Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

GOED SCHOONMAKEN & ONDERHOUDEN

Linoleum langer mooi houden

Om de levensduur van onze superieure Marmoleum-producten te optimaliseren, de kosten tot een minimum te beperken en bij te dragen tot een gezond binnenklimaat, moeten drie essentiële factoren in acht worden genomen.

Dalby School Denmark | Marmoleum Marbled Fresco | Photography: Anette Roien & Niels Rosenvold

Vloeren spelen een belangrijke functionele en esthetische rol in het interieur van een gebouw. Linoleum is een populaire vloerbekleding die voor de meest uiteenlopende interieurs gekozen wordt. Het is namelijk slijtvast, water- en vlekbestendig, en verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen.

Haga Juliana, Den Haag | Marmoleum Fresco 3860 333860 | 633860 | Photography: Erik Poffers

Vandaag is linoleum een populaire vloerkeuze voor heel wat interieurs, van scholen over winkels en kantoren tot en met vrijetijdsvoorzieningen, ziekenhuizen en rusthuizen. Dit materiaal is namelijk makkelijk en voordelig schoon te maken, blijft er lang als nieuw uitzien, gaat lang mee en is dus een verstandige investering.

Het is een duurzaam product, gemaakt van natuurlijke grondstoffen, dat bijdraagt tot gezondere lucht in een binnenomgeving. Dit maakt van linoleum de beste natuurlijke vloeroplossing.

Enkele mythes ontkracht

Linoleum werd meer dan 150 jaar geleden uitgevonden. Het is een robuuste vloerbekleding die jarenlang erg in trek was. Traditioneel werd het in keukens gebruikt, maar inmiddels heeft linoleum op het vlak van design en kwaliteit een hele weg afgelegd dankzij innovatieve ontwikkelingen op het vlak van lijmen, oppervlaktebehandelingen en linoleumtechnologie.

Ook al is linoleum er dankzij vele innovaties aanzienlijk op vooruitgegaan, toch blijven een aantal hardnekkige mythes rond dit vloerproduct bestaan:

MYTHE 1: Linoleum moet je behandelen met polymeren en was

Vroeger moest een linoleumvloer elk jaar een polymeerlaag of een wasbehandeling krijgen om waterbestendig te blijven en beschermd te zijn tegen vlekken, slijtage en ongelukjes. Doordat linoleum tegenwoordig nog beter presteert dankzij de technologische vooruitgang en de toepassing van nieuwe technieken, zijn deze behandelingen niet langer nodig.

MYTHE 2: Linoleum kan niet tegen veel water

Linoleum is eigenlijk waterbestendig doordat het oppervlak afgewerkt is met een waterbestendige laag. Een waterdicht geplaatste linoleumvloer kan heel wat water aan, zelfs in druk gebruikte ruimten.

MYTHE 3: Onder een linoleumvloer groeit schimmel

Met de hedendaagse superieure linoleumproducten en lijmen is onder de vloerbekleding geen plaats meer voor schimmels. Ook door zijn natuurlijke antibacteriële eigenschappen is linoleum bestand tegen de groei van schimmel en meeldauw.

Reference Project De Verwondering | Marmoleum Cocoa 3584 white chocolate | Photography: Rubenvisser.com
Museum Van Bommel Van Dam | Marmoleum Concrete 3732 Asteroid
NL - Improved surface

Beschermende toplagen

Een van de grootste troeven van hedendaags linoleum is de toplaag. Die beschermende laag maakt polymeer- en wasbehandelingen overbodig. Marmoleum met een Topshield pro toplaag van Forbo Flooring werkt bijvoorbeeld met een tweelaagssysteem. De eerste laag is een primer die zich aan het linoleumoppervlak hecht en die zowel thermisch als met uv-licht uitgehard is. Dit is de eerste verdedigingslinie als het ware.

De bovenste beschermende laklaag maakt het vloeroppervlak nog sterker en egaler. Het wordt zo slijtvaster en beter bestand tegen krassen, inkepingen en vlekken. Omdat het oppervlak egaler is, bouwt het vuil zich minder op en is de vloer makkelijker schoon te houden. Dankzij deze innovatieve, beschermende toplagen behoudt de vloer zijn originele uiterlijk en blijft hij er dus langer als nieuw uitzien.

Essentiële factoren om lang mooi te blijven

Om ervoor te zorgen dat linoleum langer mooi blijft, moet u rekening houden met enkele essentiële factoren:

Schoonmaak en onderhoud
Een linoleumvloer die op de juiste manier wordt schoongemaakt en onderhouden, behoudt langer zijn uitstraling en functie, zonder dat een polymeer- of wasbehandeling nodig is. Goed schoonmaken en onderhouden bespaart je dus tijd en geld.

Schoonloopsystemen
Vuil en vocht vormen de grootste bedreiging voor linoleum. Een goed ontworpen schoonloopsysteem met matten van hoge kwaliteit houdt het meeste vuil en vocht buiten en beschermt de linoleumvloeren in het gebouw.

Marmoleum triangle

Bescherming van meubilair
Geschikte bescherming onder de poten van tafels en stoelen gebruiken voorkomt beschadiging van een linoleumvloer. Dankzij beschermdoppen of vilten kussentjes onderaan het meubilair krijgen krassen in het vloeroppervlak geen kans.

Keuze van kleur en patroon
Welke kleur en welk patroon je kiest, heeft een invloed op hoe jouw vloer er na verloop van tijd zal uitzien. In een school met veel passage en weinig tijd om schoon te maken, is het bijvoorbeeld raadzaam om een gemarmerd patroon in zachtere tinten te kiezen.

Lees in ons nieuwste whitepaper meer over hoe je linoleum er langer mooi laat uitzien. Hoe belangrijk is het om jouw vloer correct schoon te maken en te onderhouden? Hoe optimaliseert je de levensduur van dit natuurlijke vloerproduct? Je ontdekt het allemaal in dit document.

Lees het WHITEPAPER