Terug naar natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen staan centraal in het huidige design landschap. Van interieurs tot exterieurs is er een groeiende vraag naar ruimtes die authentiek, rustgevend en verbonden met de natuur aanvoelen. Ontdek hoe hout, steen en andere natuurlijke elementen de toekomst van interieurdesign vormgeven.
Zowel in interieur- als exterieurontwerp maken natuurlijke materialen een sterke heropleving door - en het is meer dan slechts een voorbijgaande trend. Het weerspiegelt een bredere tendens naar authenticiteit, duurzaamheid en zintuiglijk rijke omgevingen. Nu we steeds meer afstand nemen van kunstmatige oppervlakken, is er steeds meer belangstelling voor materialen die warmte, textuur en een diepere band met de natuurlijke wereld brengen, met name materialen zoals hout en steen.
Deze ontwikkeling wordt onderzocht in Forbo Flooring's Trendrapport 2025/2026, Beyond the Surface. Hoofdstukken zoals Beyond Material Wood en Beyond Material Stone bieden inzicht in hoe deze vertrouwde materialen opnieuw worden vormgegeven in hedendaagse interieurs.
Maar de hernieuwde focus op natuurlijke materialen gaat verder dan de materialen zelf. Het omvat ook organische vormen, rustgevende kleurpaletten en tactiele eigenschappen die uitnodigen tot een meer intuïtieve, met de natuur verbonden beleving in interieurruimtes.
Natuurlijke materialen hebben unieke eigenschappen die niet kunstmatig kunnen worden vervaardigd. Ze verouderen op een elegante manier, krijgen in de loop der tijd meer karakter en ontwikkelen een rijke patina die een verhaal vertelt. Steeds vaker omarmen ontwerpers juist deze individualiteit – ze geven de voorkeur aan materialen die de schoonheid van de natuurlijke wereld laten zien, en koesteren variatie, uniekheid en diversiteit in uitstraling.
We zien dat ontwerpers historische faux-bois (imitatie houtnerf) technieken op duurzamere manieren opnieuw toepassen, waarbij ze de aantrekkingskracht van hout behouden en tegelijkertijd verantwoordelijkheid nemen. Deze herinterpretaties eren de geest van natuurlijk hout, terwijl ze nieuwe uitdrukkingen mogelijk maken in materialen zoals vinyl – die een flexibele, onderhoudsarme manier bieden om de warmte en het karakter van hout vast te leggen in uiteenlopende omgevingen. Hetzelfde geldt voor steen, dat nu vloeiender wordt toegepast: ontwerpers stappen af van strakke vormen en kiezen voor zachtere, meer organische uitingen.
Hout is altijd een vaste waarde geweest in architectuur en design, maar het gebruik van hout ontwikkelt zich tegenwoordig op spannende manieren. Getextureerde, onbehandelde en zelfs geblakerde oppervlakken worden steeds gebruikelijker en brengen diepte en warmte in ruimtes. Tegelijkertijd maken gladdere, hoogglans of gelakte afwerkingen een comeback, vaak geïnspireerd door traditionele Japanse technieken zoals urushi (een natuurlijke lak die wordt gewonnen uit het sap van de Japanse lakboom).
Dit contrast-rauw versus verfijnd-voegt karakter en veelzijdigheid toe aan ruimtes, vooral wanneer het wordt gebruikt om minimalisme in balans te brengen met warmte.
Vanuit duurzaamheidsperspectief verschuift de focus naar verantwoord inkopen, circulariteit en een lange levensduur. Doordacht gebruik van hout ondersteunt bouwen met een lage impact en sluit naadloos aan bij biophilic principes die erop gericht zijn onze verbinding met de natuur te versterken.
Steen werd lang geassocieerd met sterkte en duurzaamheid, maar wordt nu op meer expressieve en onverwachte manieren gebruikt. Ontwerpers onderzoeken sculpturale vormen, gebogen randen en kiezelachtige texturen om de aanwezigheid van steen te verzachten en de tactiele schoonheid ervan te benadrukken.
Ons designonderzoek wijst ook op een toename in het gebruik van lokaal gewonnen of hergebruikte steen, wat helpt de milieubelasting te verminderen terwijl de natuurlijke charme van het materiaal behouden blijft. Deze benaderingen behouden de integriteit van steen en maken het tegelijkertijd toegankelijker en duurzamer voor moderne interieurs.
De hernieuwde focus op natuurlijke materialen beïnvloedt ook de kleurtrends. Bij Forbo Flooring heeft ons designteam een natuurgeïnspireerd palet samengesteld dat de visuele en emotionele impact van materialen in interieurruimtes versterkt.
• Op hout geïnspireerde tinten zoals warm infinite oak and brown infinite oak weerspiegelen de rijkdom van hout en geven een uitnodigend, aards gevoel.
• Op steen geïnspireerde kleuren zoals dawn pebble, travertine prism, en bottle green brengen de essentie van mineralen en organische texturen in interieurruimtes.
Zachte klei- en mosterdtinten maken het palet compleet en zorgen voor een harmonieuze verbinding tussen hout, steen en natuurgedreven design. Deze tinten zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar dragen ook bij aan interieurs die rustgevend, in balans en gezonder aanvoelen, en ondersteunen het welzijn in zowel woon- als werkomgevingen.
Niet alleen in interieurs, maar ook in de bredere gebouwde omgeving spelen natuurlijke materialen een steeds grotere rol. In het nieuwste nummer van ons architectuurmagazine ArchIdea wordt belicht hoe bioregionaal ontwerpen aan populariteit wint, waarbij architecten kiezen voor lokaal gewonnen grondstoffen om de milieubelasting van hun projecten te verlagen.
Materialen zoals leem, hennepbeton en hergebruikt hout worden steeds vaker gekozen vanwege hun vermogen om samen te werken met de natuur, in plaats van ertegenin te gaan. Deze ontwerpbenadering verbetert de luchtkwaliteit, akoestiek en het algemene welzijn van de gebruikers, en helpt gebouwen een sterkere verbinding te maken met hun omgeving.
Nu het gesprek over duurzaamheid en welzijn voortduurt, wordt verwacht dat het gebruik van natuurlijke materialen in interieurontwerp alleen maar zal toenemen.
Met het oog op de toekomst verwachten we het volgende:
• Innovatie in duurzame materialen: Vooruitgang op het gebied van kunstmatig wood, biobased opties en gerecyclede materialen zal nieuwe ontwerpmogelijkheden ontsluiten.
• Grotere toepassing van biophilic design: Natuurlijke materialen zullen een grotere rol gaan spelen op de werkplek, in de gezondheidszorg en in onderwijsomgevingen, omdat ontwerpers het welzijn steeds meer centraal stellen.
• Een verschuiving naar lokale inkoop: Het verminderen van transportemissies door het gebruik van lokaal beschikbare materialen wordt een belangrijk onderdeel van verantwoord ontwerpen.
Door hout, steen en andere natuurlijke materialen te omarmen, niet alleen in hun ruwe vorm maar ook via doordachte innovaties, bewegen we naar een toekomst waarin de grenzen tussen binnen en buiten, natuurlijk en gebouwd, steeds meer vervagen.
Wil je deze trends verder verkennen??
Download ons volledige 2025/2026 Trend Report, Beyond the Surface, of duik in het nieuwste nummer van Archidea om te zien hoe natuurlijke materialen de toekomst van design inspireren.