Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

MAG HET IETS ZACHTER?

Akoestisch comfort

Deel 2
Maart 2021

Allura decibel 8WAU44 | warm authentic oak

In deze 3-delige serie van Forbo Flooring Systems gaan we dieper in op de invloed en het effect van geluid in gebouwen en hoe akoestiek kan worden beheerst en gemanipuleerd voor optimale resultaten in specifieke omgevingen.

Deze blog, de tweede in onze reeks, richt zich op de akoestische uitdagingen in de gezondheidszorg en de woonsector, en bespreekt de optimale akoestische omstandigheden voor de vrijetijds- en horecasector.

Listening to noise | courtesy of Adobe Stock

Geluid heeft een impact op onze levenskwaliteit, in welke omgeving we ons ook bevinden: of het nu een plaats is om te werken, leren, spelen, ontspannen of genezen.

In onze vorige blog stelden we twee overkoepelende doelstellingen vast voor akoestiekbeheer in gebouwen: ongewenst geluid verminderen en gewenste geluiden duidelijker maken.

Er is echter geen pasklare oplossing voor lawaai. Specifieke omgevingen hebben specifieke eisen en verdienen daarom een specifieke akoestische behandeling. Bovendien is het belangrijk te bedenken dat verschillende zones binnen één gebouw ook een verschillende akoestische aanpak kunnen vereisen. Door na te denken over waar elk deel van een gebouw voor wordt gebruikt - mensen ontvangen, mensen met elkaar in contact brengen, zich concentreren, opladen - kan de ideale akoestische omgeving voor een ruimte worden geïllustreerd.

Akoestiek in de zorgsector

Misschien wel meer dan in welke andere omgeving dan ook, moeten gebouwen in de gezondheidszorg een omgeving creëren die welzijn en gezondheid bevordert. Akoestiek is natuurlijk maar een deel van deze puzzel. Maar wel een belangrijk deel. Uit een studie van AECOM blijkt dat slaap en privacy de belangrijkste behoeften van patiënten zijn, die gemakkelijk door lawaai worden beïnvloed.

Patiënten moeten een gezonde en voldoende slaap krijgen om te kunnen herstellen. De enorme aantallen patiënten, verplegend en klinisch personeel, om nog maar te zwijgen van de tonnen apparatuur en machines die in ziekenhuizen aanwezig zijn, zorgen samen voor een groot aantal geluidsbronnen. Gezien de omvang en indeling van de meeste ziekenhuisgebouwen - denk aan open afdelingen en lange gangen - in combinatie met het eindeloze verkeer, het komen en gaan en het dynamische karakter van deze omgevingen, is het geen wonder dat geluiden uit deze bronnen gemakkelijk een ruimte verzadigen die idealiter kalm en rustig zou zijn.

Healthcare acoustics | Sarlon Modul'up, 3812 | light grey cristal
Acoustics Healthcare | Sarlon Modul'up, 303 | nairobi sand, 8514 | pure chill oak

Wat de privacy betreft, moeten de akoestische kenmerken van een ziekenhuis of andere zorginstelling zodanig zijn dat de waardigheid van de patiënt worden beschermd. Afdelingen en spreekkamers moeten een optimale spraakverstaanbaarheid (conversatie) bieden en tegelijkertijd de geluidsoverdracht naar en van andere ruimten beperken.

Spraakverstaanbaarheid is vooral belangrijk in verzorgingshuizen. Veel ouderen lijden aan gehoorverlies en hebben alle akoestische hulp nodig die ze uit hun omgeving kunnen krijgen. Als slechthorenden niet effectief kunnen communiceren, worden ze al snel uitgesloten van sociale interacties en voelen ze zich eenzaam en geïsoleerd.

Een andere veel voorkomende kwaal onder de bewoners van verzorgingstehuizen is dementie. Dementie beïnvloedt mensen op verschillende manieren, maar het is niet ongewoon dat de zintuiglijke waarneming van mensen met dementie verandert. Deze mensen kunnen zeer gevoelig worden voor externe input - zoals licht en geluid - en zijn daardoor snel overweldigd en/of angstig. Gemeenschappelijke ruimten in zorginstellingen moeten zo worden ontworpen dat gesprekken worden vergemakkelijkt, terwijl achtergrondgeluiden uit bijvoorbeeld de keuken worden gedempt.

Residentiële akoestiek

Lawaai is een reële en wijdverspreide zorg onder bewoners over het hele waarde spectrum van onroerend goed. Geluidsoverlast van buitenaf of van andere bewoners in het gebouw kan de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden; vooral wanneer de nachtrust wordt verstoord. In gebouwen met meerdere bewoners, flats en appartementencomplexen zijn 'lawaaiige buren' een bron van aanzienlijke stress. De overgrote meerderheid van degenen die het ergst door lawaai worden getroffen, woont in appartementen. Bewoners van deze gebouwen zijn vaak omringd door buren aan alle vier de kanten: links, rechts, boven en onder.

Deze woningen staan niet alleen dicht bij elkaar, zij raken elkaar ook letterlijk: zij maken deel uit van een en dezelfde structuur. Deze factoren creëren de perfecte omstandigheden voor ongewenst lawaai, dat zich via de lucht en via de structuurelementen zelf verspreidt. Liften, ventilatie- en verwarmingssystemen en zelfs sanitaire installaties voegen een extra en constante laag achtergrondlawaai toe aan het dagelijkse leven van de bewoners. Bij het ontwerp moet rekening worden gehouden met al deze potentiële hindernissen - van de tv van de buren tot de hond die buiten blaft en het meubilair dat boven wordt verplaatst.

Residential noise | courtesy of freepik.com
Types of noises

Leisure & Hospitality

Net als in de gezondheidszorg en woonomgevingen is comfort van het grootste belang in vrijetijds- en horecagelegenheden. Deze gebouwen zijn ontworpen om te ontspannen en te genieten. De binnenruimten moeten daarom een sfeer scheppen die de bezoekerservaring optimaliseert en verbetert, niet een die deze wegneemt of bederft.

We weten allemaal hoe de akoestiek in een restaurant, bijvoorbeeld, een avond kan maken of breken. Niemand wil over zijn bord eten heen leunen en schreeuwen om boven de andere gasten, het personeel en de muziek uit te komen. Een bepaald niveau van achtergrond- of omgevingsgeluid is hier echter wenselijk, omdat het bijdraagt tot de sfeer in een bar of restaurant. In getallen uitgedrukt wordt 25-35 dB als zwak geluid beschouwd; rond de 60 dB als omgevingsgeluid, en alles wat 80 dB en meer is, is hard, intens geluid (denk aan disco!).

Hotelkamers zijn een ander klassiek voorbeeld van hoe akoestiek kan resulteren in terugkerende klanten of vernietigende recensies op sociale media. Bedenk daarom dat de juiste akoestiek in bijvoorbeeld bars, restaurants en hotels een aanzienlijke invloed kan hebben op de algehele tevredenheid van klanten of gasten.

Oplossingen

Akoestische vloeren kunnen de effecten van ongewenst geluid tot een minimum beperken en zorgen voor een comfortabel binnenklimaat dat geschikt is voor het beoogde doel.

Bij de keuze van een akoestische vloer is het belangrijk de praktische aspecten in overweging te nemen en te bedenken dat akoestiek slechts één deel van de oplossing is. Bedenk wie of wat de vloer gaat gebruiken? En in welke omstandigheden?

In zorgomgevingen is er naast het normale voetverkeer ook veel verkeer in de vorm van bedden en rolstoelen. Bovendien worden in een zorgomgeving hoge eisen gesteld aan hygiëne en netheid. De ideale akoestische vloerbedekking combineert daarom hygiëne met minimale rolweerstand. Compacte akoestische producten, zoals Sarlon 15 dB, bieden in dergelijke omgevingen een uitstekende oplossing.

Acoustic solutions for heavy traffic areas
Acoustics in bars and restaurants | photographer: Michael van Oosten

In woonomgevingen zijn esthetiek en comfort net zo belangrijk als functionaliteit. Dezelfde akoestische vinyl vloerbedekking kan effectief worden gebruikt in een appartement, zonder afbreuk te doen aan de uitstraling en het gevoel. Onze oplossing met luxe vinyltegels (LVT) Allura Decibel, is bijvoorbeeld ontwikkeld om 19 dB geluidsreductie te bieden, zonder afbreuk te doen aan esthetiek of installatiegemak.

De laatste jaren is de industriële stijl een steeds terugkerende trend in de hedendaagse bar- en restaurantinrichting, en daarmee ook veel hoge plafonds en harde oppervlakken. Door deze combinatie kan geluidsweerkaatsing een probleem worden. Vloerbedekking is een ideale manier om galm te absorberen en tegelijkertijd te voorkomen dat de strakke esthetiek wordt doorbroken met bijvoorbeeld pietluttige wandbekleding.

Ook in restaurants en cafés speelt contactgeluid vaak een rol. Hoe minder je hoort van rondgeschoven stoelen, hoe gemakkelijker een gesprek verloopt. Een hybride product is een goede vloeroplossing in deze ruimtes, omdat het gemakkelijk schoon te maken is dankzij de vinylrug, en lawaai absorbeert door de textiele toplaag. Flotex is een voorbeeld van zo'n hybride vloer: een hightech vloerbedekking die eruitziet als tapijt en warm en comfortabel aanvoelt.

Uiteraard kunnen wij u helpen bij het vinden van de juiste akoestische oplossing voor uw specifieke behoeften. Voor akoestische informatie op maat en advies over uw project staan onze account managers klaar om u te helpen, dus neem gerust contact met ons op.

Als u onze inleidende blog over de basisprincipes van akoestiek hebt gemist, kunt u die hier lezen. Houd ook zeker onze webiste in het oog voor deel 3 van deze miniserie over geluid, waarin we het zullen hebben over de specifieke akoestische aspecten van onderwijs- en commerciële ruimtes.