Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

In 5 stappen naar de perfecte DecoDesign-vloer of -wand!

1. Zorg voor een vlakke, schone ondergrond

Elke oneffenheid in de ondergrond blijft zichtbaar in het eindresultaat. Repareer gaten of sleuven daarom met 945 Europlan Solid. Zorg dat de toplaag schoon, vet- en vuilvrij is en breng van plint tot plint de 044 Europrimer Multi overlappend aan. Breng op de met de 945 gerepareerde plekken een extra laag 044 aan. Egaliseer hierna met 960 Europlan Super of 990 Europlan Direct, met een minimale dikte van 3 mm. Gebruik een vlakspaan of rakel en rol rustig na met de prikkerrol. Vlak wanden zo nodig uit met 955 Wandostuc of 658 Wandoforte, al dan niet in combinatie met 063 Euroband. Na volledige droging van de geëgaliseerde vloer of uitgevlakte wand kun je beginnen met het aanbrengen van het DecoDesign-systeem. Draag bij verwerking op de vloer schoenhoezen om voetafdrukken, vuil en vocht te voorkomen.

5 tips DecoDesign 1e

2. Plak de ruimte zorgvuldig af

De finishing touch van DecoDesign is de 331 Spraycoat die met een verfspuit wordt aangebracht. Plak daarom alle aangrenzende vlakken en objecten grondig af. Zorg dat de folie volledig afdekt en niet kan opwaaien door tocht of het blazen van de verfspuit. Gebruik maskingtape met folie van minimaal 1.80 m hoog, met daaronder eenvoudig verwijderbare tape van 5 cm breed op plinten en/of plafonds. Tip: plak de ruimte af vóór het egaliseren of uitvlakken en verwijder de folie na de eerste laklaag 335 TopFinish. Snijd de tape in met een mes zodat de laklaag intact blijft.

5 tips DecoDesign 2e

3. Gebruik microvezelrollers en deel het werk slim in

Om streepvorming te voorkomen, gebruik je voor elke laag door de Forbo Eurocol aanbevolen 11mm-roller en een 9mm-roller voor de eerste laklaag. Het DecoDesign-systeem bestaat uit 5 of 6 lagen: 1 laag 049 Europrimer ABS, 2 lagen 330 ColourCoat, 1 laag 331 SprayCoat en 1 (wand) of 2 (vloer) lagen 335 TopFinish. Voor de eerste 4 lagen geldt een droogtijd van 1 à 2 uur. De eerste laag TopFinish moet 4 uur drogen, de tweede 24 uur. Door de werkruimte slim in te delen, kun je bij de eerste vier lagen snel de volgende aanbrengen. Let op: houd bij verschillende ondergronden, bijvoorbeeld gipsplaten naast stucwerk, rekening met verschil in zuiging, waardoor kleurverschil kan ontstaan. Met extra lagen ColourCoat los je dit op. Breng de ColourCoat aan in twee lagen en zorg dat de rollers goed verzadigd zijn. Op de vloer giet je de ColourCoat uit in een streng. Rol deze eerst in de lengte uit en daarna haaks overlappend circa 50 cm naar beide zijden, heen en terug. Zorg dat de banen elkaar steeds raken en til bij het narollen over de overlappingen de roller steeds uit de ColourCoat om aanzetten te voorkomen. Laat de roller het werk doen, zonder druk uit te oefenen. Breng de ColourCoat zo nat aan, dat de roller geen trekkend gevoel geeft tijdens het rollen.

5 tips DecoDesign 3e

4. Bepaal voor het spuiten van de 331 SprayCoat je looproute

Gebruik voor het spuiten van de SprayCoat een professionele verfspuit, zoals de Wagner XVLP FC5000 met standaard spuitmond of vergelijkbaar. Vul het reservoir met een trechter en gebruik handschoenen. Het sprayen gaat snel, dus bepaal vooraf je looproute door de ruimte en let hierbij op lastige hoeken, laaghangende radiatoren, hoge dorpels en het bereik van je verlengsnoer. Neem een ontspannen houding aan, richt het spuitpistool in een vaste hoek, beweeg het rustig van links naar rechts en spray 1 à 1,5 meter voor je uit. Ga bij laaggeplaatste radiatoren of objecten enigszins door de knieën, maar zorg dat je in een constante beweging blijft sprayen. Je kunt op elk gewenst moment stoppen, bijvoorbeeld om het verlengsnoer te verleggen of het reservoir bij te vullen. Spray na een onderbreking, ook al duurt die maar kort, altijd eerst even tegen een afgeplakte wand of in een emmer om te voorkomen dat er enige ophoping uit de spuitmond komt. Verwijder te dikke spetters direct met een schone doek en een vochtige als er sprake is van 'uitsmering' van de SprayCoat, om vlekken te voorkomen. Let op: de intensiteit van de SprayCoat bepaal je in het werk. Is er te weinig aangebracht, spuit dan na droging extra SprayCoat bij tot het gewenste resultaat. Een voorbeeldstaal is hierbij een handig hulpmiddel, maar blijft te allen tijde een indicatie!

5 tips DecoDesign 4e

5. Lak de vloer of wand af met 335 TopFinish

Lak de vloer of wand na droging van de SprayCoat af met een laag TopFinish 2-componentenlak. Schud component A goed door en giet deze in een schone mengemmer. Mix drie minuten mechanisch terwijl je component B toevoegt. Giet de lak door een zeef over in een schone mengemmer en meng deze nog een minuut door. Laat de lak 10 minuten rijpen voordat je de eerste laag aanbrengt met een 9mm-microvezelroller. Deze laag heft de zuiging van DecoDesign op. Gebruik langs randen een kwast en een 10 cm brede roller. Werk niet te ver vooruit en maak een vakverdeling op de vloer om nat-in-nat te werken. Giet de lak in een streng uit over de vloer en rol deze uit in de lengte. Rol de lak hierna haaks op de streng aan beide zijden ca 50cm overlappend uit, heen en terug. Til bij het narollen de roller uit de lak om aanzetten te voorkomen. Zorg dat de lakbanen elkaar steeds raken en rol over de overlappingen heen. Gebruik op vloeren na 4 uur droging (in de praktijk vaak de volgende dag) voor de tweede laklaag een 11mm-microvezelroller en werk op dezelfde manier als bij de eerste laklaag. Er ontstaat nu een dikkere laag omdat de vloer nu niet meer zuigend is, waardoor je ook meer tijd hebt voor het lakken. Gebruik voor het narollen een 50cm-roller en loop met nagelschoenen met stompe nagels door de aangebrachte lak, voor je roller uit. Rol zonder onderbreking na van links naar rechts, evenwijdig aan de grootste lichtinval in de ruimte, tenzij dit problemen geeft bij het nat-in-nat werken. Omdat wanden niet mechanisch worden belast, is hierop slechts één laag TopFinish nodig. Houd bij het bepalen van de hoeveelheid lak altijd rekening met de hoeveelheid die door de microvezelroller wordt opgenomen. Na 24 uur is 80% van de uitharding van de lak bereikt en mag een vloer voorzichtig worden belopen. Na 7 dagen is de toplaag volledig uitgehard en is de vloer mechanisch en chemisch resistent.

5 tips DecoDesign 5e

Ga hier naar de webinars van Forbo Eurocol.