Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Asielzoekerscentrum Maastricht

  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht

8.000 m2 Marmoleum geeft kleur aan duurzaam gerenoveerd PLEM gebouw

Het PLEM (Provinciale Limburgse Elektriciteit Maatschappij) gebouw, een markant gebouw uit de jaren zestig dat tot gemeentelijk monument was verklaard, stond al enige jaren leeg en was zwaar verwaarloosd, het is nu gerenoveerd en verduurzaamd. De bewoners van het AZC Maastricht worden deels gehuisvest in dit gerenoveerde PLEM gebouw en deels in de nieuwe hofwoningen die op de voormalige parkeerplaats zijn gebouwd. Het gebouw biedt plaats aan ruim 600 asielzoekers en behoort tot Nederlandse beste asielcentra.

Interieurontwerp
“Het ontwerp voor het interieur heeft een affiniteit met de principes van het Nieuwe Bouwen en is tevens gebaseerd op de nieuwe functie van het gebouw en haar nieuwe bewoners”, aldus Chris Boot van BUROBEB. De plattegronden van de verdiepingen in het langgerekte gebouw met de appartementen en de vele kamers refereren aan het Nederlandse cultuurlandschap. Weilanden, sloten en kleurige bollenvelden wisselen elkaar af in een strakke orthogonale structuur. Deze inspiratie is driedimensionaal verwerkt in een kleurenschema voor vloeren en wanden in het AZC. Het toegepaste frisse kleurpallet levert voor de bewoners en het personeel van het COA een prettig leefklimaat op. Van deze uitbundige kleurencompositie is overdag in het gevelbeeld nog niets van te zien maar als 's avonds de lichten in de kamers aan gaan, presenteren de verschillende wooneenheden zich met elk een eigen kleur.

Vloerafwerking
BUROBEB zocht naar een milieuvriendelijke en duurzame vloerafwerking met een uitstraling die past bij het moderne monumentale PLEM gebouw. De grote vlakken van vloeren en wanden gaan een relatie met elkaar aan in kleur maar ook in een strak en glad afwerkingsniveau. Het moest een hygiënische vloer zijn en vanwege het intensieve gebruik ook een vloer die makkelijk schoon te maken is. Een ander belangrijk aspect voor de vloerkeuze was een groot kleurenspectrum met de heldere kleuren die op het wensenlijstje stonden, in relatie met de kleuren voor de wanden. Zo kwam BUROBEB uit bij Marmoleum Concrete.
De massief marmeren ontwerpen van Concrete onderscheiden zich van de klassieke Marmoleum vloer met een subtiele steenachtige structuur. Het kleurenpalet is neutraal met warme en koele tinten beton en de zes felle kleuren passen perfect in ons kleurenconcept.

Elk appartement heeft een eigen kleur voor vloer en wand. Er zijn zes verschillende appartementen qua kleur die over de verdiepingen zijn uitgestrooid. De voordeur heeft dezelfde kleur als het appartement, hierdoor zijn in de lange gangen geen anonieme voordeuren meer en weet de nieuwe bewoner snel waar hij/zij woont. De vloer van de woonkeuken en de gang naar de slaapkamers is een felle concrete kleur. De vloeren in alle slaapkamers zijn neutraal en is Piano 3650 Polar Bear.
Op de begane grond hebben we gekozen voor de Piano collectie; voor de leslokalen Atlantic Blue samen met een blauwe wand. De gangen door het gehele gebouw zijn Nordic Blue. De activiteitenruimten voor de kinderen zijn geel en appeltjes groen oa Youg Grass.

38 Hofwoningen
De vijf woonblokken met 38 wooneenheden zijn in stedenbouwkundige samenhang met het PLEM gebouw in carré vorm ontworpen. Hierdoor ontstaat een hof waar zoveel mogelijk bestaande bomen behouden zijn gebleven. Dit intieme groene hof geeft ruimte aan de bewoners om rond te slenteren, te zitten onder de bomen en kinderen te laten spelen in het speeltuintje.

Er is gekozen voor een duurzaam indelingsontwerp, zodat deze woningen later met een kleine ingreep geschikt kunnen worden gemaakt voor individuele bewoning of voor gezinnen. En in de verre toekomst kunnen zij aangepast worden voor sociale woningbouw of studentenhuisvesting. Ook deze woningen hebben elk een eigen kleur voor vloer en wand. De vloer van de woonkeuken en de gang naar de voordeur en het trappenhuis is een felle Concrete kleur. Op de verdiepingen zijn de vloeren en wanden in alle slaapkamers neutraal en is de vloer Piano 3650 Polar Bear.

Projectnaam Asielzoekerscentrum (AZC) Maastricht
Locatie Maastricht
Aannemer BAM Bouw en Vastgoed
Interieurarchitect BUROBEB
Vloerenleverancier G&S Projects
Fotograaf Michael van Oosten

Documenten

  • Document