Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

There may be no heat involved

There may be no heat involved

Marjolein van Gelder, Programme Manager Sustainability bij Forbo Flooring Systems, maart 2019

no heat involved

“There may be no heat involved, but it’s hot stuff nonetheless” zegt ontwerper Elvin den Haan over de nieuwste Lonc-stoel van hem en Jan Nijland: de Slim. Deze stoel is niet alleen koudgeperst, waardoor hij aanzienlijk minder energie verbruikt, maar hij wordt ook geproduceerd met een bijproduct van de linoleumfabriek Forbo uit de Zaanstreek. In zijn studio in Den Haag laat Den Haan mij een prachtig staaltje Dutch Design zien: een ranke stoel, zonder overbodige details.

Houten stoelzittingen worden gewoonlijk met hitte geperst. Het voor de Lonc-stoel gebruikte materiaal is een uitzondering op de regel. De Slim-stoel is gemaakt van Accoya-hout, meubellinoleum en dik papier. Dat laatste is een bijproduct van Forbo's linoleumproductie: het einde van de rol. Lonc zag hierin een perfecte drager voor het meubellinoleum dat het wilde gebruiken. Door het te persen en het meubellinoleum aan te brengen, sloeg men twee vliegen in één klap: men bleef werken met lokale, duurzame materialen en zorgde ervoor dat dit materiaal niet verloren ging.

no heat involved
no heat involved

Bovendien is het Accoya-hout dat in de stoel wordt gebruikt, afkomstig van een uiterst snelgroeiende boomsoort: de Radiata-pijnboom groeit zelfs sneller dan bamboe, wat betekent dat de materialen die in de stoel worden gebruikt, duurzaam en biobased zijn. De filosofie van de ontwerper is inderdaad om structuren zo puur en beknopt mogelijk te houden. Voor dit ontwerp is ook relatief weinig materiaal nodig om het te maken: nog een duurzaamheidsvoordeel.

Lonc is duidelijk over zijn missie om alles in Nederland te produceren. "Dat geldt nog steeds heel erg", merkt Elvin op. "Je kunt niet dingen over de hele wereld gaan vervoeren. Als de assemblage in Indonesië zou plaatsvinden, hebben we misschien wel een goedkopere stoel, maar dat druist in tegen onze filosofie. We willen producten met een kleine ecologische voetafdruk, en controle houden over onze processen."

Een prachtig voorbeeld van Dutch Design. Met een vleugje Japans minimalisme. En het mooiste van alles: hij is beschikbaar vanaf juni 2019.