Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Pantone Kleur van het Jaar 2024

Maart 2024

Pantone's kleur van het jaar 2024 : Peach Fuzz

Pantone, 's werelds toonaangevende kleurenautoriteit, heeft de Kleur van het Jaar 2024 aangekondigd: Peach Fuzz 13-1023. De kleur werd gekozen om een verlangen naar verbondenheid en gezelligheid uit te drukken in onzekere tijden.

Meelevend en verzorgend

Peach Fuzz is een medelevende en verzorgende zachte perzikkleur. De warme vriendelijkheid en het open karakter van Peach Fuzz verrijkt de geest, het lichaam en de ziel. De warme en subtiele kleur werd gekozen vanwege zijn vermogen om "schoonheid te brengen in de digitale wereld". Volgens Pantone is de kleur een lichte, fruitige tint die vrede en kalmte oproept. De kleur wordt omschreven als " subtiel gelegen tussen roze en oranje".

Pantone Kleur van het Jaar 2024
Pantone Color of the Year 2024 Peach Fuzz |  Forbo Flooring Systems | photo by Pantone

Een kleur kiezen

Pantone kiest zijn jaarlijkse kleur op basis van uitgebreid onderzoek. Het gaat hierbij om de entertainmentindustrie en films in productie, reizende kunstcollecties en nieuwe kunstenaars, mode, alle gebieden van design, populaire reisbestemmingen en ook sociaal-economische omstandigheden. Invloeden kunnen ook voortkomen uit nieuwe technologieën, materialen, texturen en effecten die van invloed zijn op kleur, relevante sociale mediaplatforms en zelfs komende evenementen die wereldwijd de aandacht trekken,

Peach Fuzz is een natuurlijke opvolger van de levendige roodroze kleur van vorig jaar, Viva Magenta 18-1750, die werd omschreven als "dapper en onbevreesd".

Een gemeenschapsgevoel creëren

"In een tijd van onrust in veel aspecten van ons leven, weerspiegelt de Pantone Kleur van het Jaar 2024 onze behoefte aan genegenheid, empathie en medeleven, evenals onze gedachten en ons verlangen naar een vreedzamere toekomst," zegt Laurie Pressman, vice president van het instituut.

"In een tijd waarin aandacht voor ons collectieve fysieke en mentale welzijn van het grootste belang is, vat Peach Fuzz de behoefte aan een sterk gemeenschapsgevoel samen. Het is een kleur waarvan de verzorgende en warme uitstraling mensen samenbrengt en een gevoel van tastbaarheid opwekt."

Pantone Kleur van het Jaar 2024

"Op zoek naar een kleurtint die ons aangeboren verlangen naar genegenheid en verbondenheid weerspiegelt, kozen we voor een kleur die straalt van warmte en moderne elegantie. Een kleur die resoneert met medeleven, een tastbare omhelzing biedt en moeiteloos een brug slaat tussen het jeugdige en het tijdloze."

Leatrice Eiseman
Executive Director Pantone Color Institute™

Allura 63845 magical sky, 63661 natural ash | Forbo Flooring Systems

Forbo Flooring en de Pantone Kleur van het Jaar

"We vinden het geweldig hoe Pantone's nieuwe kleur van het jaar aansluit bij ons eigen trend- en kleuronderzoek", legt Dorothé Kessels, Director of Global Design bij Forbo Flooring, uit. "In ons laatste interne trendrapport, 'A World of Fluidity', herkennen we dat er in deze uitdagende tijden een sterk verlangen is om te reflecteren, te verbinden en voor onszelf en elkaar te zorgen."

"Zachte kleuren, organische vormen en tastbare materialen helpen ons te vertragen en te ontspannen. Op de natuur geïnspireerde ontwerpen roepen een gevoel van comfort en welzijn op, zoals bijvoorbeeld ons Allura Cloud ontwerp, dat de zachtheid van een bewolkte hemel weergeeft en een metafoor is voor positieve gedachten over de toekomst."


"Onze Mood of the Season Four (herfst van 2023) weerspiegelt deze warme en gastvrije sfeer met tastbare materialen en ontwerpen die een ongedwongen en comfortabele esthetiek omarmen. Gemengde warme neutralen worden gecombineerd met aardse tinten en schakeringen van perzik, roestkleurig karamel en terracotta," vervolgt Dorothé.

"De salted caramel kleur uit onze Marmoleum Cocoa collectie sluit perfect aan bij deze warmere tinten. Het gebruik van cacaoschillen geeft het oppervlak een kenmerkende textuur die warmte en tactiliteit toevoegt. Dit gevoel van comfort en welzijn komt ook terug in onze Tessera Infused 4507 | pickled spice, een zacht organisch patroon in een rijke mix van perzik, oranje en terracotta kleuren."

Mood of the season FOUR | Herfst 2023 | Forbo Flooring
Marmoleum Cocoa | 3592 salted caramel | Forbo Flooring Systems
pantone