Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Circulair Marmoleum

Marmoleum maken van een oude vloer

Scroll naar beneden voor meer informatie

Nieuw Marmoleum maken

van een 20 jaar oude vloer

Op dit moment is circulariteit voor vloerbedekkingen nog niet op grote schaal gerealiseerd. Oplossingen zijn vooral beperkt wanneer de vloer op de ondervloer is gelijmd, wat het geval is voor de meeste veerkrachtige vloeren die tegenwoordig worden gebruikt.

In 2021 is met de Technische Universiteit Delft een project gestart om 13.000 m2 oud Marmoleum terug te nemen dat ruim 20 jaar bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) heeft gelegen. De uitdaging was om deze vloeren volledig te recyclen tot gloednieuw marmoleum, een taak die vrij ongebruikelijk is in de wereld van linoleum.

circular marmoleum

Recycling in stappen

Renovatie is meestal een kwestie van sloop en wederopbouw, maar het project voor de TU Delft vroeg om een delicatere aanpak. Zowel de ondervloer als de vloerbedekking moesten zoveel mogelijk intact blijven en vervuiling van het materiaal moest worden vermeden. Het Marmoleum werd snel en zorgvuldig verwijderd met een speciale vloerstripper.

De losse platen verwijderd linoleum, die dertig centimeter breed en tweeënhalve millimeter dik waren, werden opgerold en verzameld in rolcontainers.

Rollen marmoleum

Van vlokken tot poeder

De vloer werd na verwijdering uit het gebouw schoongemaakt om vrij te zijn van lijm en dekvloermateriaal en werd vervolgens versnipperd en vermalen. De zuiverheid van het materiaal betekende dat de as kon worden gebruikt voor de cementindustrie en ongeveer een derde kon worden hergebruikt in nieuw linoleum dat voor bijna 50% bestond uit gerecycled materiaal van de oude vloer.

Een ander deel van het oude linoleum werd vermalen tot poeder en door het Nederlandse bedrijf CooLoo gebruikt om zachte stoelen te produceren voor de facultaire loungeruimtes, afgewerkt met een coating van de oude Marmoleum-vloeren.

Cooloo meubelen TU Delft

Toekomstige circulaire oplossingen

Doordat steeds meer vloeren worden gelegd zonder lijm, zullen circulaire oplossingen in de toekomst eenvoudiger worden. Maar met of zonder lijm, volledig circulair gaan voor oude vloeren vereist nog steeds een schone recyclingstroom, een goede toeleveringsketen en een doordachte, milieuvriendelijke productiemethode.

De voorwaarden zullen per project verschillen en moeten altijd grondig worden beoordeeld, maar door verschillende methoden uit te proberen, leren we gestaag wat het betekent om volledig circulair te gaan.

Bekijk de uitdagingen aan het einde van de levensduur waarmee we worden geconfronteerd
Versnipperde linoleumvlokken

Meer inspirerende artikelen

Wilt u meer artikelen lezen over Forbo Flooring en duurzaamheid? Bezoek onze pagina Forbo-verhalen.

Ontdek Forbo-verhalen