Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

In 5 stappen naar de perfecte LiquidDesign-vloer

1. Check de ondergrond

Ga net zo te werk als bij de voorbereiding van een pvc-vloer, dus check vooraf de constructie. Ligt de vloer op zand of is deze vrijdragend geventileerd? Is er een vochtscherm nodig? Als er oude vloerbedekking is verwijderd, schuur dan voor het egaliseren achtergebleven lijmresten weg. Let op: de enige uitzondering ten opzichte van het afwerken met pvc is een zwevende ondervloer. Die is prima geschikt voor een pvc-vloerbedekking, maar gaat niet samen met LiquidDesign. Door de naden tussen de vloerplaten is er namelijk geen vast geheel op de eigenlijke ondergrond. Niet doen dus!

 5 tips LiquidDesign 3a

2. Strijk de ondergrond voor en egaliseer

Strijk de ondergrond eerst voor met 044 Europrimer Multi, behalve als er al een vochtscherm is aangebracht met 026 Euroblock Multi. Zitten er plinten op de muur? Gebruik dan een kwast om de primer zorgvuldig tot tegen de plint aan te brengen! Doe je dit niet, dan vloeit de egalisatie niet goed aan de randen en zal deze hier ‘hoger blijven staan’ ten opzichte van de rest van de vloer. Gevolg: LiquidDesign zal aan de randen terugvloeien, waardoor te weinig dekking ontstaat en de kurkdeeltjes in het mengsel tevoorschijn komen. Na droging van de 044 Europrimer Multi (of 026 Euroblock Multi) kan de vloer worden geëgaliseerd. Dit kan naar keuze met de Eurocol-egaliseermiddelen 960, 975, 990 of 991.

Egaliseren tips 1

3. Breng over de egalisatie nog een primerlaag aan

Belangrijk: strijk de volgende dag de geëgaliseerde vloer opnieuw voor met 044 Europrimer Multi*). Dit voorkomt dat er in de natte LiquidDesign-laag luchtbellen ontstaan. Ook is hierdoor de LiquidDesign-vloer in de toekomst makkelijker te verwijderen, zodra deze aan vervanging toe is. Gebruik voor het voorstrijken een vachtroller en werk met weinig druk. Halverwege de baan haal je de vachtroller terug en vervolgens rol je deze weer halverwege de baan van je weg. Zo raak je de ondergrond overal tweemaal. Deze techniek pas je ook toe tijdens het voorstrijken vóór het egaliseren. Laat de 044 minimaal twee uur drogen, om een reactie tussen een te natte primer en het polyurethaan (PU) in het LiquidDesign te voorkomen! Nu zijn we er zeker van dat we een gesloten ondergrond hebben om LiquidDesign op aan te brengen. Harde werkers opgelet: zweetdruppels in nat LiquidDesign kunnen zichtbare sporen achterlaten in de toplaag. Voorkom dit dus!

*) Let op: na egaliseren met 920 Europlan Alphy of 925 Europlan Alphy Direct (bijvoorbeeld op anhydriet) is het noodzakelijk om tweemaal voor te strijken met 043 Europrimer Alphy. Dit omdat gips sterker absorbeert dan cement.

043

4. Breng LiquidDesign aan in teamverband

Voor een laagdikte van 2,5 mm LiquidDesign heb je 2,5 kg per m² nodig. Een 15 kg-verpakking is dus goed voor 6 m². Grotere oppervlakken bieden meer bewegingsruimte, waardoor je efficiënter kunt werken en soms iets meer uit een verpakking haalt. Houd voor smallere, krappere ruimten rekening met een iets hoger verbruik. Dit voorkomt dat je materiaal tekort komt, omdat het hier lastiger is een dunne laag aan te brengen, vooral met plinten op de muur! Maak een vakverdeling in de gewenste vierkante meters. Zo behoud je het overzicht en voorkom je dat je te dik smeert. Maak vooraf een werkplan om optimaal nat-in-nat te werken. Idealiter werk je met 1 persoon die mixt, 1 die smeert en 1 om te prikkerrollen. Degene die smeert, bepaalt het tempo. De prikkerroller verdeelt de kurk goed en voert zo nodig correcties uit, terwijl de smeerder doorwerkt. Zo wordt een gemengde emmer zo snel mogelijk - binnen 10 minuten - verwerkt. Het mixen van de componenten A en B, inclusief overgieten, duurt 3 minuten, dus de menger start steeds 3 à 4 minuten voordat de smeerder zijn emmer leeg heeft. Te vroeg betekent minder verwerkingstijd, te laat maakt nat-in-nat werken lastig. De mixer is dus de sleutelfiguur om het team als een geoliede machine te laten draaien!

5 tips LiquidDesign 3d

5. Lak de vloer af met 355 LiquidDesign Finish

Lak de vloer 1 dag na het aanbrengen af - in ieder geval binnen 48 uur - met 355 LiquidDesign Finish 2-componentenlak. Het verbruik is 100 à 150 gram per m², aan te brengen in één arbeidsgang. Schud component A goed door en meng deze lak gedurende 3 minuten, terwijl de harder B wordt toegevoegd. Giet het mengsel door een zeef over in een schone mengemmer, meng dit nog 1 minuut en laat de lak vervolgens 10 minuten ‘rijpen’. Zo is de reactie tussen A en B volledig, voor een optimale verwerking. Gebruik een 11 mm-microvezelroller en bedenk dat deze circa 750 gram lak opneemt! Verdeel de lak al gietend over de vloer, zodanig dat er goed nat-in-nat kan worden gewerkt. Breng bij plinten de lak met een kwast strak tegen de plint aan. Voorkom hierbij onvolledige dekking, zodat geen ‘glansplekken’ ontstaan in de matte afwerking. Werk ook bij het lakken met drie personen volgens een goede taakverdeling. De een mengt, de tweede verdeelt de lak kruislings over de vloer en de derde rolt deze met een natte roller van de ene naar de andere kant van de ruimte. De menger kan ook tegen de plinten kwasten en bijvoorbeeld tape verwijderen.

Belangrijk: ventileer goed, maar vermijd tocht. Slechte ventilatie geeft witte vlekken in de lak! Gebruik ventilatieroosters, kiepramen en/of mechanische ventilatie. Resultaat? Een prachtvloer met een warme, natuurlijke uitstraling!

5 tips Liquiddesign 3e

Klik hier voor meer informatie over LiquidDesign.