Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Mustang leisteen vloerafwerking

Net als met keramische tegels krijgt u als verwerker de laatste tijd steeds vaker te maken met nieuwe trends en ontwikkelingen in natuursteen. Was dit natuurproduct vroeger vooral voorbehouden aan de bemiddelde opdrachtgever, tegenwoordig is er een natuurstenen vloer voor ieder budget. Typ op een willekeurige zoeksite de naam ‘Mustang leisteen’ in en direct wordt duidelijk dat dit type natuursteen steeds populairder wordt. Hierbij speelt niet alleen de gunstige prijs een rol, maar ook de natuurlijke uitstraling van dit type leisteen.

De groeiende vraag naar natuursteen houdt gelijke tred met de trend van het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen in ons interieur. Naast leisteen worden daarom steeds vaker materialen als marmer, graniet, kwartsiet en kalksteen toegepast. De vorming van natuursteen verloopt over duizenden jaren. Leisteen is een metamorf gesteente, ontstaan uit een omzetting van kleisteen.

Kloppen of lijmen
Natuursteen kunt u verlijmen of in de specie kloppen. Door de doorgaans aanwezige dikteverschillen per tegel kiezen veel natuursteenverwerkers voor de laatste optie. De verschillen zijn in een speciebed immers eenvoudig te nivelleren. Onze middenbedlijm 720 Unicol is hiervoor zeer geschikt en heeft het vermogen om dikteverschillen van 3 à 4 mm in het natuursteen probleemloos op te vangen.

720

Groot en dun

Door moderne zaagtechnieken kan natuursteen tegenwoordig op iedere gewenste dikte worden gezaagd, het zogeheten kalibreren. Was voorheen de minimale dikte 15 tot 20 mm, tegenwoordig krijgt u ook te maken met natuursteentegels van circa 10 mm dik. Ook is er een trend waarneembaar naar grootformaat tegels. Deze combinatie is kenmerkend voor het Mustang leisteen. De relatief geringe dikte van ± 10 mm in combinatie met tegelformaten van 60x60 cm of 80x80 cm levert bij verwerking de nodige problemen op. Bij grootformaat leisteentegels is een minimumdikte van 15 mm aan te raden.

Vochtgevoeligheid
De ervaring met Mustang leisteen leert dat dit type natuursteen bijzonder gevoelig kan zijn voor vocht. De tegels kunnen vocht opnemen tijdens het zagen/kalibreren en tijdens de opslag, maar ook bij het plaatsen van het tegelwerk. Tijdens het drogen ontstaan vervolgens spanningen in het leisteen, die kunnen leiden tot kromtrekken en vervorming. Of en hoe dit fenomeen zich openbaart, hangt echter weer af van de kwaliteit van het materiaal. Leisteen uit diepere aardlagen is compacter van structuur en heeft hierdoor minder poriën, waardoor de vervorming door vochtopname gering zal zijn. Het is echter visueel niet waarneembaar met welke kwaliteit leisteen u te maken heeft. Dit maakt het dus lastig in te schatten met welke mate van vervorming u rekening moet houden.

Om deze risico’s tot een minimum te beperken, dient u bij het verlijmen als volgt te werk te gaan:

Ondergrond
Om vochtintreding op de achterzijde van de tegel tot een minimum te beperken, moet de ondergrond vochtabsorberend zijn. Met andere woorden: verlijm nooit leisteen van dit type over een oude tegelvloer of andere gesloten ondergrond! Behandel de ondergrond voor conform de standaardvoorschriften (eventueel schuren, stofvrij maken, voorstrijken etc.). Zorg ervoor dat het voorgeschreven maximale restvochtpercentage van de ondergrond niet wordt overschreden. Deze waarde mag ook later niet meer oplopen, door bijvoorbeeld lekkage.

Droging
Na het kalibreren worden de natte tegels tegen elkaar aan gestapeld in een krat, waardoor ze lang vochtig blijven. Laat daarom de tegels voorafgaand aan de plaatsing goed drogen. Doe dit door de tegels met houten afstandhouders tegen elkaar te zetten. Verwijder na droging eventueel achtergebleven zaag- of slijpstof.

Acclimatiseren en voorbehandeling

Laat de tegels minimaal drie dagen voorafgaand aan de plaatsing acclimatiseren in de te betegelen ruimte. Voorzie de achterzijde van de tegel vooraf van een goede aaneengesloten lijmlaag om het vochtopnemend vermogen van de tegel tot een minimum te beperken. Wanneer de tegels op een cementgebonden ondergrond worden verlijmd, adviseren wij u de sneldrogende 795 Uni-Quick of 705 Speciaallijm toe te passen. Laat de lijmlaag goed drogen en let op dat ook de pastegels goed droog zijn!

705 795

Verlijmen en afvoegen

Verlijm de leisteentegels na droging van de aangebrachte lijmlaag en voorbehandeling van de ondergrond volgens de zogenoemde buttering floating methode. Op deze manier wordt een optimaal lijmcontactvlak van nagenoeg 100 procent verkregen. Verlijm de tegels met 795 Uni-Quick of 705 Speciaallijm. Afvoegen kan met 706 Speciaalvoeg WD of 717 Eurofine WD.

Advies op maat
Wanneer u de hierboven beschreven voorbereidingen en verwerkingsmethode toepast, beperkt u de risico’s tot een minimum. Helemaal uit te sluiten zijn ze echter nooit, maar dit is inherent aan de toepassing van een natuurproduct. Heeft u twijfels over de juiste manier van verwerken of specifieke vragen over uw project, neem dan contact op met onze afdeling Technische Adviezen (075 627 1630).