Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Marmoleum stories

De storyteller

Still from Marmoleum Stories | The Storyteller,  a movie by Gal Keshet

Francesca Sciarmella

Na het behalen van haar Bachelor aan de Politecnico in Milaan, vervolgde Francesca Sciarmella haar studie aan de Burg Giebichenstein in Halle (Duitsland) waar ze haar master in Interieurarchitectuur behaalde. In 2017 verhuisde Francesca naar Berlijn om haar Visual Design praktijk op te zetten.

In de loop der jaren verschoof Francesca's focus van een meer technische architectonische methode, geleerd in Milaan, naar een geleidelijk meer vrije en organische ontwerpbenadering. De zoektocht naar hoe mensen te bereiken en zich met hen te verbinden, is altijd aanwezig geweest. In haar werk onderzoekt ze hoe te communiceren met ruimte en materialen als hulpmiddelen, om multisensoriële verhalen op te bouwen en onderzoek naar materialen te mengen in scenografie en graphics.

Momenteel studeert Francesca Visuele Communicatie aan de Weissensee Kunsthochschule, wat ze combineert met haar werk als zelfstandig scenograaf en visueel ontwerper.

Francesca Sciarmella photograph by Max Radke

Linoleum, een eerlijk materiaal

In 2014 benaderde Francesca, Forbo Flooring Systems voor haar Master thesis over linoleum. Samen met haar medestudente Marta Polenghi was ze op zoek naar een materiaal met een "te vertellen verhaal". In Marmoleum vonden zij de perfecte match; een in hun ogen vaak onbegrepen product met een lange en interessante geschiedenis. Francesca en Marta wilden een frisse kijk op Marmoleum bieden en mensen er opnieuw mee in contact brengen.

Francesca en Marta stelden een communicatieconcept op dat gebaseerd was op de schoonheid van het productieproces, de natuurlijke grondstoffen en de verschillende identiteiten van linoleum. In de Forbo proeffabriek werd een serie experimentele linoleumstalen gemaakt. Door verschillende ingrediënten toe te voegen aan een basis linoleumrecept, zoals sinaasappelschil, rozemarijn, lavendel en lijnzaad, creëerden ze een onverwachte multi-zintuiglijke linoleumervaring en vertelden ze een nieuw verhaal over de natuurlijkheid van het product.

Experiments by Francesca Sciarmella and Marta Polenghi
Line terracotta side table design by Francesca Sciarmella Sciarmella

Materiaal verhalen

Het vertellen van verhalen over onderschatte materialen was niet iets nieuws voor Francesca. In 2013 nam ze deel aan "Terracotta Everyday" - een project van Marta Polenghi en Jacopo Ferrari - met als doel de schoonheid en mogelijkheden van Terracotta te laten zien. Samen met Manufatture Sottosasso, een kleine terracottaproducent op de heuvels van Emilia, ontwierp Francesca "Line", een bijzettafel samengesteld uit dienbladen. "Line" werd voor het eerst getoond in Milaan, Parijs en ook geselecteerd in Triennale van Milaan als onderdeel van de tentoonstelling "Woman in Italian Design" in 2016.
Meer informatie over het Terracotta Project

Meer dan een oppervlak

In 2017 nodigde Forbo Flooring Systems Francesca uit om een studentenworkshop met NABA - Nuova Accademia di Belle Arti Milano te coördineren en te coachen. Gedurende 4 maanden onderzocht Francesca, samen met 25 designstudenten, de mogelijkheden van Furniture Linoleum en ontwikkelden ze innovatieve oplossingen voor de hedendaagse kantooromgeving.
More than a surface

De ruimte als een canvas

Onlangs, in 2020, werkte Francesca aan een project voor het vakantiehuis van een particuliere klant. Ze verkende het idee van een 'cocon' en creëerde een volledig monochrome ruimte waarin natuurlijke materialen worden gecombineerd met Marmoleum Cocoa en Furniture Linoleum. Het project is een werk in uitvoering.

NABA
Francesca Sciarmella

Verhaal in de kamer

Francesca's interesse in het ontwikkelen van verhalen en communicatie komt samen in haar werk met musea: het overdragen van kennis en informatie door middel van afbeeldingen en ruimte.

Een van haar meest recente projecten, 2021, is een samenwerking met de Technische Sammlung Dresden en Studio Neue Museen. Voor een tentoonstelling over klimaatverandering met een focus op het vertellen van verhalen en grafische afbeeldingen, werd Francesca specifiek gevraagd om te werken aan "Wolke 8", een permanente presentatie die de oorzaken en gevolgen van de opwarming van de aarde onderzoekt.

We willen graag de volgende mensen bedanken:

Francesca Sciarmella
Marta Polenghi | co-auteur van “Linoleum, an honest material”
Gal Keshet | regie, camerawerk en nabewerking
Max Radke | fotografie portret Francesca Sciarmella
Gena Haensel | vertaling