Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Tips voor het verwerken van onze pastategellijmen

De pastategellijmen en andere producten van Forbo Eurocol zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. Toch is het goed om even stil te staan bij de optimale verwerkingsmethoden. Aan het woord: Technisch-commercieel adviseur Hans Meelker.

1. Smeer niet een te groot oppervlak ineens
Bij hogere temperaturen, dat is al vanaf 20 graden Celsius, wordt de open tijd van pastategellijm verkort. Wanneer u een te groot oppervlak ineens insmeert, kan zich op de lijmlaag een vlies vormen voordat u het hele oppervlak heeft getegeld. Smeer dus bij hogere temperaturen een kleiner gedeelte van de muur in, zodat u de tegels nog in de verse lijmlaag kunt plaatsen. Het schuiven van de tegel is bij hoge temperaturen nog belangrijker om het benodigde lijmcontactvlak te verkrijgen!

2. Draai de werkwijze om
De gangbare werkwijze is: ’s ochtends tegels lijmen, ’s middags voegen. Bij projectmatig tegelwerk is het echter verstandig om die werkwijze om te draaien. ’s Morgens is het immers nog koeler. Op een warme dag is de ochtend de beste tijd om te voegen.

3. Voeg geen extra water toe aan voegmortel!
Tijdens het lijmen en voegen kan de mortel onder door een te hoge temperatuur sneller opstijven in de emmer. De smeerbaarheid / verwerkbaarheid is dan niet meer optimaal. Extra water toevoegen om de mortel weer zachter te krijgen is niet de oplossing! Het chemisch proces van afbinding wordt dan verstoord waardoor de sterkte van de lijm en voeg afneemt. Ook hier geldt: maak niet te veel mortel in een keer aan. Laat je leiden door de verwerkingstijd.
Zorg er tevens voor dat zakverpakkingen en emmers koel worden opgeslagen en beschermt worden tegen hoge temperaturen!

4. Gebruik nooit een pastalijm op de vloer
Vloeren betegelen met een pastalijm is niet mogelijk. Pastalijm is te flexibel, omdat deze is ontwikkeld om spanningen op te nemen, bijvoorbeeld voor het ondervangen van de werking van betonmuren (krimp en uitzetting). Bij toepassing op een vloer betekent dit dat de minder elastische tegelvoegen door de hogere elasticiteit van de lijmlaag onder de tegels worden losgelopen. De lijm beweegt te veel mee in de verticale afzetkrachten waarmee de vloer wordt belast. Voor het betegelen van vloeren gebruikt u altijd een poederlijm.

5. Kies de juiste pastalijm
Forbo Eurocol levert veel verschillende pastalijmen in allerlei gradaties. Kies altijd de juiste tegellijm. De 688 Elastifix is bijvoorbeeld onze beste lijm als het gaat om aankleefkracht, speciaal voor grote tegels die niet gestapeld worden verwerkt. Wanneer u echter gestapeld tegelt, heeft u de 688 niet nodig, want dan rust het gewicht van de tegels op de tegelwiggen. Een willekeurige andere Eurocol-projectlijm volstaat dan ook. In deze tijden van ‘op de centen letten’ een belangrijk argument om te kijken of u echt de juiste lijm heeft gekozen. De eurocol tegelklus app helpt u daarbij.

Download deze via de App Store of Google Play.

Klik hier voor het productoverzicht.

hans meelker