Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Marmoleum - ontwerpen met linoleum

Linoleum is een 160-jaar oude innovatie

Wat Marmoleum zo speciaal maakt, is de ruimte voor eindeloos veel nieuwe mogelijkheden. Een van de uitdagingen waar onze designstudio voor staat, is het identificeren van deze mogelijkheden en ze te vertalen naar de moderne tijdgeest.

designing with linoleum

Wat komt er kijken bij het ontwerpen van linoleum? Een ogenschijnlijk eenvoudige vraag, maar het ontwerpen van linoleum - dat wil zeggen ons Marmoleum - is complexer dan men zou denken.

designing with linoleum

Grondstoffen

designing with linoleum

Koekje

Multidisciplinair

Design wordt vaak sterk geassocieerd met kleur en textuur. Hoewel deze aspecten inderdaad een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van een nieuwe Marmoleum collectie, is het misschien verrassend te weten dat er in feite een groot aantal disciplines bij het ontwerpen van Marmoleum betrokken is.

De esthetiek van Marmoleum is onlosmakelijk verbonden met het productieproces, de grondstoffen, de verhoudingen waarin deze worden gebruikt en de behandeling ervan. Deze elementen samen bepalen het uitzicht van het product. Een nieuw ontwerp vanuit dit oogpunt bekijken vereist een nauwe samenwerking met verschillende linoleumdeskundigen in multidisciplinaire teams.

Kleuren gematerialiseerd

Voor het vertalen van een kleurconcept in linoleummateriaal is een diepere kennis van het materiaal nodig. De eigenschappen van de natuurlijke materialen die in linoleum worden gebruikt, hebben een directe invloed op de uiteindelijke kleur die wordt bereikt.

Een zuiver wit linoleum is bijvoorbeeld onmogelijk te verkrijgen, omdat linoleum waaraan nog geen pigment is toegevoegd van nature geel-goud van kleur is. Dit "koekje" wordt een tint donkerder als het recept bijvoorbeeld kurkstof bevat in plaats van houtmeel.

Deze verschillen beïnvloeden hoe een kleur overkomt in het eindproduct. Kleur loopt door linoleum heen, waardoor het rijk en diep is. Linoleum heeft de gave om een abstract kleurconcept op verrassend aansprekende wijze tastbaar te maken. Kleur wordt als het ware gematerialiseerd.

granulate

Linoleumgranulaat

granulate

Linoleum kleurstalen

Uitgedaagd door trends

Trends die door onze ontwerpers worden opgemerkt, kunnen de aanzet zijn om een stap verder te gaan dan een nieuw kleurenschema, wat leidt tot een aanpassing van het linoleumrecept, of zelfs van het productieproces.

In het verleden heeft de ontwerpstudio bijvoorbeeld geëxperimenteerd met houtmeel van verschillende boomsoorten. Het idee was toen om een Marmoleum collectie te maken waarbij de kleuren van het houtmeel als een soort 'pigment' een kleurenspectrum zouden vormen.

Verder dan het normale

Naast variaties op bestaande grondstoffen kunnen meer radicale ingrepen bestaan uit het toevoegen van nieuwe 'niet-standaard' linoleumgrondstoffen.

In 2010 begonnen de afdelingen Design en R&D, geïnspireerd door de toen opkomende upcycling-trend, te onderzoeken hoe natuurlijke industriële afvalmaterialen in linoleum konden worden verwerkt. Het resultaat was onze 'Marmoleum Cocoa'-collectie.

designing with linoleum

Marmoleum Cocoa

designing with linoleum

Cacaoschillen

Geluk is voor de alerte geest

Door kennis te bundelen en samen met R&D-collega's kleinschalige tests uit te voeren, ontstaat ruimte voor nieuwe richtingen binnen het ontwerpproces. De uitdaging ligt in het herkennen van de waarde in een onverwachte uitkomst, maar ook in het overtuigen van anderen van hetzelfde.

Alles draait om timing
Naast de hierboven genoemde grondstoffen zijn er nog een aantal andere factoren in het productieproces die het uiterlijk van Marmoleum beïnvloeden. De walsen waarmee de linoleumkorrels op de jute rug worden geperst, zijn daar een voorbeeld van.

Onlangs is een eerder idee voor dunner, flexibeler linoleum weer opgepakt. Door de dunheid van het materiaal wordt de geweven rug zichtbaar en voelbaar in het linoleum, waardoor het een nieuwe dimensie krijgt.

Timing is van cruciaal belang bij elke innovatie. Hoe geweldig een idee ook is, als er op dat moment geen vraag naar is, zal het van geen waarde zijn. Linoleum-experimenten kunnen jaren wachten op het momentum dat nodig is om ze verder te ontwikkelen.

Gespreksonderwerp

Linoleumstalen maken een idee concreet, en kunnen worden gebruikt als gespreksonderwerp voor zowel interne als externe evaluaties. Een concept wordt bekeken op maakbaarheid, hoe toekomstbestendig het ontwerp is en hoe het past in een collectie. Deze discussies geven vervolgens meer inhoud aan het verhaal dat rondom de collectie verteld gaat worden.

Een nieuw Marmoleum ontwerp wordt ontwikkeld op basis van een bepaalde vraag, die terug kan grijpen op een segment, doelgroep, regio of trend.
Zo zien we bijvoorbeeld een toenemende behoefte aan meer huiselijkheid in openbare gebouwen. Marmoleum kan hier een oplossing bieden, net als de keuze voor een bepaalde kleurstelling.

flexible linoleum

Flexibel linoleum

flexible linoleum

Marmoleum kleurselectie

Dynamiek van een gebouw

Terwijl interieurdesign zich blijft ontwikkelen, zien we in de loop der tijd een sterke verschuiving in het segment design. Was er voorheen sprake van uniformiteit in het ontwerp van ziekenhuizen - die eruit zouden zien als ziekenhuizen - en kantoren - die ontworpen zouden worden op de manier waarop een werkplek eruit zou moeten zien - nu kunnen openbare gebouwen een verscheidenheid aan sferen hebben.

Deze verandering in perspectief heeft het Forbo-ontwerpteam geïnspireerd om een kleurenkader te ontwikkelen op basis van de verschillende soorten interactie die in een gebouw kunnen plaatsvinden.

Eenheid in verscheidenheid

Vijf hoofdthema's, elk met hun eigen kleurenschema, vormen het uitgangspunt voor het Forbo designteam bij het creëren van nieuwe collecties. Door het gebruik van een overkoepelend kleurenkader wordt een natuurlijk en sterk verband gecreëerd tussen de verschillende Forbo vloerproducten. Zo ontstaat een evenwichtig en compleet portfolio dat perfect aansluit bij de moderne tijdgeest.

dynamics of a building

Moodboard concentrating

designing with linoleum

Moodboard moving