Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

5 tips voor een perfect glasmozaïek

1. Zorg voor een perfect vlakke ondergrond

Belangrijk bij iedere tegelklus, maar nog eens extra bij het verlijmen van glasmozaïek. Eigenlijk zijn dit matjes met allemaal losse tegeltjes, waardoor je elk kuiltje of hobbeltje ziet. Een veelgemaakte fout is dat tegelzetters oneffenheden proberen te compenseren met extra pastategellijm, maar die lijm geeft altijd wat krimp. Hierdoor ontstaat na droging als het ware een ‘deuk’ in je oppervlak. Dit zie je bijvoorbeeld ook op bij de naden tussen gipsplaten die niet goed zijn afgewerkt. Vooraf dus altijd perfect egaliseren!

5 tips glas 1

2. Breng een primer aan

Een goede hechting is alles bij glasmozaïek, dus breng altijd eerst een primer aan. Je neemt ermee het zekere voor het onzekere en bovendien, een Eurocol-primer: dat zijn de kosten niet. Het komt bijvoorbeeld weleens voor dat je glasmozaïek op een vloer wilt aanbrengen in een ruimte waar eerder de stukadoor bezig is geweest, zonder de vloer af te dekken. Hierdoor kunnen resten stucmateriaal achterblijven. Niet primen? Valse zuinigheid!

5 tips glas 2

3. Kies de juiste lijm!

Je kunt glasmozaïek met diverse lijmen verwerken, maar de keuze bepaal je aan de hand van de ondergrond en het gebruik van de ruimte. Kies voor natte ruimten, zoals de haman op deze foto’s, voor 2-componentenlijm, net als bij toepassingen buiten. Bij droge toepassingen kun je kiezen voor zowel een pasta- als poedertegellijm. Pasta op een perfect vlakke ondergrond, poedertegellijm biedt iets meer tolerantie door minder krimp. Ook belangrijk: gebruik een lijmkam met de juiste (fijne) vertanding. Niets is zo irritant als tegellijm die in de voegen naar boven komt. De juiste vertanding voorkomt dus ook voegverkleuring door ‘vervuiling’.

5 tips glas 3

4. Creëer een baksteenverband

Met tegelmozaïek wil je één fraaie strakke wand, vloer, zitbank of object creëren. Het laatste wat je dan wilt is, dat je de contouren van de tegelmatjes terugziet in het werk. De hiervoor genoemde tips maken die kans heel klein, maar een extra zekerheid creëer je door te verlijmen in baksteenverband. Dit betekent dat je een laag of rij glasmozaïektegels steeds een half matje laat verspringen met de vorige en volgende laag of rij. Als je zo te werk gaat, snap je gelijk waarom.

5 tips glas 4

5. Neem ruim de tijd voor het inwassen en uitsponzen

Anders dan gewoon tegelwerk, neemt glasmozaïek geen water op. Hierdoor is de droogtijd van de voegen aanzienlijk langer, want die wordt geheel bepaald door de binding van de voeg, de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Check daarom voordat je gaat uitsponzen regelmatig de droging van de voeg. Begin je te snel, dan veeg je het voegmateriaal eruit. Gebruik voor natte ruimten en voor buitentoepassingen een 2-componentenvoeg of 716 Eurodur HP. Zorg buiten ook altijd dat het werk goed is afgedekt. Een flinke regenbui kan al het verse voegwerk uit je glasmozaïek spoelen!

5 tips glas 7