriële werking.

Trend 3: huiselijke omgevingen

Tijdens de pandemie konden veel zorginstellingen minder bezoekers toelaten, waardoor sommige patiënten zich geïsoleerd en eenzaam voelden. Om dat tegen te gaan, creëren ontwerpers in de gezondheidszorg meer huiselijke omgevingen die comfortabel en vertrouwd aanvoelen. Privékamers met natuurlijk licht en comfortabel meubilair kunnen patiënten helpen zich meer op hun gemak te voelen tijdens hun verblijf.

Zorginstellingen gebruiken in hun vloerontwerp ook elementen die een meer uitnodigende, aangename en gastvrije omgeving creëren, zoals warme kleuren, houtimitatievloeren en tapijt. Dat kan stress en angst helpen te verminderen, wat het herstel van de patiënten en het moreel van het personeel ten goede komt.

Home-like design | Forbo Flooring Systems
Biophilic design | Forbo Flooring Systems

Trend 4: biofiel design

Biofiel design haalt natuurlijke elementen naar binnen in gebouwen om gezondheid en welzijn een boost te geven. Deze trend heeft de afgelopen jaren aan kracht gewonnen en is nog belangrijker geworden in de nasleep van de pandemie. Biofiel design bevordert het herstel en het welzijn van de patiënt door een band met de natuur te creëren, stress te verminderen en de cognitieve functies te verbeteren.

De vloer draagt bij tot zo’n biofiel ontwerp, dankzij natuurlijke materialen zoals hout en met patronen of texturen die natuurlijke elementen nabootsen.

Trend 5: flexibele ruimtes

Flexibele ruimtes zijn snel en efficiënt aan te passen aan nieuwe situaties. Een voorbeeld: algemene zones ombouwen tot tijdelijke ruimtes voor patiëntenzorg, een aspect dat tijdens de pandemie cruciaal is gebleken. Zorginstellingen moesten kunnen reageren op pieken in het aantal patiënten en veranderende protocollen voor infectiecontrole. Flexibele ruimtes kunnen tegenwoordig helpen de bestaande oppervlakte optimaal te benutten, de doorstroming van patiënten te verbeteren en de werkstromen voor het personeel efficiënter te maken.

Met onze Fast Flooring ranges gamma’s komen zulke flexibele ruimtes makkelijker tot stand, dankzij modulaire of in elkaar grijpende vloersystemen die naar behoefte gemakkelijk te installeren, verwijderen of opnieuw in te delen zijn.

Modul'up | Fast Flooring | Forbo Flooring Systems

Kortom, de inrichting van zorginstellingen evolueert snel als reactie op de COVID-19-pandemie. Zorginstellingen zoeken naar nieuwe oplossingen om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van patiënten en personeel, en kiezen daarbij onder meer voor biofiel design en flexibele ruimtes.

Vloerontwerp is een vernieuwend domein, met nieuwe materialen en technologieën die duurzamere omgevingen helpen te creëren. Als toonaangevende leverancier van innovatieve en duurzame vloeroplossingen voor zorginstellingen biedt Forbo Flooring Systems een breed scala aan producten die voldoen aan de strengste normen op het gebied van hygiëne, duurzaamheid en design.