Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoeveel voegmateriaal heb ik nodig voor het afvoegen van mijn tegelwerk?

‘Deze vraag krijgen we vaak te horen’, zegt Ferry. ‘Waarom? Omdat elke situatie waarmee je als tegelzetter te maken krijgt anders is. Tegels hebben verschillende diktes, verschillende formaten. En verder speelt in zo’n berekening bijvoorbeeld mee hoeveel materiaalverlies je hebt en hoe breed je de voeg wilt maken.

Ferry 1

Productblad

Op ons technisch productblad staat dat je verbruik tussen de 600 en de 2.500 gram per vierkante meter ligt. Op zich klopt dat wel, maar die ruime marge komt dus door al die verschillende situaties. Op het productblad staat ook een verbruiksformule waarmee je het verbruik nauwkeuriger kunt uitrekenen. Maar niet iedereen vindt dat even makkelijk.

De formule op het productblad luidt:

tegelbreedte (mm) + tegellengte (mm) x voegdiepte (mm) x voegbreedte (mm) x soortelijk gewicht (1,7) x extra verbruiksfactor (1,2): tegelbreedte (mm) x tegellengte (mm) = kg/m²

Tip!

Tegenwoordig geef ik de vragenstellers een tip. Ik verwijs ze naar de website van Forbo Eurocol of naar onze Tegelklus app. In die app of op onze website ga je naar het technisch productblad van het voegmateriaal en dan kies je het item Rekenmodel. Je komt dan bij een eenvoudige rekentool die je door de berekening loodst.
Het handige is dat dingen als soortelijk gewicht en de extra verbruiksfactor al zijn versleuteld in de formule. Ook handig: je kunt ‘lengte sparing’ en ‘breedte sparing’ toevoegen. Dus als je bijvoorbeeld een keuken moet tegelen, maar er staat in het midden een kookeiland, dan kun je de afmetingen invullen en trekt de rekentool die meters er automatisch af. Dat geldt ook voor een bad of een vaste kast. En doordat de rekentool je helpt, maak je geen rekenfouten.’

Dus: gebruik de formule op het productblad of de rekentool in de app of op de website.