Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoeveel voegmateriaal heb ik nodig?

‘Deze vraag krijgen we vaak te horen’, zegt productmanager Tegeltechniek Dino Brouwer. ‘Elke situatie waarmee je als tegelzetter te maken krijgt, is weer anders. Tegels hebben verschillende diktes, verschillende formaten. Op een wandje met 15x15-tegels verbruik je meer voegmateriaal dan op een wandje met grootformaat tegels. En verder speelt in zo’n berekening bijvoorbeeld mee hoeveel materiaalverlies je hebt en hoe breed je de voeg wilt maken. Wij adviseren overigens altijd een minimale voegbreedte van twee à drie millimeter. Anders krijg je geen kwalitatief hoogwaardige voeg.

Voegbreedte 3c

Handige rekentool

Dat wetende, kun je berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt, want je wilt natuurlijk niet te veel inkopen. Op ons technisch productblad staat dat je verbruik tussen de 600 en de 2.500 gram per vierkante meter ligt. Die ruime marge komt door al die verschillende situaties. Om je verbruik echt nauwkeurig uit te rekenen, verwijzen we je tegenwoordig door naar onze Tegelklusapp of de website van Forbo Eurocol. Daar vind je een handige rekentool.

Voeg verbruik

Vijf klikken

In vijf klikken weet je je verbruik. Ga naar het technisch productblad van het voegmateriaal dat je wilt gebruiken en kies in het menu het item Rekenmodel. Je komt dan bij de rekentool. Je vult de vijf velden in en klikt op Bereken. Handig is ook dat zaken als soortelijk gewicht en de extra verbruiksfactor al zijn versleuteld in de formule. Dus, vergeet die ingewikkelde rekenformule en klik gewoon naar de rekentool.

Voegbordje

Toch geef ik je nog een tip mee. Want behalve dikte, formaat en voegbreedte is ook het gereedschap waarmee je werkt van invloed op je verbruik. Gebruik een voegbordje met scherpe kanten. Dat werkt preciezer, dus verbruik je minder materiaal. Bovendien levert dat ook minder waas op en dus minder schoonmaak.’

Heb je de Tegelklusapp nog niet gedownload, klik dan hier.

Wil je meer voegtips, klik dan hier.