Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Algemeen lijmadvies Kerlite en Kerlite-Plus van Cotto d`Este

Samenstelling

Kerlite, geproduceerd door Cotto d’Este, is een keramisch materiaal verrijkt met zirkonium. De platen zijn vuurvast, vuilafstotend en zijn eenvoudig met behulp van gereedschappen voor glasbewerking op maat te versnijden. Kerlite-Plus is aan de achterzijde voorzien van een glasvezelwapening. Kerlite is verkrijgbaar in platen van 100x300, 100x100, 50x50, 40x100 en 4,9x100 cm. Kerlite heeft een dikte van 3 mm en Kerlite Plus van 3,5 mm.

Plaatsingsadvies
Kerlite dient volgens voorschriften van Cotto d’Este aangebracht te worden. Zie wat dit betreft de richtlijnen van Kerlite verkrijgbaar bij de dealers of bij Cotto d’Este.

kerlite 3

Algemeen

Bij dit algemeen lijmadvies gaan wij uit van een constructief verantwoorde opbouw van de ondergrond in een binnensituatie. Buitensituaties vereisen aanvullend advies. Tevens moet de ondergrond geschikt zijn voor het afwerken met deze dit dunne keramiek. Dit houdt in, dat er rekening gehouden moet zijn met eventuele dilataties, vormvastheid van de ondergrond, laagdiktes, vochtigheid en dergelijke.

Ondergrond
Vochtabsorberende ondergronden goed stofvrij maken en voorstrijken met 099 Dispersieprimer. Droogtijd ca. 1 uur. Gesloten ondergronden, zoals bestaand tegelwerk, goed ontvetten met 014 Euroclean, waarbij het grondig naspoelen van wand en/of vloer extra aandacht verdient.

Egaliseren
De tegels aanbrengen op een vlakke ondergrond. Derhalve steenachtige wanden uitvlakken met 658 Wandoforte (tot ca. 15 mm). Vloeren egaliseren met 990 Europlan Direct (2-20 mm).

Natte ruimten
De strakke wand-/vloeraansluiting, alsmede de verticale douchehoek(en) en leidingdoorvoeren insmeren met de 685 Eurocoat. Direct hierna het 063 Euroband in de nog natte 685 Eurocoat plaatsen en vervolgens een nieuwe, volledig dekkende laag
685 Eurocoat, aanbrengen. Gipsgebonden ondergronden, welke afgewerkt worden met een cementgebonden poederlijm, voorzien van een volledig gesloten laag 685 Eurocoat.

Verlijmen op wanden

Groot formaat Kerlite op wand verlijmen met 705 Speciaallijm of 765 Ecolight. Eventueel voor het aanbrengen van lijm onze speciaal schuin getande lijmkam 20 of 21 gebruiken. Voor het optimaal benutten van deze lijmkam, de rillen altijd in één richting op de ondergrond aanbrengen. Zorg dat vooral de randen van de tegels met lijm volledig worden ondersteund. In verband met de geringe dikte van het Kerlite zorg dragen voor een lijmcontactvlak van minimaal 80 %. Controleer het lijmcontactvlak en pas zo nodig de werkzaamheden hierop aan! Hou de ruimte tussen de tegels vrij van lijm ten behoeve van de voegafdichting.

Kleinere formaten op de wand kunnen verlijmd worden met een pastalijm zoals 682 Majolicol, 2000 Bouwpasta, 688 Elastifix of 686 Supercol (alleen op vochtabsorberende ondergronden).

kerlite 5

Verlijmen op vloeren

Kerlite Plus verlijmen met 705 Speciaallijm of 765 Ecolight. Hierbij zorg dragen voor een lijmcontactvlak van 100%, door middel van de buttering/floating methode. Breng bij deze methode lijmrillen aan op de ondergrond (vertanding 6 x 6 mm) en op de rugzijde van de tegel met de vlakke kant van de spaan. Controleer het lijmcontactvlak en pas zo nodig de werkzaamheden hierop aan! Eventueel voor het aanbrengen van lijm op de ondergrond onze speciaal schuin getande lijmkam 20 of 21 gebruiken. Voor het optimaal benutten van deze lijmkam, de rillen altijd in één richting op de ondergrond aanbrengen. Zorg dat vooral de randen van de tegels volledig met lijm worden ondersteund.

Indien nodig de tegels na het lijmen verzwaren (bijv. dmv zand) ivm de mogelijkheid op het schotelen van de tegels. Tevens is het bij schotelende tegels raadzaam om de snel afbindende poedertegellijm 795 Uniquick te gebruiken.

De Kerlite Plus platen zijn voorzien van een glasvezelwapening welke is verlijmd met een componentenlijm. Door eenzijdige warmtebelasting, zoals direct zonlicht, kan er spanning ontstaan tussen tegel/wapening en ondergrond. Op deze plaatsen de vloerplaten verlijmen met de 702 Multi-Epoxy.

Voegen
Na afbinding van de lijm de tegels afvoegen met 717 Eurofine WD of 706 Speciaalvoeg WD. Wij adviseren voor wanden een minimale voegbreedte van 2 mm en voor vloeren van 3 mm.

Verdere bijzonderheden
• Eventuele dilataties in de ondergrond doorzetten in het tegelwerk. De in- en uitwendige hoeken vrijhouden van Kerlite, lijm en voegcement, alsmede aansluitingen bij wanden, rondom kozijnen, leidingdoorvoeren, afvoerputten en deze afkitten met de 880 Euroseal Silicone; een blijvend elastische siliconenkit. Tevens eventuele boorgaten (inwateringsrisico) hiermee afdichten.

In geval van twijfel bij een bepaalde toepassing of voor bijzondere toepassingen contact opnemen met Forbo Eurocol Nederland B.V. Afdeling Technische Adviezen
(0031 75 6271600).

Voor tips en meer informatie zie onze Waterdicht Tegelwerk folder en onze productinformatiebladen op onze website.

Voor informatie over de toepassingen en verwerking van Kerlite zie www.kerlite.nl


Onze gebruiksaanwijzingen berusten op zorgvuldige laboratoriumproeven en uitvoerige praktijkervaringen. Wij kunnen echter geen verantwoording voor uitgevoerde werken nemen en raden u daarom aan om zelf ter plaatse praktijkproeven te nemen. Overigens verwijzen wij naar onze Algemene Verkoopvoorwaarden.