Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Marmoleum stories

De Nomaden

Still from movie The Nomads by Gal Keshet

Penta-P

PENTA-P is een architecten- en hands-on conceptueel ontwerpbureau opgericht in 2019 door Pia Phanaphet en Philip Rufus Knauf. De studio richt zich op kleinschalige woonoplossingen, variërend van omgebouwde zeecontainers, tiny houses en camperconcepten, tot microappartementen en residenties.

Zowel Pia als Philip studeerden architectuur aan de Staatsacademie voor Kunst en Design in Stuttgart. Pia heeft als architect gewerkt voor EFFEKT en WERK in Kopenhagen. Philip heeft gewerkt als architect en projectleider voor BIG | BJARKE INGELS GROUP in Kopenhagen, LENDAGER en UN STUDIO in Amsterdam.

Penta-P founded by Pia Phanaphet and Philip Rufus Knauf

De kwestie van schaal en functionaliteit

De kern van hun werk als Penta-P is altijd de vraag naar schaal en functionaliteit. In hun ogen bewijst een goed ontwerp zich wanneer een beperkte ruimte optimaal wordt benut.

Zij ontwerpen niet zomaar mooie ruimtes, maar ontwerpen in de eerste plaats de ervaring van hun klant als gebruiker van die ruimte. Daarom is het voor hen een zinvolle uitdaging om een specifiek concept te laten werken voor een specifieke persoon, om alles aan te passen aan de individuele behoeften.

Om een ruimte voor meerdere doeleinden te kunnen gebruiken, onderzoeken zij de mogelijkheden van multifunctioneel meubilair en aanpasbare interieurs, die door de gebruiker kunnen worden aangepast afhankelijk van het tijdstip van de dag of de gewenste activiteit.

Interior van - detail
Detail interior van

Op zoek naar integriteit in de materialen

Hun academische achtergrond werd bepaald door een werkplaats- en studiocultuur, die hun benadering van materialen en de overwegingen over hoe conceptuele ideeën en hun materialisatie elkaar uiteindelijk kunnen beïnvloeden, sterk heeft beïnvloed. De fysieke speelplaats van de werkplaats is de plaats waar digitale concepten veranderen in fysieke prototypes, en waar veel inspiratie kan worden opgedaan door terug te gaan naar de studio.

Hun benadering van materialen, en de manier waarop zij ontwerpen, is sterk gedreven door het zoeken naar integriteit in de materialen die zij kiezen en door te proberen elk onderdeel te benadrukken voor wat het werkelijk is.

In een kleine ruimte is, door de voortdurende nabijheid van het ontwerp, een bewuste keuze van materialen van cruciaal belang, eenvoudigweg omdat alle zintuiglijke receptoren er altijd dicht bij zullen zijn. De manier waarop elk element is gevormd, samengevoegd en behandeld, gaat onmiddellijk hand in hand met hoe het ruikt, aanvoelt en klinkt.

Een studio die niet aan plaats gebonden is

Pia en Philip hebben het grootste deel van hun volwassen leven in verschillende steden en landen gewoond. In de loop der jaren zijn ze eraan gewend geraakt hun bezittingen te beperken om steeds flexibeler te worden. Dit heeft hen in staat gesteld het leven in verschillende omgevingen en culturen te verkennen, een afweging die zeer de moeite waard is geweest.

Toen zij hun eigen studio begonnen, na enkele jaren in een traditionele architectuurcarrière, bracht dit verlangen naar verkenning hen op het idee een studio te runnen die niet aan plaats gebonden is. Dit is het tijdperk van de digitale nomaden!

Een mobiele studio waarmee ze op afstand aan hun projecten kunnen werken en tegelijkertijd kunnen reizen, voelt als de ultieme oplossing.

The van
Material reserarch example with furniture linoleum

Van de allereerste schets tot de allerlaatste schroef

Hun werk, en met name het bestelwagenproject, wordt sterk gedreven door de wens om een project van de allereerste schets tot de allerlaatste schroef te brengen en een diep inzicht te ontwikkelen in datgene waaraan zij werken.

Momenteel leggen Pia en Philip de laatste hand aan een volledige interieurverbouwing van een voormalige bedrijfswagen tot een micro-appartement en mobiele kantoorruimte. De bestelwagen is een Mercedes Vario 615D uit 2005. Ze moesten het voertuig volledig strippen en restaureren. Een proces van enkele maanden dat ontelbare dagen en nachten van onderzoek en leren door te doen met zich meebracht.

Net als het fijnere timmerwerk aan het interieur, werd al het roestige en mechanische werk voor 100% door henzelf gedaan.

Leven in een groot meubelstuk

Hun ambitie was om een binnenruimte te creëren die zou aanvoelen alsof je in een groot meubelstuk woont. Een functioneel maar gezellig micro-appartement, zonder in te boeten aan de voorzieningen of kenmerken van een standaard appartement. In dit project bewijzen ze dat dichtheid niet in strijd is met comfort.

Het eerste wat u ziet wanneer u de bestelwagen binnenkomt, is een zeer royaal middenpad. Beide zijden van het gangpad worden afgebakend door een doorlopende kast die het ruime gangpad compenseert met een dichte opbergruimte voor alle nodige installaties en apparatuur.

De multiplex fronten langs het gangpad worden onderbroken door drie grote nissen, verzonken in de muur om intieme ruimtes en situaties voor verschillend gebruik te bieden - zoals een eethoek, een kantoorhoek, en een dagbedhoek. Het neerklappen van de kastfronten onthult een vierde nis, die wordt overbrugd en gecombineerd met de eethoek, om een volwaardig bed te vormen over de volledige breedte van de ruimte. Overdag is het bed opgeborgen om ruimte vrij te maken voor andere activiteiten.

Concept interior van
Material research

Een uitnodigende aanpassing van de buitenkant

Het gebruik van multiplex voor de belangrijkste elementen van een camperopbouw was een logische beslissing. In hun ontwerp wilden Pia en Philip het ware karakter van de constructie benadrukken door de fronten van de kasten onbewerkt te houden, de berkentextuur bloot te leggen en deze alleen af te werken met een gepigmenteerde olie.De nissen worden benadrukt door een houtskoolkleurig Furniture Linoleum 4166, dat een scherp maar delicaat contrast vormt met het ruwe berkenmultiplex.

Het kleurenconcept voor het interieur, dat gebaseerd is op de buitenkant van de bestelwagen, die zilverkleurig is met zwarte details, werd eigenlijk al gekozen voordat men wist met welk materiaal men dit zou kunnen bereiken. Het kleurenschema van het interieur moest een gezellige en uitnodigende aanpassing van de buitenkant zijn.

Warme houttinten vormen de belangrijkste oppervlakken van het interieur, terwijl strikt matzwarte toepassingen en afwerkingen de tegenhanger vormen. Pia en Philip onderzochten hiervoor verschillende afwerkingen, behandelingen, additieven en composieten en ontdekten uiteindelijk Furniture Linoleum als het ideale materiaal.

We willen graag de volgende mensen bedanken:

Pia Phanaphet en Philip Rufus Knauf
Gal Keshet | regie, camerawerk en nabewerking
Gena Haensel | vertaling
Simone de Vries | advies

De foto's op deze pagina zijn gemaakt door PENTA-P