Velg land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Sirkulært Marmoleum

Å lage Marmoleum fra gamle gulv

Scroll videre for å oppdage mer

Lager ny Marmoleum

fra et 20 år gammelt gulv

For tiden er sirkularitet ennå ikke oppnådd i stor skala for gulvbelegg. Løsningene er spesielt begrenset når gulvet limes til undergulvet, noe som er tilfelle for det meste av halvharde gulv som er i bruk i dag.

I 2021 ble det igangsatt et prosjekt med Technical University of Delft for å ta tilbake 13 000 m2 brukt Marmoleum som hadde blitt installert ved Fakultet for elektroteknikk, matematikk og informatikk (EEMCS) for over 20 år siden. Utfordringen var å resirkulere disse gulvene fullt ut til splitter nye Marmoleum, en oppgave som er ganske uvanlig i linoleumsverden.

circular marmoleum

Resirkulering i trinn

Renovering er vanligvis et spørsmål om riving og gjenoppbygging, men prosjektet for TU Delft krevde en mer delikat tilnærming. Både undergulvet og gulvbelegget måtte forbli så intakt som mulig, og forurensning av materialet måtte unngås. Med en spesiell gulvstripper ble Marmoleum fjernet raskt og omhyggelig.

De enkelte lagene med strippet linoleum, som var tretti centimeter brede og to og en halv millimeter tykke, ble rullet opp og samlet i hjulbeholdere.

Ruller av marmoleum

Fra flak til pulver

Når gulvet ble fjernet fra bygningen, ble det rengjort for å være fritt for lim og avretningsmasse, og ble deretter skrapt og slipt. Renheten av materialet betydde at asken kunne brukes til sementindustrien, og om lag en tredjedel kunne gjenbrukes i ny linoleum som består av nesten 50% resirkulert innhold fra det gamle gulvet.

En annen del av det gamle linoleumet ble slipt til et pulver og brukt av det nederlandske selskapet CooLoo for å produsere myke sitteplasser for fakultetets salongområder med en overflate laget av de gamle Marmoleumgulvene.

linoleum

Fremtidige sirkulære løsninger

Med flere og flere gulv installert limfritt vil sirkulære løsninger bli enklere i fremtiden. Men med eller uten lim krever det fortsatt en ren resirkuleringsstrøm, en god forsyningskjede og en gjennomtenkt, miljøvennlig produksjonsmetode. Forholdene vil variere for hvert prosjekt og trenger alltid en grundig vurdering, men å prøve forskjellige metoder betyr at vi stadig lærer hva det vil si å gå helt sirkulært.

Se utfordringene ved livets slutt vi står overfor
Ristede linoleumflak

Flere inspirerende artikler

Vil du lese flere artikler om Forbo Flooring og bærekraft? Besøk vår Forbo Stories-side.

Oppdag Forbo Stories