Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Student Challenges

Wij dagen studenten van ontwerpacademies over de hele wereld uit om met onze meubel- en prikbord linoleumproducten te werken en te creëren wat zij denken dat ermee gemaakt kan worden. Door met jonge ontwerpers te werken, kunnen wij onze producten op een andere manier bekijken, de mogelijkheden vanuit een andere invalshoek onderzoeken en studenten de kans geven hun creativiteit te uiten en werkervaring op te doen. Meer informatie over meubellinoleum vindt u op de pagina Furniture Linoleum. Vooral geïnteresseerd in prikbord linoleum? Kijk dan op de Prikbord pagina.

Furniture Linoleum is een natuurlijk oppervlaktemateriaal voor meubelontwerpen zoals bureaus, stoelen en kasten. Bulletin Board is een natuurlijk prikbord linoleum dat kan worden toegepast in ingelijste of gemonteerde prikborden of rechtstreeks op de muur.

Prototypes

  • HVA Guido Lok - Reversable
  • Student challenge KABK
  • Stefano Sabatè NABA
  • HDK student challenge
  • WdKA Kim van Nispen - photography Linsey Kuijpers
  • Student challenge KABK
  • Student challenge Aalto university

KABK The Hague, NL

Royal Academy of Art

Cultural Design onderzoek

Voor de samenwerking met de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) diende ons linoleumarchief als inspiratiebron. Voor het veldonderzoek nodigden we derdejaars studenten van de bachelor afdeling Interior Architecture en Furniture Design (IA & FD) uit om dit archief te verkennen; een kleine schatkamer van ca. 50 m² vol met informatie over onze rijke linoleum geschiedenis.

KABK student challenge
KABK student challenge

Period rooms, een interpretatie van de geschiedenis

Het wintersemester atelier gewijd aan de Forbo x KABK samenwerking was verdeeld in twee opeenvolgende opdrachten, de eerste reflecterend en interpreterend op de geschiedenis en de tweede kijkend naar de toekomst. Studenten onderzochten de sociale aspecten en de specifieke kenmerken van het materiaal, de ontwerpeigenschappen van linoleum als bouwmateriaal, en speculeerden over het toekomstig potentieel. Zeven linoleum 'Period Rooms' op schaal 1:1 werden gerealiseerd tijdens het eerste studiogedeelte.

Gematerialiseerde experimenten
Deze kamers dienden als inspiratie voor de ontwikkeling van individuele projecten in het tweede deel. De verscheidenheid aan experimenten die werden gematerialiseerd door middel van producten en kunstwerken werd gepresenteerd in de school tijdens de Open Dag van de KABK in Den Haag in januari 2019.

De deelnemers

Docenten
De cursus werd geleid door ontwerper Maarten Kolk en architecten Samira Boon en Lada Hršak en kunstenaar Ronald van Tienhoven voor Docking Station (Theory program)

Studenten
Jinzi Liu, Mila Baumann, Julia Holmgren, Jihoon Baek, Joyce Bakker, Laura Bosch, Esme Kim, Vlada Naletkina, Clémentine Boucher, Daria Kozhina, Maximillian von Igel, Naira Nigrelli, Cristina Palicari, Agathe de Klerk, Kalina Lambreva, Marie Komatsu, Menthe de Kloe, Youri Thibault, Miriam Asghdom, Lilla Eordogh, Mindy Li, Yen Le, Thijs de Weerd, Violet Luu, Shun Yoon, Ngoc Le, Lisa Hens

Fotograaf
Vladimir Vidanovski en Forbo Flooring Design

KABK student challenge
KABK student challenge

Jinzi Liu, Mila Baumann, Julia Holmgren & Jihoon Baek

Opulence | 1900 - 1920

De studenten baseerden hun ontwerp op de waarneming van een binaire ruimtelijke indeling van de herenhuizen van de hogere klasse in de jaren 1920. Achter de weelderige en rijk versierde ruimtes ging een 'backstage labyrint' schuil voor de bedienden. Dit concept van verdeling en contrast diende als inspiratie voor de creatie van een theatrale speelruimte waarin men van een expressieve rode voorruimte kan overgaan naar de meer verfijnde rustige backstage van de installatie.

Voor deze ruimtelijke installatie werd linoleum in kleine stroken gesneden om het materiaal flexibeler te maken en een gelaagde ruimteverdeler met meerdere identiteiten te creëren. Door tegelijkertijd een vaste vloer en een flexibele stof na te bootsen, benadrukt de installatie de kameleontische uitstraling die linoleum kan hebben.

KABK student challenge
KABK student challenge

Joyce Bakker, Laura Bosch, Esme Kim and Vlada Naletkina

The Echo of Architects | 1920 – 1930

Titaanwit werd in 1921 geïntroduceerd en bracht een nieuwe levendigheid in de kleur van linoleum. Joyce Bakker, Laura Bosch, Esme Kim en Vlada Naletkina keken naar modernistische architecten (en schilders) als Le Corbusier, Gerrit Rietveld en Bruno Taut voor wie kleur een essentieel aspect was in hun ontwerp. Kleur werd niet meer beschouwd als een accessoire bij afgewerkte architectuur, maar om formele en morele functies te vervullen.

De stijlkamer is een echo van deze architecten, waar hun beroemdste architectonische elementen en filosofieën over kleuren zijn samengevoegd in verschillende verhoudingen. De vorm van de objecten is het resultaat van een uitgebreid materiaalonderzoek, waarbij rekening is gehouden met de verbindingen en detaillering die in het design van de jaren 1920 werden gebruikt.

KABK student challenge
KABK student challenge

Clémentine Boucher, Daria Kozhina, Maximillian von Igel and Naira Nigrelli

Emerging Period Room | 1930 – 1940

Clémentine Boucher, Daria Kozhina, Maximillian von Igel en Naira Nigrelli lieten zich inspireren door de welvingen van het bioscoopinterieur uit de jaren 1930 en gebruikten deze als uitgangspunt voor hun concept. Zij ontwierpen een ruimte met modulaire elementen en vakken die objecten laten verschijnen en verdwijnen naargelang de behoeften van de gebruiker. Zo wordt binnen de fysieke beperkingen van een ruimte een keuze aan organisatie geboden. Een benadering die naadloos aansluit bij een toenemende stedelijke dichtheid en een opkomende schaarste aan woonruimte.

KABK student challenge
KABK student challenge

Menthe de Kloe, Youri Thibault, Miriam Asghdom

The Module | 1960 – 1980

Menthe de Kloe, Youri Thibault, Miriam Asghdom definiëren de jaren zestig en zeventig als een tijd van overgang, van grote veranderingen in de houding van de maatschappij ten opzichte van protest en het loskomen van het gegeven, van het 'raster'.

Hun project 'The Module' verbeeldt deze veranderende mentaliteit met een abstracte eenheid die voortkomt uit het gegeven raster. De eenheid introduceert een variabele organische vorm die letterlijk door het raster lijkt te breken. Een installatie die beperkte vrijheid biedt en je toelaat om op je eentje binnen het 'gegeven raster' te zijn.

KABK student challenge
KABK student challenge
KABK student challenge

Violet Luu, Shun Yoon, Ngoc Le, Lisa Hens

Image of Reality | 2000 - Heden

Sociale media zijn een belangrijk kenmerk van vandaag. Hoewel er maar één werkelijkheid is, interpreteren mensen hun eigen 'beeld van de werkelijkheid' via de sociale media.
Op dezelfde manier kiezen mensen een specifiek linoleumpatroon om hun ruimte in te richten en zo hun eigen realiteit te creëren.

Deze stijlkamer speelt met onze perceptie van de realiteit en de relatie tussen object, ruimte en context.

Violet Luu, Shun Yoon, Ngoc Le en Lisa Hens repliceerden een reeks bestaande standaard interieurobjecten en gebruikten daarvoor alleen linoleum. In hun onderzoek wilden ze zien hoe ze een linoleumvel konden transformeren tot een massief blok dat in elk object kan worden gevormd. Door de platen te stapelen en te lijmen en met behulp van een schuurmachine slaagden ze erin 3D-replica's te construeren, een reeks objecten die bijna even stabiel zijn als het origineel.

KABK student challenge
KABK student challenge
KABK student challenge
KABK furniture linoleum

Primitive Linoleum | Laura Bosch

In haar materiaalonderzoek combineerde Laura Bosch een van de hoofdingrediënten van linoleum, lijnzaadolie, met een verscheidenheid aan andere natuurlijke grondstoffen. Deze materiaalexperimenten werden vervolgens gebruikt om een serie objecten te creëren. Geordend in een stilleven demonstreert zij op poëtische wijze de belangrijkste eigenschappen van deze nieuwe materialen.

Furniture Linoleum kleuren: 4183 Pistachio
Andere materialen: lijnzaadolie, linnen, lijnolieverf, jute, jutevezels, papier, poeder, klei, porseleinpleister, gips, calciumcarbonaat.

Inlaid Furniture | Mila Baumann

Met behulp van haar onderzoek naar vouwtechnieken was Mila in staat een tweedimensionale vloer te creëren, die kon uitgroeien tot een driedimensionale vorm. Om linoleum constructieve kwaliteiten te geven bracht zij een extra laag hout aan ter ondersteuning.

Furniture linoleum kleuren: 4164 Salsa, 4181 Midnight Blue, and 4186 Orange Blast
Andere materialen: hout

KABK student challenge
KABK student challenge

Dire Desire | Violet Luu

Voor dit project werd het linoleum in reepjes van 2 mm gesneden. Deze bijna garenachtige stroken linoleum werden door Violet gebruikt om een doorlopend wandtapijt te creëren. De karakteristieke twee lagen van het meubel-linoleum, de gekleurde bovenkant en de zwarte papieren achterkant, geven door hun contrast een visueel effect aan het object.

Decontextualizing linoleum | Daria Kozhina

In specifieke ruimtelijke contexten kan linoleum worden ervaren als een kunstmatige imitatie van iets wat het niet is. Om de reputatie van linoleum te heroverwegen deconstrueerde Daria de belangrijkste kenmerken van de objecten aanwezig in de beschreven interieurs. Ze vertaalde haar bevindingen in een nieuwe stijl die de oude elementen behoudt maar ze tegelijkertijd verheft, waardoor linoleum weer sexy wordt.

KABK student challenge
KABK student challenge

Independent attitude | Lisa Hens

'Independent attitude' is een set van linoleum sculpturen die een onderzoek inleiden naar het gedrag van linoleum materiaal in de tijd. Twee lagen Furniture Linoleum worden aan elkaar gelijmd en gevouwen tot een golvende vorm, die vervolgens bijeen wordt gehouden door riemen

De grootte van de vorm bepaalt de tijd die nodig is om te drogen voordat de vorm loskomt van de riemen en zich zelfstandig kan gedragen. De experimenten worden gepresenteerd als sculpturen zonder vooraf bepaalde functie. Door met de vormen te spelen ontdekt de gebruiker de mogelijkheden ervan.

Aalto University, Finland

Gotta Serve Somebody

Artek x Forbo dagen een nieuwe generatie ontwerptalent uit

Al meer dan 80 jaar werken Artek en Forbo Flooring Systems samen om veel van Artek's meest geliefde ontwerpen te produceren. Om een relatie te vieren die wordt gekenmerkt door een gedeelde toewijding aan de hoogste kwaliteitsnormen, nodigden de merken jonge designstudenten uit om te experimenteren met de twee materialen waarmee Artek en Forbo het meest intiem zijn verbonden: hout en linoleum.

Gotta Serve Somebody
Student Challenge Helsinki

De uitdaging

De studenten, allen deelnemers aan de masteropleiding Furniture Design van de Aalto University, werden uitgedaagd om meubels te ontwerpen die de essentie van gastvrijheid uitdrukken: vertrouwen, vrijgevigheid en goodwill. De opdracht kreeg de titel "Gotta Serve Somebody", geïnspireerd op het liedje van Bob Dylan, en vroeg de studenten producten te ontwerpen van hout en linoleum die in overeenstemming blijven met de waarden van Artek. Het werk is tentoongesteld tijdens de Helsinki Design week in 2018 in de Artek Helsinki Store.

Onderzoeken en opnieuw onderzoeken

Deze pagina toont de resultaten van een door materiaalonderzoek gedreven ontwerpcursus door 14 MA-studenten van de Aalto University School of Art, Design and Architecture in Finland.

Het project was gericht op het opnieuw onderzoeken van de cultuur van gastvrijheid, hoe dienen we, entertainen we, ontvangen we, amuseren we en genieten we van het gezelschap van anderen. De studenten bestudeerden de functionele eigenschappen van linoleum door praktische experimenten en door prototypes van meubilair op schaal 1:1 te bouwen.

Student challenge Helsinki
Student challenge Finland Monika Faidi

Monika Faidi

Parasite

Parasite is een bijzettafel. Het tafelblad is handig voor het meenemen van eten of drinken en kan met de houten klem aan elke tafel worden bevestigd voor extra ruimte als dat nodig is.

Pedro García Alcázar

Leize

"Leize" betekent grot in het Baskisch, deze buisvormige salontafel is het resultaat van een materiaal-structureel vormgevingsproces met gebruikmaking van multiplex en linoleum. Het vlakke en stijve oppervlak van de tafel wordt gecreëerd door materialen in loodrechte richtingen te vouwen. De zachte golf houdt het lichte en warme gevoel van het hout binnenin, terwijl het kleurrijke linoleum aan de buitenkant is gebruikt voor de duurzame en karakteristieke afwerking.

Student challenge Pedro García Alcázar
Student Challenge Kristoffer Heikkinen

Kristoffer Heikkinen

Bump

Bump werkt als een bijzettafel en een kruk. Mijn doel in dit project was om de mogelijkheden van linoleum te onderzoeken, niet alleen als oppervlaktemateriaal maar ook als onderdeel van de structuur. Linoleum is een flexibel omhulsel dat zijn zachte driedimensionale vorm vasthoudt door gebruik te maken van urethaanspuitschuim, waardoor het de structuur zelf is geworden.

Hemmo Honkonen

Notko

Notko is een bijzettafel voor lounge en lobby ruimtes. Het idee achter de tafel was om de flexibele eigenschappen van linoleum te demonstreren met een losjes hangende linoleum lus. De hangende lus, die fungeert als een tijdschriftenvak, zorgt voor een interessant contrast tussen een vrijgevormde organische vorm en de strikte geometrische frameconstructie. De twee verschillende vormen van het tafelblad zijn het resultaat van een onderzoek van talrijke verschillende vormen en constructies om een vorm te vinden die de linoleumlus op de meest gunstige manier ondersteunt en demonstreert.

Student Challenge Hemmo Honkonen
Student challenge Joshua Krute

Josua Krute

Keela

Keela is een tafel voor zowel thuis als op kantoor. Ontworpen volgens het "serve and hospitality" concept, heeft deze bijzettafel vrijdragende platforms met smokey blue Furniture Linoleum; het bovenste platform fungeert als een verwijderbaar dienblad ondersteund door een taps toelopende staafstructuur. Keela weerspiegelt een moderne centrale esthetiek terwijl het lichtgewicht, simplistisch en bijeengehouden door de zwaartekracht is met een handige assemblage en flat-packaging ontwerp.

Jie Luo

Phi

De naam van de lage plank phi komt van het symbool ɸ, dat lijkt op de doorsnede van het ontwerp. Het stijve houten frame en het flexibele linoleumoppervlak maken het vriendelijk en nodigen uit tot gebruik.

Student challenge Jie Luo
Student challenge Miia Palmu

Miia Palmu

Frame

Frame is een multifunctionele inklapbare tafel en legplank voor kleine leefruimtes. Het bestaat uit een berkenhouten frame en vier planken van verschillende afmetingen, die op drie verschillende niveaus kunnen worden geplaatst voor verschillende doeleinden. Als het niet in gebruik is, functioneert het als een compositie aan de muur, en door te spelen met verschillende kleuren linoleumoppervlakken kan het op verschillende manieren worden gerangschikt, en biedt het dus verschillende visuele opties.

Mili-Mona Salokannel

Viisto

Viisto is ontworpen voor een kleinere leefruimte. Deze inklapbare tafel is perfect voor entertainment wanneer er anders niet genoeg tafelruimte zou zijn. Het tafelblad dient ook als dienblad voor extra gemak. Het linoleum maakt de tafel duurzaam en zorgt ervoor dat de tafel zijn vorm behoudt tijdens het gebruik.

Student challenge Mili-Mona Salokannel
Student Challenge: Dayoung Song

Dayoung Song

Rako

Rako kruk heeft openingen tussen elk element om de minimale structuur met lichtheid te benadrukken. De afgeronde 9 mm poten geven een gevoel van lichtheid aan het geraffineerde ontwerp. Alle buitenoppervlakken zijn bedekt met linoleum, ontworpen om zowel esthetische indruk als functionaliteit te brengen.

Reetta Vartiala

Dulce

Een bijzettafel voor lichtere vreugdevolle momenten: materiaal en zachte vormen van de bijzettafel geven het thema weer van de nostalgische tijd die de nieuwe generatie voor het eerst tot nu toe beleeft.

Student Challenge: Reetta Vartiala
Student Challenge: Roosa Väyliö

Roosa Väyliö

Vakka

Vakka betekent container en wordt traditioneel van hout gemaakt. De Vakka-tafel maakt gebruik van de flexibiliteit van linoleum door de ronde bak onder de tafel zelf te maken en zo meer opbergruimte te creëren. Ontwerpster Roosa Väyliö liet zich inspireren door Mad Men en de drinkcultuur uit die TV-serie.

Sini West

Plum

Plum bijzettafel heeft een ruime opbergruimte die dienst doet als opslagruimte voor tafelgerei. Het deksel fungeert als beschermhoes en als tafelblad. Door de opbergruimte te verwijderen, verandert Plum in een wendbare kleine tafel voor serveren en intieme momenten. De zandstraalbehandeling van het linoleum biedt een oppervlaktekwaliteit met een verhoogde wrijving die glijden voorkomt en een glad en zacht gevoel dat uitnodigt tot interactie door aanraking.

Student Challenge: Sini West
Student challenge: Yesul Woo

Yesul Woo

Tea-rolley

De theewagen is een mobiele theetafel voor de theetijd. Het ritueel van het bereiden en serveren van thee heeft zelfs in de harten en geesten van het gewone volk een toevallige plaats ingenomen. Elke stap die tijdens de ceremonie wordt gezet, is bedoeld als een zintuiglijke verkenning en waardering. Bij deze theeceremonie zijn waskommen nodig en wordt de hete thee, die vijf minuten heeft staan trekken, in de waskom gegoten en gevuld met hete thee. Tijdens dit proces ben ik het voordeel van linoleum gaan inzien voor de waterdichtheid. Het water dat in de theetafel wordt gebruikt is even belangrijk als de theecultuur zelf. De ideale compacte gemoderniseerde theetafel zou deze thee-rolley moeten zijn.

Jinghua Zeng

Torii

Het is interessant om te onderzoeken hoe je linoleum en fineer op verschillende manieren kunt combineren en om de buisstructuur licht maar sterk te vinden. Geïnspireerd door de Japanse Torii heb ik een kapstok ontworpen en gemaakt en bijpassende kleerhangers met deze fantastische materiaalstructuur en textuurcontrast.

Student challenge Jinghua Zeng

HVA Amsterdam, NL

Hogeschool van Amsterdam

ON-OFFice - Een samenwerking van studenten van het HVA Design Lab, Royal Ahrend en Forbo Flooring

De 5e Forbo Flooring Student Challenge is tot stand gekomen in samenwerking met het kantoormeubelmerk Royal Ahrend. Het project 'On-OFFice' refereert aan de hedendaagse kantooromgeving en de gemakkelijke toegang tot informatie die mensen in staat stelt 24/7 en overal te werken.

Gedurende een semester heeft een groep 4e jaars studenten van het HVA Designlab in Amsterdam onderzoek gedaan naar 'alternatieve' werkomgevingen. Nieuwe eisen werden gedefinieerd en vertaald in voorstellen voor innovatieve productontwerpen.

HVA student challenge

Experimenten en voorstelling

HVA workshop experiments
HVA workshop experiments

Tim Brouwer

Contra Digital

Als antwoord op de toenemende tijd die wordt doorgebracht in de digitale omgeving ontwierp Tim een serie ultra tastbare bureau-accessoires. De vijfhoekige containers van verschillende afmetingen zijn gemaakt van Bulletin Board. Door de jute rug van het Bulletin Board te verwijderen, is een 'natuurlijk' raster ontstaan. De steenachtige kleuren passen perfect bij deze 'ruwe' objecten en bieden een mooi contrast met de high tech materialen die deze potjes bevatten.

HVA Tim Brouwer

Guido Lok

Reversible & adjustable

Dit concept voor een eenvoudig te demonteren loungestoel lijkt naadloos aan te sluiten bij de opkomende aandacht voor 'circulair productontwerp'.
Voor de zitting ontwikkelde Guido een ingenieus concept. Twee schijfvormige lagen Furniture Linoleum werden aan elkaar gestikt waardoor een flexibel duurzaam oppervlak ontstond. De zithouding van de gebruiker kan worden beïnvloed door de manier waarop de Furniture Linoleum schijf wordt gevouwen, hoe strakker hoe rechter de zithouding zal zijn. Het resultaat is een eenvoudige verstelbare stoel zonder gebruik te hoeven maken van ingewikkelde mechanismen. Door twee verschillende Furniture Linoleum kleuren te combineren ontstaat een omkeerbaar zitmeubel.

HVA Guido Lok
HVA Guido Lok
HVA Guido Lok

Wink Houtzager

Wiggle

De 'Wiebel' ( wiebel-schommel) kruk bevordert het concept van 'actief' zitten. Met UPM multiplex werd een gebogen basisvorm gecreëerd. Voor de stoffering zijn verschillende linoleumproducten gebruikt. Op het zitgedeelte is Bulletin Board toegepast vanwege de veerkracht en de zachte touch. Marmoleum werd gekozen voor de delen van de tuimelaar die de vloer raken, zodat gebruik kon worden gemaakt van de extreme duurzaamheid van dit linoleumproduct. Voor de geïntegreerde handgrepen bood Furniture Linoleum de mogelijkheid om meer in detail te werken.

HVA Wink Houtzager
HVA Wink Houtzager
HVA Wink Houtzager

Nathalie de Boer

Defocus

Nathalie de Boer heeft een poef gemaakt van gevouwen Bulletin Board. De bovenkant van de poef is flexibel door de vouwtechniek. De opblaasbare en flexibele kern creëert weerstand als er druk op wordt uitgeoefend. De instabiliteit van de poef dwingt de gebruiker om actief de juiste balans te vinden tijdens het zitten. Nathalie verwijst in haar concept naar de theorie dat een lichte lichaamsbeweging tijdens het zitten de hersenen helpt te defocussen en zich voor te bereiden op het volgende niveau van concentratie.

HVA Nathalie de Boer
HVA Nathalie de Boer
HVA Nathalie de Boer

Tom Klijnstra

Feedback

Tom ontwierp een 3 dimensionaal draaibaar prikbord. Door een patroon in het prikbord te frezen maakte hij het materiaal flexibeler en makkelijker te buigen.

Een multifunctioneel product, zowel om ideeën op te prikken als om te gebruiken als scheidingswand om meer privacy te creëren. Een extra onderdeel van het concept is het draaibare oppervlak. Wanneer men de vastgeprikte ideeën/schetsen wil delen kan men besluiten om het oppervlak van het bord te draaien (lopende band principe) om zo de notities zichtbaar te maken voor collega's.

HVA Tom Klijnstra
HVA Tom Klijnstra
HVA Tom Klijnstra

NABA Academy, Italy

Nuova Accademia di Belle Arti

NABA, Nuova Accademia di Belle Arti, is een internationaal gerenommeerde kunst- en designacademie in het centrum van Milaan's wereldberoemde designscene. NABA werd opgericht in 1980 en is de grootste particuliere kunstacademie in Italië. Het biedt bachelor- en masteropleidingen in het Italiaans en in het Engels.

Student challenge NABA
Student Challenge Naba

More than a surface

Het gaat over kleuren, afwerkingen en vormen. Snijden, schuren en lijmen. Tekenen, experimenteren en prototypes maken. Het gaat over vier maanden hands-on werken met Furniture Linoleum. Het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de hedendaagse werkomgeving. Het verkennen van een 150 jaar oud duurzaam materiaal en tegelijkertijd het ontwerpen van mooie objecten.

25 MA studenten product en interieur design van NABA, Nuova Accademia di belle Arti, in Milano, hebben 14 weken gewerkt aan het project 'More than a surface' gecoacht door de jonge Italiaanse ontwerpster Francesca Sciarmella.

Product study linoleum

Product study student challenge NABA
Product study student challenge NABA
Furniture and Bulletin Board linoleum
NABA Student challenge

Ksenia Lukyanonva

PLAYSTATIONERY
Een verzameling kleine nuttige/nutteloze tafelaccessoires. Het omvat een A4-formaat doos met een deksel, die kan worden gebruikt als muis-pad.

Dopmatjes voor een grote koffiepauze, een pennenbakje en kleine etuis die ook kunnen dienen als visitekaartjeshouder.

De collectie werd gecreëerd om het potentieel van linoleum te laten zien met zijn eindeloze mogelijkheden van kleurencombinaties.

Ksenia Lukyanova - student challenge NABA
Ksenia Lukyanova NABA student challenge
Ksenia Lukyanova NABA student challenge

Claudia Renate Mantik, Medhavi Tyagi, Zeynep Gökcek

Illuminari
Een interactieve tafellamp ontworpen voor een speelse en aanpasbare werkomgeving. Linoleum is milieuvriendelijk, hittebestendig en heeft meerdere kleuren, waardoor het een ideaal materiaal is om te gebruiken voor het oppervlak van dit lampconcept.

Voor dit ontwerp werd het linoleum tweezijdig aangebracht op multiplex panelen. Daarna werd een CNC machine gebruikt om de ronde vormen uit te snijden. De 15 elementen kunnen in elke combinatie worden gepersonaliseerd, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker.

Claudia Renate Mantik, Medhavi Tyagi, Zeynep Gökcek NABA student challenge
Claudia Renate Mantik, Medhavi Tyagi, Zeynep Gökcek NABA Student challenge
Claudia Renate Mantik, Medhavi Tyagi, Zeynep Gökcek NABA Student challenge

Stefano Sabatè

Tacos
Ontworpen door Stefano Sabatè
Een tijdschriftenhouder die minimaal is ontworpen om gebruik te maken van de mogelijkheden van Furniture Linoleum: eerlijke, flexibele en dunne vellen die verkrijgbaar zijn in een breed scala aan kleuren die er elegant en verfijnd uitzien. Het ontwerp bestaat uit twee elementen, een dunne metalen clip die fungeert als een dragende structuur die de schijf blokkeert (twee linoleumvellen die eerder op elkaar zijn gelijmd).

Dorico Moderno
Een serie vazen, die verandert afhankelijk van hoe ze worden omgedraaid of gestapeld. De kleinste van de reeks kan worden gebruikt als presse-papier, de tweede als penhouder, de derde als bloemenvaas. Het tweedimensionale materiaal wordt getransformeerd tot driedimensionale objecten: eerst door het lijmen en vervolgens door het verlijmen van massieve blokken Bulletin Board. De composities zijn eindeloos...

Stefano Sabatè
Stefano Sabatè NABA Inspiration
Stefano Sabatè NABA Student Challenge

Valeria Foti, Francesca Cardano & Alessia Bernardo

Leubra
Het ontwerp voor Leubra is gebaseerd op de flexibiliteit en vervormbaarheid van het linoleum. Door Furniture Linoleum in een half open patroon te weven, biedt het scheidingspaneel de gebruiker een blik op de werkomgeving om hem heen.

De voorzijde is gemaakt van Bulletin Board en kan worden gebruikt als interactief bord om memo's of andere persoonlijke documenten op vast te pinnen. Een veelzijdig opvouwbaar object dat gemakkelijk kan worden verplaatst.

NABA Student Challenge
Valeria Foti, Francesca Cardano and Alessia Bernardo NABA Student Challenge
Valeria Foti, Francesca Cardano and Alessia Bernardo NABA Student challenge

Yu-xiu Zhang

Flessi Fiori
Een decoratief bloemmotief voor stationaire houders voor op een bureau.

Elk bakje is gemaakt uit één plat stuk linoleum en omgevormd tot een 3D-vorm door gebruik te maken van de flexibiliteit van het materiaal.

Student Challenge NABA
Yu-xiu Zhang Naba student challenge
Yu-xiu Zhang NABA Student challenge

Vanya & Aaneri

ROLL.ETTE
Het concept van ROLL.ETTE is het creëren van een product dat modulair en flexibel is.
Roll.ette is een opbergbox voor tafelbenodigdheden die in een kantooromgeving worden gebruikt.

De box is ontworpen met een flexibel openings- en sluitingsmechanisme, gebaseerd op de buigeigenschappen van linoleum. Het concept kan worden gebruikt voor verschillende kantooropbergsystemen.

Vanya & Aaneri student challenge NABA
Vanya & Aaneri Student Challenge NABA
Vanya & Aaneri Student Challenge NABA

Huang Yi Nuo & Cheng Shi Yu

Moonlight
Door linoleum te lijmen, snijden en beeldhouwen is handgemaakt briefpapier ontstaan. Ontworpen voor kantoorgebruik creëert 'Moonlight' een omgeving speciaal voor meditatie en ontspanning.

Hoewel elk object eruit ziet als één massief stuk kan het worden geopend en gebruikt als opbergdoos voor je geheimen of slechte humeur.

Huang Yi Nuo and Cheng Shi Yu - student challenge NABA
Huang Yi Nuo and Cheng Shi Yu - student challenge NABA
Huang Yi Nuo and Cheng Shi Yu - student challenge NABA

Alessandra Spiccia

Soft-linoleum
Voor deze moderne vertaling van de Japanse Tatami heeft Alessandra twee vellen Furniture Linoleum aan elkaar gehecht met een schuimlaag ertussen. Zo ontstaat een veerkrachtig zacht oppervlak. Het project richt zich op de creatie van zachte modules die verschillende volumes, vloeren en muren kunnen bedekken om meer comfortabele omgevingen te creëren.

Met een systeem van panelen van verschillende diktes biedt het ontwerp de mogelijkheid om een landschap te creëren waar mensen zich kunnen ontspannen. Om hun schoenen uit te trekken en de zachtheid van het linoleum te ervaren. Soft-linoleum' heeft tot doel de ontspanningsruimten in de werkomgeving te verbeteren.

Alessandra Spiccia - NABA Student challenge
Alessandra Spiccia - NABA Student challenge
Alessandra Spiccia - NABA Student challenge

Evangelos Stylianos Theofilas

Linoleum rucksack
Evangelos Stylianos Theofilas creëerde een modieuze laptoprugzak door op elegante wijze twee natuurlijke materialen te combineren: linoleum en vilt. In dit project benaderde hij Furniture Linoleum als een duurzaam alternatief voor leder.

Een mooi detail is het geperforeerde patroon dat hij in het linoleum aanbracht. Een elastisch koord werd gebruikt om het geheel aan elkaar te 'naaien' en zo een geheel nieuwe kijk op de identiteit van linoleum te creëren.

Evangelos Stylianos Theofilas Student challenge NABA
Evangelos Stylianos Theofilas  Student challenge NABA
Evangelos Stylianos Student challenge NABA

Giacomo Conti & Aniello Greco

Space divider-desk
Met hun concept voor een modulaire, opvouwbare, lichtgewicht ruimteverdeler-bureau hebben Giacomo Conti en Aniello Greco op een slimme manier ingespeeld op de huidige behoefte aan flexibele kantooromgevingen.

Door een 'pop-up' bureau in de divider op te nemen en door deze panelen als uitbreidbare modules te ontwerpen, biedt het interessante nieuwe oplossingen. Als kern is honingraatkartonmateriaal gebruikt dat aan beide zijden is bekleed met linoleum.

Giacomo Conti and Aniello Greco Student challenge NABA
Giacomo Conti and Aniello Greco Student challenge NABA
Giacomo Conti and Aniello Greco Student challenge NABA

Namık Yiğit Ildaş

Playful speaker
Namık Yiğit Ildaş ontwierp en bouwde een luidspreker voor in een vergaderzaal. Om centraal op de tafel te plaatsen bij een telefonische vergadering. Een rond houten frame werd aan de zijkanten bekleed met Bulletin Board.

Voor de bovenkant ontwierp hij een afneembare verlichting gemaakt van Furniture Linoleum en gegraveerd met een patroon. Een leuk speels detail van dit ontwerp is dat het blad gemakkelijk kan worden vervangen door een andere kleur en patroon.

Namık Yiğit Ildaş NABA Student challenge
Namık Yiğit Ildaş NABA Student challenge
Namık Yiğit Ildaş NABA Student challenge

Tommaso Lago, Silvia Fiorini & Barbara Li Rosi

Magnetic coasters
In dit concept werd linoleum gebruikt om magnetische onderzetters te maken voor het serveren van drank of voedsel op kantoor. Door magnetisch papier op de achterkant van het linoleum aan te brengen kunnen de onderzetters op een metalen dienblad worden gebruikt. De bovenzijde van Furniture Linoleum is versierd met een reliëf in verschillende patronen.

Tommaso Lago, Silvia Fiorini and Barbara Li Rosi
Tommaso Lago, Silvia Fiorini and Barbara Li Rosi Naba student challenge

Rawan Nour Chamoun

Rawan Nour Chamoun gebruikte Furniture Linoleum in zijn meest voorkomende toepassing: als tafelblad.

In haar concept combineerde ze dessin met functionaliteit. Ze ontwierp een geïntegreerd los liggend patroon van gereedschappen die in het creatieve proces worden gebruikt.

De lay-out van haar tafelblad toont de verschillende scenario's van het gebruik van een meubelblad, verwijzend naar de eigenschappen van linoleum en naar de verschillende werkscenario's (als schetsblok, als ontmoetingsplaats, als koffietafel...)

Rawan Nour Chamoun NABA Student challenge
Rawan Nour Chamoun Student Challenge NABA
Rawan Nour Chamoun Student Challenge NABA

HDK Academy Steneby, Sweden

HDK Academy of Design and Crafts

Na de succesvolle samenwerking met de Willem de Kooning Academie in 2015 heeft Forbo Flooring besloten om een vervolgproject te initiëren.

Voor de 2e editie van onze Student Challenge benaderden we de Wood Oriented Furniture Design HDK - Academy of Design and Crafts at Steneby gevestigd in Dals Långed in Zweden.
Website

HDK student challenge
HDK Design Academy

Maak kennis met de studenten

Elf internationale studenten werden uitgedaagd om de materiaaleigenschappen van onze Furniture Linoleum en Bulletin Board te onderzoeken en om met spannende concepten en goed uitgevoerde prototypes voor nieuwe toepassingen te komen.

Van links naar rechts: Mariska Lamiaud | Joe Clark | Johan Andersson | Robert Curran | Lisha Li |Tung-yun Wang | Sofia Nilsson |Alice Huldtin |Anke Dold | Yong-Kang Yang.
Niet op de foto:
Joong-Han Bae | Rasmus Malbert (docent) and Karl-Johan Ekeroth (docent)

Gathering

In dit project werkten de studenten met het concept "Gathering". Een veelzijdig concept dat twee betekenissen van de term verkent: "Gathering" als een vereniging van mensen en "Gathering" als het verzamelen van materialen, verbindingen en materiaalbijeenkomsten. Dit is ook samengekomen in een website

In het middelpunt van het project stond de tafel als ontmoetingsplaats en trefpunt voor verschillende activiteiten die rond de tafel plaatsvonden. Elke student kreeg de opdracht een activiteit die zich rond een tafel afspeelt te identificeren, te selecteren en te onderzoeken en een of meerdere objecten te ontwerpen die op een of andere manier met deze activiteit te maken hadden.

HDK Gathering

Kombucha

Alice Huldtin ontwierp een prachtige reeks producten rond het beroemde Russische Kombucha elixer. Dit "onsterfelijke gezondheidselixer" bestaat al meer dan 2000 jaar en heeft een rijke anekdotische geschiedenis van gezondheidsvoordelen. Het wordt gemaakt van gezoete thee die is gefermenteerd door een symbiotische kolonie van bacteriën en gist.

In haar ontwerp gebruikt Alice Furniture Linoleum 4183 Pistachio en 4185 Powder die ze op een zeer elegante manier combineert met andere verfijnde natuurlijke materialen. De setting van deze vakkundig vervaardigde producten doet denken aan de traditionele Japanse theeceremonies.

HDK Kombucha
Kombucha
Kombucha HDK

Crokinole

Het vroegst bekende Crokinole bord werd eind 19e eeuw in Canada gemaakt. Dit 'familie' spel lijkt op een sjoelbak in de vorm van een ronde waarbij de spelers om de beurt schijven op een bord omdraaien.

Anke Dold ontwierp een multifunctioneel bord. Als het spel niet gespeeld wordt kan de achterkant van het bord gebruikt worden als mededelingenbord, het zwarte Furniture Linoleum, 4023 nero, fungeert als schoolbord. Samen met het bord werd een lamp ontworpen om een gezellige intieme sfeer te creëren.

HDK Crokinole
Crokinole board HDK
Crokinole HDK

Fire (escape) - reconnect with craft

Joe Clark had een hands-on aanpak en experimenteerde uitgebreid met zowel Furniture Linoleum als Bulletin Board. Zeer vakkundig vervaardigde hij een reeks prachtige objecten waarin de veelzijdigheid van het materiaal kan worden ervaren.

Voor zijn project Fire (Escape) lamineerde hij meubellinoleum op houtfineer om een gewelfd en toch sterk oppervlak te verkrijgen. Het uitgangspunt voor een serie wonderlijk gemaakte organisch gevormde houders.

In zijn vakkundig vervaardigde prototypes onderstreept hij het belang van een hernieuwd contact met praktische vaardigheden als tegenwicht voor de menselijke afhankelijkheid van moderne technologie.

Fire escape reconnect with craft
Reconnect with craft HDK
Reconnect with craft HDK

'Kuvert' - table artifacts

Johan Andersson creëerde tafelartefacten; abstracte vormen geïnspireerd op en verwijzend naar bestek.
Hij onderzocht hoe de tafelsetting en het bestek de sociale ontmoeting rond de eettafel beïnvloeden.

Als resultaat creëerde hij een set abstract bestek die nieuwe ervaringen rond de eettafel mogelijk maakt. Mooie en intrigerende objecten die gebruikt kunnen worden als conversatiestukken. Om de dialoog tijdens de maaltijd te voeden en om bestaande tafelconventies uit te dagen.

Ontdek meer in de video van Student Andersson

Kuvert HDK
Kuvert HDK
Kuvert - HDK

'Interface' - a giant postcard

Geïnspireerd door de behoefte aan een fysieke interface in een café-achtige omgeving ontwierp Lisha Li een dienblad dat kan worden gebruikt om een drankje op te dragen, maar ook om een boodschap op te schrijven of notities op te maken. Na gebruik kan het dienblad aan de muur worden gehangen met een persoonlijke tekst. Met haar ontwerp nodigt Lisha mensen uit om uit hun digitale omgeving in de echte wereld te stappen en contact te maken.

Het Furniture Linoleum oppervlak heeft een gespoten gedeelte om de schrijfzone te scheiden van het eten en drinken. Een lasergesneden houder voor het oliekrijt is in het oppervlak verwerkt.

A giant postcard HDK
A giant postcard HDK
A giant postcard HDK

'Kuttingen' - a flexible vessel

Om het leven gemakkelijker te maken bedacht Sofia Nilsson een transportvat waarmee jonge planten van de ene eigenaar naar de andere kunnen worden vervoerd. De container bestaat uit twee lagen Furniture Linoleum; door inkepingen te maken in het linoleum wordt het een flexibel en opvouwbaar materiaal. Te gebruiken voor transport of als display of zelfs als mobiele pop-up scheidingswand om op kantoor je eigen sfeer te creëren.

Ontdek meer in de video van Student Sofia Nilsson

Kuttingen HDK
Kuttingen - HDK
Kuttingen HDK

'Illumination' - the poetry about properties

Robert Curran maakte enkele prachtige poëtische en verfijnde objecten. Door de materialen op een speciale manier te behandelen kon hij de grenzen van de materiaaleigenschappen van Furniture Linoleum verleggen. Objecten die in een Wunderkammer lijken thuis te horen.

Illumination HDK
Illumination HDK
Illumination HDK

'Mokita'- the elephant in the room

Hoe maak je een groepsgesprek aangenamer, hoe ga je om met de slepende 'olifant in de kamer', hoe praat je over moeilijke onderwerpen en hoe overwin je onze angst voor conflicten.

Mariska Lamiaud creëerde een 'talking stick' in de vorm van een abstracte olifantenkop die kan worden vastgehouden wanneer men de olifant in de kamer wil aanpakken. Met haar concept maakt ze het probleem tastbaar, iets wat we kunnen vastpakken, over kunnen praten en doorgeven. Een object dat ruimte schept voor iedereen om zijn mening te geven.

Mokita HDK
Mokita HDK
Mokita HDK

Mister Potato head

Tung-yun Wang creëerde een postmoderne mister potato head-achtige kast voor kinderen met magnetische elementen die kunnen worden verplaatst. Zo verandert de uitdrukking van het gezicht.

Mister potato head HDK
Mister Potato Head
Mister Potato head HDK

'Steam Modules' - Fika x Tachinomi x Bulletin Board

Hoe kan een vergadering efficiënter worden gemaakt, was de vraag die student Yang Yong Kang probeerde te beantwoorden. Wat is er nodig om de ultieme omgeving voor informatie-uitwisseling te creëren. Zijn conclusie is dat het bieden van ruimte voor een dynamische pauze met een constante stroom de sleutel was. Yang Yong Kang ontwierp een modulair station door het concept van de Zweedse Fika, het koffiepauze ritueel, te vermengen met de Japanse Tachinomi, staande bar, en het Nederlandse Bulletin Board. Het resultaat is een gelaagd modulair station met een organische vloeiende vorm.

Ontdek meer in de video van Student Yang Yong Kang

Steam modules HDK
Steam modules HDK
Steam modules HDK

Voorstelling op de Stockholm Furniture fair februari 2017

Furniture Fair Stockholm 02-2017
Furniture Fair Stockholm 02-2017

WdKA Rotterdam, NL

Willem de Kooning Academy

De Willem de Kooning Academie is gevestigd in Nederland en heeft internationale studenten van over de hele wereld. De academie biedt hedendaagse en cutting edge kunstopleidingen die aansluiten bij de veranderende, internationale praktijk.

Forbo Flooring kwam in contact met de Willem de Kooning Academy om te bespreken of een student challenge met ons Pinboard Linoleum en Furniture Linoleum haalbaar was.

De eerste student challenge 2015 vond plaats in Rotterdam op de Willem de Kooning Academie.

WdKA intro

Kim van Nispen

Plynoleum | een vrijstaand linoleum

Meubellinoleum wordt aangeboden als een half afgewerkt product en wordt over het algemeen door de meubelindustrie gebruikt als een gekleurde afwerking op meubels. Dit inspireerde Kim om te kijken of het ook als vrijstaand materiaal kon worden gebruikt zonder dat een drager nodig was. Met verschillende lagen Furniture Linoleum creëerde zij 'Plynoleum'. De volgende stap was het onderzoeken van de grenzen van de buigradius van het 'plynoleum' door verschillende buigtechnieken toe te passen zoals vacuüm vervormen. Door verschillende linoleumkleuren te gebruiken blijven de afzonderlijke lagen zichtbaar, wat een extra element van schoonheid aan het materiaal toevoegt. Haar Plynoleum kruk is zeer goed ontvangen en is gepresenteerd op verschillende Design beurzen.

WdKA Kim van Nispen
WdKA Lisanne Meester

Lisanne Meester

Detail in Desktop | een serie materiaalstudies

Nadat de grote rollen Furniture Linoleum op school waren aangekomen voelde Lisanne zich uitgedaagd om dit materiaal naar een kleinere en meer gedetailleerde schaal te brengen. Geïnspireerd door het gevoel en de aanraking van het materiaal maakte ze een serie vorm- en materiaalstudies als uitgangspunt voor nieuwe toepassingen of als inspiratie voor een nieuw product.
In haar serie objecten combineerde ze het linoleum met andere natuurlijke materialen zoals hout, katoen, leer en vilt.

Joost Dingemans

Looped | 3 dimensionaal Bulletin Board

Joost Dingemans onderzocht op welke manier het halffabrikaat Bulletin Board materiaal van Forbo 3 dimensionaal kon worden toegepast. Met zijn concept maakte hij een statement over de kracht van het materiaal en liet hij zien dat er toepassingen mogelijk zijn die verder gaan dan het vlakke en verticale.
Met de twee lagen Bulletin Board creëerde hij een modulaire structuur die uit lussen bestaat en zo de flexibiliteit van het materiaal benadrukt. De netstructuur is bedoeld om een actieve levensstijl in een kantoorachtige omgeving aan te moedigen.

WdKA Joost Dingemans
WdkA Levi Baeten

Levi Baeten

Beautiful Creatures | eerste kennismaking met linoleum

De natuurlijke grondstoffen, de bacteriostatische eigenschappen en het zelfhelend vermogen, al deze unieke eigenschappen van Bulletin Board inspireerden Levi Baeten tot het maken van zijn speelgoed. 'Waarom deze mooie materialen niet verbinden met mooie creaturen?' Met deze overweging in het achterhoofd creëerde Levi Baeten een serie speelgoed dat in vorm, kleur en materiaaluitdrukking de verbeelding van kinderen prikkelt. Uitnodigend om aangeraakt te worden en om mee te spelen ervaren waarschijnlijk hun eerste kennismaking met linoleum.

Kätlin Mikker

Rocking Chair | antislip en op zijn kop

De antislip- en allergievrije eigenschappen van Bulletin Board brachten Kätlin ertoe een doelgroep te zoeken die het meest van deze waarden zou kunnen profiteren.
Haar idee was om een schommelstoel voor kinderen te maken waarop ze alleen of samen kunnen schommelen, hun speelgoed kunnen opbergen en de stoel ondersteboven kunnen draaien om hem als brug te gebruiken. Hoewel het een specifiek meubelstuk is, laat het kinderen toe hun creativiteit en verbeelding gebruiken. De schommelstoel is gemaakt met de bedoeling nieuwe ideeën te genereren voor het gebruik van Forbo's materialen.

WdKA Kätlin Mikker
WdKA Simonas Palovis

Simonas Palovis

Phoni | een natuurlijk alternatief voor leder

Omwille van zijn flexibele en duurzame eigenschappen zag Simonas Palovis Furniture Linoleum als een interessant alternatief voor leder. Met zijn concept wilde hij de traditionele meubelindustrie uitdagen om de toepassing van leder te heroverwegen en het gebruik van niet-traditionele duurzamere materialen te integreren. Met zijn prototype van een hangmat-stijl stoel illustreert Simonas dit principe op een overtuigende manier.

Jan Wagenaar

Tessa

Tessa waakt over je persoonlijke spullen. De twee hoezen bieden ruimte om je smartphone op te bergen, of een goed boek. De flexibele gleuven passen gemakkelijk om je spullen en zorgen ervoor dat ze binnen handbereik zijn. Een klein lipje blijft aanwezig om de hoezen open te trekken. De unieke flexibiliteit van Forbo's Bulletin Board zorgt ervoor dat de gleuven weer terugveren nadat er iets in is geplaatst. Tessa is gemaakt van essenhout en Bulletin Board, beide natuurlijke en duurzame materialen.

WdKA Jan Wagenaar
WdKA Marten Middelkoop

Marten Middelkoop

Soled | composteerbaar materiaal ontworpen om op te lopen

Marten Middelkoop werd in zijn project getriggerd door het feit dat alleen al in Noord-Amerika elk jaar 300 miljoen schoenen op de vuilnisbelt belanden. De meeste schoenzolen zijn tegenwoordig niet meer te recyclen en bevatten een materiaal dat meer dan duizend jaar in de grond blijft zitten. Het afval stapelt zich op door synthetische vervuiling, terwijl Forbo een recept bezit voor natuurlijk en composteerbaar materiaal dat gemaakt is om op te lopen. Daarom ontwierp Marten Middelkoop een schoen met een verwisselbare linoleumzool. Als materiaal is gekozen voor Furniture Linoleum vanwege de lederachtige uitstraling en de verscheidenheid aan kleuren.

Voorstelling op Dutch Design Week

WdKA presentation DDW
WdKA presentation DDW