Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Verlijmingsadvies Fermacell Powerpanel H20

Algemeen lijmadvies voor het aanbrengen van tegels op Fermacell Powerpanel H2O platen van Fermacell

Samenstelling
Fermacell Powerpanel H2O-plaat is een cementgebonden met glasvezel wapeningsgaas versterkte sandwichplaat met lichte toeslagstoffen zoals schuimbolletjes uit gerecycled glas in de deklagen en geëxpandeerde kleikorrels in de kern. De wapening bestaat uit een alkalibestendig wapeningsgaas in de deklagen. Fermacell Powerpanel H2O is een uitstekende ondergrond voor tegelwerk op binnenwanden in vochtige ruimtes.

Krimp/uitzetting
De lineaire uitzetting van Fermacell Powerpanel H2O is 0,0011 mm per meter per °C. In de praktijk komt dit neer op een lengteverandering van bijv. 0,033 mm per m1 plaat bij een temperatuurverandering van 30° C. Uitzetting door relatieve vochtigheid 30% tot 65% is 0,15 mm/m1 en bij 65% tot 80% is 0,10 mm/m1. In totaal komt dit in de meest extreme situatie neer op een vormverandering van maximaal 0,28 mm/m1.

Toegestane vochtpercentage
Voor het verlijmen van wandtegels bedraagt het maximaal toegestane vochtpercentage van de Fermacell Powerpanel H2O-plaat: 5 gew.%. Het vochtgehalte van de platen bij aflevering kan hier maximaal 3% van afwijken. Het vochtgehalte van de platen is, gezien de samenstelling, door ons niet te meten. Het is daarom van belang dat opslag en verwerking van de platen op de bouw droog geschiedt.

Montage
Op een voldoende "zwaar" regelwerk de wandplaten volgens voorschriften van Fermacell. aanbrengen. Hierbij de platen onderling verbinden volgens de lijmvoegmethode van Fermacell.

Egaliseren
De wandplaten zijn na het aanbrengen normaliter voldoende vlak om wandtegelwerk op aan te brengen en behoeven niet geëgaliseerd te worden. Eventuele kleine onregelmatigheden door middel van tegellijm met een vlakspaan wegwerken en laten drogen.

Voorbehandeling
De wandplaten stofvrij maken en vervolgens voorstrijken met 099 Dispersieprimer. Na droging, in natte ruimten, de wand-/vloeraansluiting, de verticale douchehoek(en) en plaatnaden afdichten met 063 Euroband, in combinatie met 685 Eurocoat. In ruimtes met een extreem hoge vochtbelasting, kunnen aanvullende maatregelen worden vereist.

Verlijmen
Keramische tegels en natuursteen.
Wandtegels verlijmen met 682 Majolicol (10 jaar garantie), 2000 Bouwpasta en
688 Elastifix (beide 7 jaar garantie) of 686 Supercol(6 jaar garantie); alle typen zijn blijvend elastische en vochtbestendige pastalijmen, op basis van acrylaatdispersies. Zorg voor een minimaal lijmcontactvlak van 60%, gelijkmatig verdeeld over de gehele achterzijde van de tegel. Lichtgekleurd marmer en glasmozaïek verlijmen in een gesloten lijmbed met 681 Marmercol om doorkleuring van de lijm in de tegels te voorkomen.

Voegen
Het tegelwerk in natte- en droge ruimten, na het drogen van de tegellijm, afvoegen met 717 Eurofine WD of 706 Speciaalvoeg WD (beide waterdicht en flexibele voegcementen).

Verdere bijzonderheden
• Alvorens tot het verlijmen van tegels over te gaan, de wanden controleren op voldoende stijfheid.
• Dilataties in de ondergrond doorzetten in het tegelwerk.
• Tegels dienen geschikt te zijn voor verlijming volgens de dunbed methode.
• Bij tegelwerk de wand-/vloeraansluiting altijd minimaal 7 mm vrijhouden van tegels en voegmateriaal en afkitten met een blijvend elastische voegkit.
• Bij hoge vochtbelasting kunnen aanvullende maatregelen m.b.t. de afdichting van de platen worden vereist.
• Voor meer informatie zie onze folder “Waterdicht Tegelwerk". Voor meer informatie over de geadviseerde producten zie onze productinformatiebladen.