Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Ontwerpideeën voor de gezondheidszorg

Van overleven tot helen

Het creëren van een helende omgeving wordt steeds belangrijker. Door het ontwerp meer holistisch en patiëntgericht te benaderen, kunnen architectuur en interieurontwerp helpen betere omgevingen te creëren.

Allura 62419-60085

Thuiswerken is de nieuwe norm geworden. En daarmee ook minder woon-werkverkeer. Dat betekent minder uitstoot van voertuigen en minder geluidsoverlast. De aarde trilt zelfs minder door de verminderde menselijke activiteit als gevolg van de lockdowns in de meeste landen.

De natuur is uiterst gevoelig voor deze verstoringen. Schonere lucht, vogelgeluiden en dolfijnen die vrolijk rondzwemmen in de Turkse Bosporus - normaal gesproken vol vrachtschepen - waren dan ook welkome verrassingen tijdens de COVID-pandemie.

Maar er is nog een andere soort die zeer gevoelig is voor zijn omgeving: de mens.

De omgevingspsychologie bestudeert de manieren waarop wij mensen met onze omgeving - natuurlijke en bebouwde omgeving - omgaan. Net als de vogels en dolfijnen zijn wij afhankelijk van onze omgeving om te overleven. En dat betekent gezond blijven.

Patiënten in de gezondheidszorg hebben al te maken met een suboptimale staat van lichamelijke of geestelijke gezondheid. Voeg daarbij de psychologische stress en angst die gepaard gaan met medische afspraken, en het cultiveren van een helende omgeving wordt nog belangrijker. Maar hoe kunnen architectuur en interieurontwerp helpen? Door een meer holistische en patiëntgerichte benadering van design te hanteren.

Gezondheidszorg - therapeutisch ontwerp

Stress minimaliseren

Op het meest primaire niveau is het leidende principe achter een ontwerp met therapeutisch effect het minimaliseren van stress. Dit betekent dat verder wordt gekeken dan wat Maslow de lichamelijke basisbehoeften zou noemen en dat ook de hogere psychologische behoeften en de behoeften aan zelfvervulling deel uitmaken van het beeld van gezondheid.

Meer concreet zou een therapeutisch ontwerp vanuit het perspectief van de patiënt onder meer rekening kunnen houden met het volgende:

- Comfort
- Orde; structuur; duidelijkheid
- Autonomie & onafhankelijkheid
- Verbinding met de buitenwereld
- Veiligheid

Comfort - vertrouwde objecten

Comfort kan lichamelijk en psychologisch worden gevoeld. Een thuis-van-huis-omgeving in een verzorgingshuis kan worden gecreëerd door bewoners toe te staan meubelstukken of decoraties mee te nemen uit de huizen die zij (vaak met tegenzin) achterlaten. Deze vertrouwde voorwerpen, die herinneringen met zich meedragen, maken deel uit van iemands levensverhaal en zijn een verlengstuk van zichzelf - een herinnering aan hun individuele identiteit en plaats in de wereld.

3702-Korn-Tessera-Struktur
bewegwijzering

Orde, structuur, duidelijkheid - bewegwijzering

"Wanneer patiënten en gebruikers van zorginstellingen worden geconfronteerd met onzekerheid over hun toekomst, hebben zij baat bij voorspelbaarheid en orde. Meer verwarring is wel het laatste waar zij op zitten te wachten. Duidelijke bewegwijzering en bewegwijzering kan veel onnodige stress bij patiënten en bezoekers wegnemen. Een doordacht vloerontwerp is een functionele maar aantrekkelijke oplossing voor bewegwijzering die kan worden toegepast om bezoekers te begeleiden op hun reis en om specifieke gebieden of zones in een instelling te onderscheiden.

MAAK UW EIGEN ONTWERP "

Autonomie en onafhankelijkheid

"Het huis verlaten voor een verblijf in een zorginstelling kan op vele niveaus invaliderend zijn. Moderne technologie heeft een aantal nuttige toepassingen in deze omgevingen, waardoor een patiënt enige controle over zijn omgeving krijgt. De mogelijkheid voor een patiënt om de temperatuur te regelen, de verlichting in een kamer lichter of dimmer te maken of de gordijnen te sluiten door het gebruik van domotica kan wonderen doen om de afhankelijkheid van anderen te verminderen en een gevoel van agency te geven.

Wanneer dit ontwerpconcept wordt toegepast in een zorgomgeving, blijkt het een bijzonder ondersteunend effect te hebben. Aangenomen wordt dat het opnemen van de natuurlijke omgeving in het ontwerp van een ziekenhuis of andere zorginstelling de herstelervaring van de patiënt ten goede komt."

Sphera Element 50003 light neutral grey + 50050 olive
Biophilic design Healthcare

Verbinding met de buitenwereld

De voordelen van toegang tot daglicht zijn goed gedocumenteerd. Maar de mogelijkheid om de zon te zien opkomen en ondergaan - het eenvoudige ritme van de dag - geeft vooral ziekenhuispatiënten een externe markering en een gevoel van verbondenheid met de buitenwereld. Uitzicht op tuinen of andere groene ruimten kan op vergelijkbare wijze de stemming verbeteren en het herstel ondersteunen, door te voldoen aan onze aangeboren trek naar de natuur, zoals geïllustreerd door het concept van biophelia.

Veiligheid - privacy

Veiligheid en hygiëne zijn in elke zorgomgeving van het grootste belang. Maar therapeutisch ontwerp houdt ook rekening met het vermogen of onvermogen van een omgeving om de gebruiker zich veilig te laten voelen. Het ontwerpen van verschillende ruimtes voor verschillende doeleinden en met verschillende niveaus van sociale interactie is hier een voorbeeld van. Een zieke patiënt kan dankbaar zijn voor een eigen kamer waarin hij zich kan terugtrekken, als en wanneer hij daar behoefte aan heeft: Hun eigen veilige haven, als het ware.

Op maat gemaakte Flotex gevlokte vloeren
Whitepaper Gezondheidszorg

Lees onze laatste whitepaper

Lees meer over hoe design in het algemeen gezondheid en welzijn kan bevorderen in onze nieuwste whitepaper: 'Ontwerpen in de gezondheidszorg: Stijl als onmisbaar hulpmiddel'.

LEES ONZE LAATSTE WHITEPAPER