Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Naar een nieuw werklandschap

Naar een nieuw werklandschap

Marijke Griffioen, Senior Designer en Hanne van Nederveen Meerkerk, Segment Manager A&D, november 2018

Towards a new landscape

We ontmoeten elkaar op een dinsdagmiddag. Een grand café in Amsterdam leek ons de perfecte plek om aan dit artikel te werken, gezien het feit dat 80% van de creatieve inspiratie voortkomt uit informele ontmoetingen. Wat aangename tijd weg van ons hoofdkantoor en onze thuiskantoren. We hadden net zo goed een co-working space kunnen huren, of op een van onze partnerlocaties kunnen afspreken. Waar een aantal jaren geleden flexibel werken betekende dat je op elke werkplek op kantoor kon werken, is de term nu geëvolueerd naar pop-up werkplekken. Je kunt tegenwoordig immers altijd en overal werken.

In café Dauphine bespreken we welke nieuwe kantoortrends we hebben vastgesteld. Het onderwerp blijkt al snel complex en veelzijdig te zijn. Zo constateren we dat het huidige open plan concept - een gegeven in elke 'moderne' kantooromgeving - in feite zeer divers kan zijn qua look & feel en concept. Terugkerende thema's zijn o.a. een goede akoestiek, voldoende comfort en settings waarin werk en plezier hand in hand gaan. De medewerker en zijn of haar welzijn worden steeds belangrijker. Een werkomgeving moet aangenaam en vooral gezond zijn. Gezonde werknemers presteren beter en hebben een lager ziekteverzuim. Kantoren worden biofiele, smaakvolle werkplekken omgeven door groen.

towards a new landscape
towards a new landscape

De nadruk op de menselijke factor blijkt ook uit de snelle opkomst van intelligente producten die zich kunnen aanpassen aan persoonlijke voorkeuren: een bureau dat zich aanpast aan je hoogte, compleet met verwarmd tafelblad om je handen warm te houden; verlichting die synchroniseert met je bewegingen; aanpassing van de kamertemperatuur of voorkeursmuziek die begint te spelen zodra je de werkruimte betreedt met behulp van ruimtelijke sensoren. Dankzij de integratie en camouflage van technologie bevinden we ons in 'zachte' werkruimtes.

Overwerken op kantoor wordt steeds meer passé. De tijd die we op kantoor doorbrengen wordt korter. Zakelijke vergaderingen vinden meestal buiten het kantoor plaats. We zijn voortdurend in beweging, met veel spontane ontmoetingen die dienen om onze netwerken uit te breiden.

Maar deze verhoogde dynamiek beperkt zich niet tot buiten het kantoor: mensen zijn niet gemaakt om acht uur achter een computer te zitten, onbeweeglijk. Steeds meer werklandschappen worden zo ingericht dat een gevarieerde werkhouding wordt aangemoedigd.

Dit is nu... maar wat kunnen we in de toekomst verwachten?

In de komende tien tot twintig jaar zullen banen worden overgenomen door robots. Als gevolg daarvan zullen naar verwachting veel hoofdkantoren verdwijnen of krimpen. De voortdurende toegang tot informatie, ongeacht de locatie, zal leiden tot een grotere vraag naar multi-tenant kantoren of tijdelijke, informele en flexibele werkomgevingen. De ruimten zelf zullen basaal zijn; een flexibele indeling zal nog meer een prioriteit worden. Producten zullen meer modulair en demonteerbaar zijn. Dat zal nuttig zijn, want door de verstedelijking zal de ruimte schaarser en duurder worden. We zullen ook ruimtebesparende en multifunctionele meubelen zien verschijnen. Voorwerpen moeten gemakkelijk kunnen worden opgeborgen, vervangen, gerecycleerd of aangepast, met een paspoort of milieukeurmerk. Bovendien zal het gebruik van kleinere en meer intuïtieve ruimten onze ecologische voetafdruk verkleinen.

towards a new work landscape

De circulariteit van producten zal een eerste vereiste zijn. Gerecyclede materialen zullen ruimtes karakter geven, versterkt door het contrast met geïntegreerde technologie. Refurbishment zal ook toenemen door de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen en een groter bewustzijn rond consumptie. Het aantal hoogwaardige producten zal toenemen.

futureawards

Het tekort op de arbeidsmarkt zal beperkt blijven tot alleen die banen die echt een persoonlijke benadering, empathie en andere menselijke kwaliteiten vereisen. Betekent dit dat we minder zullen werken?! In ieder geval zullen we minder werkruimte innemen. Worden lege kantoren opgevuld? Nee, dat denken we niet. Op lege plekken zullen groene parken, stadstuinen en bossen verrijzen. En niet uit idealisme. Eerder uit noodzaak. We moeten een vervuild milieu compenseren, met onze vooruitstrevende industrialiserende generaties en gezien onze huidige consumptie. Dit besef dringt steeds dieper door tot ons en onze kinderen. Als we op deze aarde willen blijven leven, dan moeten we haar schoonmaken.

Misschien zijn we daarom wel zo trots op de mogelijkheid om voor Forbo te werken, dat al bijna 120 jaar duurzame vloeren produceert, in de hoop dat dit prachtige Marmoleum nog vele duurzame generaties mee zal gaan. Dat is onze gezonde missie!