Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Kan ik een Eurocol-product nog gebruiken als het over datum is?

In Eurovisie van november 2016 hebben wij uiteengezet hoe je uit het chargenummer de productiedag en houdbaarheid van Eurocol-producten kan herleiden. Maar als de houdbaarheid is overschreden, kun je dat product dan ook nog gebruiken? ‘In veel gevallen wel’, zegt Dino Brouwer, productmanager Tegeltechniek.

Dino Brouwer

Zakverpakkingen

‘Het mooie van onze Eurocol-producten is dat ze niet of nauwelijks verouderen, mits deze droog en koel zijn opgeslagen. Dat komt mede door onze goede zakverpakking. Die is opgebouwd uit twee lagen gecoat papier met hiertussen een niet-geperforeerde HDPE-folie. Dit zorgt ervoor dat het product beschermd wordt tegen vocht en veroudering.

zakverpakking

Doosjes

Dezelfde barrière-eigenschappen, zoals wij ze noemen, hebben onze doosjes voor poedertegellijmen en tegelvoeg. Die worden beschermd door karton met een speciale coating, gecombineerd met een gepatenteerde afdichting. Hierdoor hebben we geconstateerd dat ons voegmateriaal nog prima te verwerken is en dat ook de kwaliteit nog ruim binnen de door ons gestelde eisen valt, ook als het ‘over de datum’ is. De houdbaarheid van onze voegmiddelen kunnen we daarom met een gerust hart verhogen naar 24 maanden. Doordat voor de afdichting gebruik wordt gemaakt van papier (mono-materiaal), is de verpakking ook nog eens volledig recyclebaar.

717 doos

Snelle producten

We zien wel dat onze snelle producten het meest gevoelig zijn voor veroudering. Een voorbeeld is de 795 Uni-Quick. Wanneer die bijvoorbeeld een half jaar over de datum is, is hij niet na 3 uur, maar na 4 uur te belopen en te voegen. Vaak is dat geen probleem, maar het is toch goed om te weten als tegelzetter. Ook een snel wandegalisatieproduct als de 658 Wandoforte wordt iets trager in zijn afbinding, maar dat wordt door sommige stukadoors juist weer als erg prettig ervaren. Natuurlijk is één en ander altijd afhankelijk van de heersende factoren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en dergelijke.

795 zak

Samenvattend

• Voor kant-en-klare producten, zoals pastategellijmen, afdichtingen, vloerbedekkingslijmen en voorstrijkmiddelen geldt een houdbaarheidsduur van minimaal 12 maanden.
• Cementgebonden producten, zoals tegellijmen hebben ook een houdbaarheidsduur van minimaal 12 maanden.
• Voegproducten hebben een houdbaarheidsduur van 24 maanden.
• Egaliseer- en reparatiemiddelen zijn in verband met de snelle beloopbaarheid zo’n 6 maanden houdbaar.
• Snel afbindende cementgebonden producten, zoals 991 Europlan Direct Rapid en 795 Uni-Quick, kunnen maximaal 6 maanden worden bewaard.’

zandloper

Deze bewaartijden gelden voor onaangebroken verpakkingen en bij normale droge opslagomstandigheden wat betreft temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Voor aanvullende informatie kunt u de specificatiebladen op onze website raadplegen.