Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Pantone Kleur van het Jaar 2021

Januari 2021

Pantone Kleur van het Jaar 2021 | foto van Pantone (www.pantone.com)

Eind 2020 kondigde Pantone zijn Kleur van het Jaar 2021 aan. Verrassend genoeg viel de keuze dit jaar niet op één, maar op twee kleuren. Wij vroegen twee van onze designers naar hun mening over de nieuwste Pantone Kleur van het Jaar.

Al meer dan 20 jaar beïnvloedt Pantones Kleur van het Jaar de productontwikkelingen en inkoopbeslissingen van verschillende sectoren, waaronder mode, meubilair en industrieel design, en productverpakkingen en grafische designs.

Tijdens het selectieproces worden de markt en de trends zorgvuldig geanalyseerd. Elk jaar kammen de kleurexperts van het Pantone Color Institute dan ook de hele wereld uit op zoek naar nieuwe kleurinvloeden.

Dat kan gaan om de entertainmentindustrie, films, kunstverzamelingen, nieuwe artiesten, modehuizen, design en populaire reisbestemmingen, maar ook om socio-economische omstandigheden. Daarnaast laten ze zich inspireren door nieuwe technologieën, materialen, texturen en effecten met een impact op kleur, relevante sociale media en zelfs events waarnaar de hele wereld reikhalzend uitkijkt.

Geel en grijs: een mix van kracht en positiviteit

In december 2020 kondigde Pantone de nieuwe Pantone Kleur van het Jaar 2021 aan: PANTONE 17-5104 Ultimate Gray en PANTONE 13-0647 Illuminating. Deze twee aparte kleuren tonen aan hoe verschillende elementen elkaar toch kunnen versterken en weerspiegelen perfect de sfeer van de Pantone Kleur van het Jaar 2021, zegt Pantone. “Praktisch en oersolide, maar tegelijkertijd hartverwarmend en optimistisch: de combo van Pantones Ultimate Gray en Illuminating staat in het teken van kracht en positiviteit. Deze kleuren vertellen ons een verhaal dat ons doet nadenken en ons tegelijkertijd hoop geeft op een blije, zonnige toekomst.”

Volgens Pantone is Illuminating een vrolijke geeltint die bruist van levendigheid, een warme nuance boordevol zonnige energie. Ultimate Gray staat dan weer symbool voor solide, betrouwbare elementen die een leven lang meegaan en een sterke basis vormen.

Pantone Kleur van het Jaar 2021

“De mix van het duurzame Ultimate Gray en het bruisende Illuminating-geel staat volledig in het teken van positiviteit en standvastigheid. Praktisch en oersolide, maar tegelijkertijd hartverwarmend en optimistisch: deze kleurencombinatie geeft ons hoop en kracht. We willen aangemoedigd en opgebeurd worden; dat is nu eenmaal typisch voor de mens.”

Leatrice Eiseman, Executive Director van het Pantone Color Institute.

Sarlon | Modul'up 2021

Forbo en de Pantone Kleur van het Jaar

“Designers van Forbo Flooring Systems moeten altijd vooruitdenken wanneer ze de kleuren voor de nieuwe collecties bepalen”, stelt Thomas Eurlings, Senior Designer Vinyl bij Forbo Flooring Systems. “Als designer ga je continu op zoek naar nieuwe kleuren en trends. “Toen Pantone de Kleur van het Jaar 2021 bekendmaakte, waren we dan ook erg blij dat we beide kleuren al in onze recentere collecties opnamen.”

“Zoals Pantone zelf al aangeeft, zijn dit de ideale kleuren om eender welke kamer in een zonnige en positieve sfeer te laten baden. Gele en grijze kussens, tafelbladen en andere accessoires brengen elk interieur tot leven. Ook voor een kantoor, zowel thuis als in een commerciële ruimte, is het de ideale combo. Het grijs vormt een stevige basis voor het bruisende geel, dat ons op zijn beurt opkikkert en onze intellectuele nieuwsgierigheid, originaliteit en vindingrijkheid stimuleert”, zegt Thomas.

De perfecte match

Een prachtig voorbeeld van solide grijs in combinatie met felgeel is 3733 | yellow shimmer uit onze Marmoleum Concrete-collectie. De basiskleur is een wonderlijke grijstint doorspekt met gele 'glitters' die overal in de vloer opduiken. 3741 | yellow glow is een meer effen geeltint die perfect bij deze glitters past. Samen scheppen deze twee kleuren een bruisende sfeer in elk interieur.

“Ook 40522 | lemon uit de Eternal Color-collectie bevat de kleur van het jaar", zegt Thomas. “In de kleurrijke slijtlaag van dit design zitten piepkleine glitters verwerkt. Die doen de vloer haast letterlijk stralen. In combinatie met 12752 | grey cement uit de Eternal Material-collectie trekt hij nóg meer de aandacht.”

Marmoleum Concrete 3369, 3733, 3741
Eternal 12752 | grey cement
Eternal 40522 | lemon

Nieuwe Sarlon | Modul’up-collectie

Head of Design Vinyl Margareth van Aken werkte mee aan de ontwikkeling van de nieuwe Sarlon | Modul’up-collecties. Ook zij is overtuigd van de perfecte match tussen de Pantone Kleur van het Jaar en deze nieuwe, verbluffende collecties vinylvloeren.

Margareth: “Ik vind het geweldig dat beide collecties zo mooi aansluiten op de geel- en grijstrend van Pantone. Geel is een felle kleur die positiviteit uitstraalt en mensen stimuleert. Het geeft een boost aan elk interieur en past perfect bij zachte, neutrale tinten. In deze collectie komt het geel terug in een krachtige, effen kleur, een frisse Canyon en een prachtige doodle. Zo valt het perfect te combineren met grijs, gaande van het nieuwe Topography-staalgrijs tot de lichtgrijze Nairobi-textielprint, de zilveren Slabstone, het nieuwe zilveren Stardust, het natuurlijke Terrazzo en het grijze Graphito uit onze nieuwe Sarlon | Modul'up-collecties. Vandaar ook de slogan 'Diversity, better together'.”

Sarlon Modul'up 651 | silver slabstone, 9402 | natural terrazzo
Sarlon Modul'up 9608 | green graphito, 878 | dark green uni, 235 | lemon cayon
Sarlon Modul'up 223 | sand canyon, 409 | black & white doodle