Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Ode aan de Lino

Wie heeft er vroeger geen linoleumsnede gemaakt? Het snijden in het zachte linoleum en de typische geur roepen veelal fijne herinneringen op. Gutslinoleum vormt samen met een guts, inkt en een dosis creativiteit de basis van de linosnedetechniek.

Forbo Flooring Systems in Assendelft is de grootste linoleumproducent ter wereld en ontwerpt en produceert al meer dan 120 jaar linoleum vloerbedekking. Dankzij de unieke eigenschappen van het materiaal wordt het ook gebruikt voor artistieke doeleinden.

ode aan de lino

De linoleumsnede in de kunst

Erich Heckel (1883-1970) geldt als de eerste kunstenaar die (in 1903) een linosnede maakt. Hij is een van de oprichters van de kunstenaarsgroep Die Brücke. Andere kunstenaars uit deze beweging maken eveneens gebruik van de linosnedetechniek. Later volgen grote kunstenaars zoals Wassily Kandinsky, Henri Matisse en Maurice de Vlaminck.

De beroemdste kunstenaar die gebruikmaakt van de linoleumsnede is Picasso. In Nederland zijn Maurits Cornelis Escher en Gerd Arntz bekende makers van linosnedekunst. Bekende hedendaagse kunstenaars zijn Bert Brouwer, Elsbeth Cochius en Olivia Ettema.

Beelden: Maud van Rumpt, Margreet den Hartog, Ilona van der Kaap, Elisabeth van der Woude

ode aan de lino
ode aan de lino

Forbo en kunst

De relatie tussen kunst, vormgeving en Forbo kent een lange geschiedenis. Kunst hoort bij Forbo; we ondersteunen al geruime tijd initiatieven die de linosnedetechniek meer bekendheid geven en die met name jongeren aanzetten om ermee aan de slag te gaan.

Zo geven we bijv. kunstenaars opdrachten, sponsoren we tentoonstellingen en doen mee aan de Ode aan de lino.
Een bijzonder sponsorproject van Forbo is Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen, een kunstatelier in Utrecht. Kunstenaars met een verstandelijke beperking werken hier met diverse technieken.

ode aan de lino
Olivia Ettema - Ode aan de Lino

Vijf jaar Ode aan de lino

De Ode aan de Lino is een jaarlijks kunstevenement van galerie Atelier Open (AO) uit Amsterdam en Forbo. Het heeft als doel de linosnedekunst onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. AO organiseert daartoe diverse activiteiten zoals een jaarlijkse linosnedekunst-expositie waaraan kunstenaars uit binnen- en buitenland deelnemen. In 2019 bestaat het evenement vijf jaar. Vanaf de eerste editie werkt AO samen met Forbo.

Onderdeel van de Ode aan de Lino is de Forbo Jong Talent Prijs, een wedstrijd voor grafische mbo-opleidingen uit het hele land. De ingezonden kunstwerken worden beoordeeld door een vakjury en geëxposeerd op bijzondere plekken, zoals het Grafisch Museum Groningen (GRID), Museum Het Schip in Amsterdam en het Zaans Museum te Zaandam.

Beeld: Olivia Ettema - Ode aan de Lino, 2019

Boekpresentatie

Bij de uitreiking van de Forbo Jong Talent prijs in het Zaans museum wordt een boek gepresenteerd: Ode aan de Lino. Met dit boek willen Forbo en Atelier Open de lezer meenemen in de wereld van de linosnedekunst en deze prachtige kunstvorm aandacht geven. De werken in het boek laten de grote diversiteit aan technieken en toepassingsmogelijkheden van de linosnedekunst zien.

Expositie

De Ode aan de Lino expositie zal dit jaar te zien zijn in het Zaans Museum, Schansend 7 in Zaandam van zaterdag 9 november 2019 t/m 2 februari 2020. Op zaterdag 9 november om 14:30 uur wordt deze officieel geopend door Daphne Bunskoek.

Naar de website van het Zaans Museum

Zelf aan de slag

Het maken van een linoleumdruk is laagdrempelig en levert snel verrassende resultaten op. Voor wie na de enthousiaste verhalen in het boek meteen aan de slag wil, hebben we een stappenplan met handvatten voor het maken van een linoleumdruk.

Download stappenplan Linoleumdruk

ode aan de lino