Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Ode aan de Lino

Wie heeft er vroeger geen linoleumsnede gemaakt? Het snijden in het zachte linoleum en de typische geur roepen veelal fijne herinneringen op. Gutslinoleum vormt samen met een guts, inkt en een dosis creativiteit de basis van de linosnedetechniek.

Forbo Flooring Systems in Assendelft is de grootste linoleumproducent ter wereld en ontwerpt en produceert al meer dan 120 jaar linoleum vloerbedekking. Dankzij de unieke eigenschappen van het materiaal wordt het ook gebruikt voor artistieke doeleinden.

ode aan de lino

De linoleumsnede in de kunst

Erich Heckel (1883-1970) geldt als de eerste kunstenaar die (in 1903) een linosnede maakt. Hij is een van de oprichters van de kunstenaarsgroep Die Brücke. Andere kunstenaars uit deze beweging maken eveneens gebruik van de linosnedetechniek. Later volgen grote kunstenaars zoals Wassily Kandinsky, Henri Matisse en Maurice de Vlaminck.

De beroemdste kunstenaar die gebruikmaakt van de linoleumsnede is Picasso. In Nederland zijn Maurits Cornelis Escher en Gerd Arntz bekende makers van linosnedekunst. Bekende hedendaagse kunstenaars zijn Bert Brouwer, Elsbeth Cochius en Olivia Ettema.

Beelden: Maud van Rumpt, Margreet den Hartog, Ilona van der Kaap, Elisabeth van der Woude

ode aan de lino
ode aan de lino

Forbo en kunst

De relatie tussen kunst, vormgeving en Forbo kent een lange geschiedenis. Kunst hoort bij Forbo; we ondersteunen al geruime tijd initiatieven die de linosnedetechniek meer bekendheid geven en die met name jongeren aanzetten om ermee aan de slag te gaan.

Zo geven we bijv. kunstenaars opdrachten, sponsoren we tentoonstellingen en doen mee aan de Ode aan de lino.
Een bijzonder sponsorproject van Forbo is Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen, een kunstatelier in Utrecht. Kunstenaars met een verstandelijke beperking werken hier met diverse technieken.

ode aan de lino
Olivia Ettema - Ode aan de Lino

Vijf jaar Ode aan de lino

De Ode aan de Lino is een jaarlijks kunstevenement van galerie Atelier Open (AO) uit Amsterdam en Forbo. Het heeft als doel de linosnedekunst onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. AO organiseert daartoe diverse activiteiten zoals een jaarlijkse linosnedekunst-expositie waaraan kunstenaars uit binnen- en buitenland deelnemen. In 2019 bestaat het evenement vijf jaar. Vanaf de eerste editie werkt AO samen met Forbo.

Onderdeel van de Ode aan de Lino is de Forbo Jong Talent Prijs, een wedstrijd voor grafische mbo-opleidingen uit het hele land. In een workshop krijgen leerlingen eerst de kneepjes van het linosnede maken bijgebracht en vervolgens gaan zij klassikaal aan de slag. Dit jaar namen zeshonderd leerlingen deel en werden er ruim driehonderd linosnedes ingestuurd.

Beeld: Olivia Ettema - Ode aan de Lino, 2019

Boekpresentatie

Bij de uitreiking van de Forbo Jong Talent prijs in het Zaans museum is een boek gepresenteerd: Ode aan de Lino. Met dit boek willen Forbo en Atelier Open de lezer meenemen in de wereld van de linosnedekunst en deze prachtige kunstvorm aandacht geven. Zo staan er een aantal mooie interviews met kunstenaars in het boekwerk. Linosnedes van bijvoorbeeld Picasso en een Nederlandse kunstenaar als Bert Brouwer laten de grote diversiteit aan technieken en toepassingsmogelijkheden van de linosnedekunst zien.

Bestel het boek Ode aan de Lino

Expositie Zaans Museum

Dit jaar lieten de deelnemers van de Forbo Jong Talent prijs zich inspireren door het thema industrie. De resultaten hiervan zijn te zien in een expositie in het Zaans Museum, waar de Zaanse industriegeschiedenis over fabrieken als Forbo en beeldende kunst samenkomen.

De Ode aan de Lino expositie is tot en met 2 februari 2020 te zien in het Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam.

Naar de website van het Zaans Museum

Zelf aan de slag

Het maken van een linoleumdruk is niet moeilijk en levert snel verrassende resultaten op. In de MuseumShop van het Zaans Museum kan je gutsjes en linoleum kopen om zelf aan de slag te gaan.
Voor wie na de enthousiaste verhalen in het boek of bezoek aan de expositie meteen aan de slag wil, hebben we een stappenplan met handvatten voor het maken van een linoleumdruk.

Download stappenplan Linoleumdruk

ode aan de lino