Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Met deze 5 tips slaagt je DecoDesign-project altijd!

1. Creëer een perfect vlakke ondergrond

Let op: bij toepassing van DecoDesign op vloeren en wanden moet de ondergrond cementgebonden zijn. De basis is een dunne, watergedragen acrylaatcoating die wordt ingespoten met kleurige pixels en daarna afgelakt. Daarom is voor een mooi eindresultaat een perfect vlakke ondergrond essentieel. Repareer eventuele beschadigingen in de vloer met 945 Europlan Solid en strijk de gerepareerde plekken voor met 049 Europrimer ABS. Strijk vervolgens de gehele vloer, die schoon en stofvrij is, voor met 044 Europrimer Multi, overlappend van plint tot plint. Egaliseer de vloer hierna met 960 Europlan Super of 990 Europlan Direct in een laagdikte van minimaal 3 mm. Wanden kunnen worden uitgevlakt met
955 Wandostuc of 658 Wandoforte. Is de wand of vloer na het egaliseren of uitvlakken volledig droog, dan kun je beginnen met het aanbrengen van het DecoDesign-systeem. Let op: draag op vloeren altijd schoenhoezen om voetafdrukken, vuil en vocht te voorkomen.

5 tips DecoDesign 1e

2. Plak aangrenzende wanden, vloeren en objecten af

Plak de omringende ruimte nauwkeurig af van om deze te beschermen tijdens het spuiten van de pixels. Breng hiervoor maskingtape met afplakfolie aan tot minimaal 1,80 meter hoog, met daaronder eenvoudig verwijderbare tape van 5 cm breed op plinten en/of plafonds. Zorg dat de folie volledig afdekt en niet kan opwaaien door tocht of het blazen van de verfspuit. In de praktijk werkt het het best om de folie aan te brengen vóór het egaliseren van de vloer en/of uitvlakken van de wand. Je verwijdert de folie na de eerste laklaag met 335 TopFinish waarbij je de tape eerst insnijdt met een stanleymes. Hierdoor blijft de laklaag intact.

5 tips DecoDesign 2e

3. Gebruik voor elke laag de juiste microvezelroller

DecoDesign is een systeem van producten dat uit 5 of 6 lagen bestaat. 1 laag 049 Europrimer ABS, 2 lagen 330 ColourCoat, 1 laag 331 SprayCoat en 1 (wand) of 2 (vloer) lagen 335 TopFinish. Gebruik voor elke laag een 11mm-microvezelroller, behalve voor de eerste laklaag, kies daarvoor een 9mm-roller. De eerste 4 lagen moeten elk 1 à 2 uur drogen. De droogtijd van de eerste laklaag is 4 uur, van de tweede 24 uur. Door de relatief korte droogtijd van de eerste 4 lagen (primer, ColourCoat en SprayCoat) kun je door het werk slim in te delen vaak ononderbroken doorwerken. Breng 330 ColourCoat in twee lagen aan met een goed verzadigde roller. Op de vloer giet je de ColourCoat uit in een streng die je eerst in de lengte uitrolt. Hierna rol je deze streng haaks overlappend, waarbij de banen elkaar steeds raken. Door de roller steeds uit de ColourCoat te tillen, voorkom je zichtbare aanzetten. Werk steeds nat-in-nat zodat de roller geen trekkend gevoel geeft en laat de roller het werk doen, zonder druk. Bij aangrenzende verschillende ondergronden met een verschil in zuiging, bijvoorbeeld wanden met gipsplaat naast stucwerk, voorkom je kleurverschil door extra lagen ColourCoat aan te brengen.

5 tips DecoDesign 3e

4. Kies een slimme looproute voor het spuitwerk

De 331 SprayCoat spuit je met een professionele verfspuit, zoals de Wagner XVLP FC5000 met standaard spuitmond of vergelijkbaar. Giet de SprayCoat zonder vooraf te schudden of te mengen in het spuitreservoir en gebruik hierbij handschoenen. Het sprayen gaat snel dus bereid je looproute goed voor, rekening houdend met ‘hindernissen’ zoals laaghangende radiatoren, dorpels en lastige hoekjes. Let ook op de lengte van je verlengsnoer en drukslang. Werk bij voorkeur met twee personen: de een spuit, de ander voert de pomp, het snoer en de slang mee. Let op: spuit voordat je begint eerst een stukje ‘loos’, op afplakfolie, een stuk karton of in een emmer. Maak ook altijd eerst een proefstuk op een schoon stuk karton om de intensiteit van de pixels te bepalen. Spuit met een ontspannen houding in een vaste hoek rustig met een constante beweging van links naar rechts, ongeveer 1 à 1,5 meter voor je uit. Ga bij laaggeplaatste objecten even door de knieën. Je kunt altijd tussendoor stoppen, maar spuit bij het hervatten de spuitmond weer even schoon. Te dikke spetters kun je direct verwijderen met een schone doek en is er sprake van ‘uitsmering’, gebruik dan een vochtige doek om vlekken te voorkomen. Vind je de intensiteit van de pixels ‘te dun’, dan spuit je eenvoudig wat SprayCoat bij. Te dik blijft altijd te dik, dus een proefstuk vooraf is een absolute aanrader.

5 tips DecoDesign 4e

5. Lak de vloer of wand af met 335 TopFinish

Na droging van de SprayCoat lak je de vloer of wand af met 335 TopFinish 2-componentenlak. Nadat je deze volgens de verwerkingsinstructie hebt gemengd, giet je de lak door een zeef over in een schone mengemmer en meng je deze nog 1 minuut door. Laat de lak 10 minuten rijpen en breng een laklaag aan met een 9mm-microvezelroller. Deze laag heft de zuiging van DecoDesign op. Op de wand is 1 laklaag voldoende, op de vloer breng je 2 lagen aan. Langs de randen gebruik je een kwast en een 10 cm brede roller. Op de vloer werk je nat-in-nat volgens een vlakverdeling. Het lakken doe je precies hetzelfde als met het rollen van de ColourCoat zoals beschreven bij tip 3. Na minimaal 4 uur droogtijd breng je een tweede laklaag aan op de vloer, nu met een 11mm-microvezelroller. De verwerking is hetzelfde als de eerste. Omdat de vloer nu minder zuigt, heb je meer tijd voor de verwerking. Rol de tweede laklaag na met een 50cm-roller en loop met nagelschoenen met stompe nagels steeds voor je roller uit. Rol zonder onderbreking van links naar rechts, indien mogelijk evenwijdig aan de grootste lichtinval in de ruimte. Na 24 uur is de tweede laklaag voor 80% uitgehard en kan de vloer voorzichtig worden belopen. De volledige uitharding duurt 7 dagen. Dan is de vloer ook bestand tegen mechanische en chemische belasting.

5 tips DecoDesign 5e

Bekijk hier de instructievideo.