Velg land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Sirkulær Marmoleum

Lage nytt Marmoleum av et gammelt gulv

Forbo Flooring har støttet TU Delft i renoveringen av Fakultet for elektroteknikk, matematikk og informatikk (EEMCS). Bygningens 20 år gamle Marmoleum-gulv er nå fullstendig resirkulert, noe som er unikt i linoleumsverdenen.

TU Delft resirkulering av Marmoleum | skraper forsiktig av det gamle gulvet

I dag skjer det ennå ikke full sirkularitet av gulvbelegg i stor skala. Spesielt når gulvbelegget limes til undergulvet er løsningene begrenset, selv om dette gjelder de aller fleste elastiske gulv som brukes i dag. Derfor har Forbo tatt utfordringen med å resirkulere 13 000 m2 med 20 år gammelt Marmoleum-gulv til helt nye Marmoleum.

Samarbeid mot en sirkulær økonomi

I 2020 tok Delft University of Technology kontakt med Forbo Flooring med et ønske om å gjenbruke deres gamle gulvmateriale. Nå er ikke resirkulering nytt hos Forbo, men å gjenvinne et gammelt gulv som er grundig brukt og gått på – og har limrester over seg – er en stor utfordring.

TU Delft EEMCS building
tudelft
recyclecontainers

Største utfordring

For Marmoleum har det alltid vært en produksjonsresirkuleringsflyt på plass for trimming av rester. Det materialet brukes til å lage nytt råmateriale til linoleumsgulvet vårt.

Tidlig i 2000 introduserte markeder nær fabrikken et Back to the Floor-program; en returtjeneste for kutting av avfall fra nylagte gulv. Dette ga oss utfordringen med å sikre at resirkuleringsstrømmen er ren og brukbar. Dette har også vært den største utfordringen i TU Delft-prosjektet.

Container Marmoleum avfall TU Delft
Container Marmoleum avfall TU Delft

Resirkulering i trinn

Renovering er vanligvis et spørsmål om riving og gjenoppbygging, men prosjektet for TU Delft krevde en mer delikat tilnærming. Både undergulvet og gulvbelegget måtte forbli så intakt som mulig og forurensning av materialet måtte unngås. Med en spesiell gulvstripper ble Marmoleum fjernet raskt og omhyggelig.

De enkelte banevarene med fjernet linoleum, tretti centimeter brede og to og en halv millimeter tykke, ble rullet sammen og samlet i hjulbeholdere. Det aller meste av den gamle gulvkonstruksjonen kunne gjenbrukes. En liten andel av rester ble brukt som enten bindemiddel i sementindustrien eller belegg i møbelindustrien.

Linoleumsflaker
Linoleumsflaker

Fra flak til pulver

Bearbeidingen av det gamle gulvet skjedde ved Forbo Flooring Systems fabrikk i Assendelft. Materialet gjennomgår en siste kvalitetskontroll før det makuleres for å redusere materialet til flak på størrelse med en mynt på to euro. Etter det freses den og siktes. Det som gjenstår er et fint pulver som kan brukes som basismateriale for nye Marmoleum. Og dermed er sirkelen komplett.

Det nye Marmoleum er nå installert i EEMCS-fakultetsbygningen. Det nederlandske selskapet CooLoo produserte loungeområder med myke sitteplasser, fullført med et belegg laget av de gamle Marmoleum-gulvene.

hender med resirkulert linopowder

Testing mot sirkularitet

Med stadig flere gulv som i dag legges uten lim, vil sirkulære løsninger bli enklere i fremtiden. Men, overholdt eller ikke, å gå helt sirkulært for gamle gulv krever fortsatt en ren resirkuleringsflyt, en god forsyningskjede og en gjennomtenkt miljøvennlig produksjonsmetode. Og forholdene er forskjellige per prosjekt og vil alltid trenge en grundig vurdering. Men å teste dette betyr at vi lærer hva det vil si å gå helt sirkulært.

Nysgjerrig på hvordan denne gjenvinningsprosessen foregår? Se videoen nedenfor:

Cooloo-møbler laget av et Marmoleum-pulverbelegg, plassert i EEMCS-bygningen til TU Delft