Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Duurzame vloer

Het verhaal achter Marmoleum Linear

Marijke Griffioen, hoofdontwerper bij Forbo Flooring Systems
Januari 2022

Marmoleum Linear mood board and images

Onlangs kreeg onze Marmoleum Linear collectie een mooie make-over. Een warme uitstraling, comfort en inspelen op de nieuwste trends in openbare gebouwen: dat hadden we voor ogen. Marijke Griffioen, hoofdontwerper bij Forbo Flooring Systems, vertelt meer over de nieuwe collectie en licht toe wat de ontwerpers inspireerde.

Hoe ziet de Marmoleum Linear collectie eruit?

Het patroon van de Linear collectie heeft een instinctieve band met Moeder Natuur. Door de ongelijke strepen associeer je het meteen met natuurlijke materialen zoals hout, en zo straalt de collectie vanzelf zachtheid en comfort uit. Ze omvat zowel delicate, subtiele streepjespatronen als meer gedurfde, contrasterende ontwerpen. De mogelijkheden zijn dan ook enorm.

Zo kan Linear fungeren als subtiel richtinggevend en verbindend element tussen verschillende zones in een gebouw, of op een meer architectonische, grootse manier dienstdoen als krachtige blikvanger.

Marijke Griffioen Senior Designer at Forbo Flooring
Mood board showing Marmoleum Linear products

Welke trends gaan schuil achter de make-over van de collectie?

Linear moest een compleet andere look-and-feel hebben dan onze Solid en Marbled collecties. In openbare ruimtes zie je een verschuiving van een koude, steriele uitstraling naar een mensgerichte, warme en huiselijke sfeer. Met Marmoleum Linear willen wij een 'thuisgevoel' creëren. In zulke ruimtes ligt de nadruk namelijk steeds vaker op de gezondheid, het welzijn en het comfort van de eindgebruiker.

Om dat doel te bereiken, gebruiken we voornamelijk natuurlijke kleuren en tinten om de vloeren warmte en comfort te laten uitstralen. Een andere belangrijke trend voor de collectie, is de natuur naar binnen halen. Daarnaast is er grote behoefte aan flexibele kantoorinrichtingen. Met behulp van vloerzonering is een ruimte snel en eenvoudig aan te passen aan de verschillende functies binnen een kantoor. Ook daar is rekening mee gehouden.

Hoe kwam het nieuwe kleurenpalet tot stand?

Onze in 2016 gelanceerde Marmoleum Striato Linear collectie wees uit dat de neutrale tinten het meest in de smaak vallen. Marktonderzoek heeft bovendien laten zien dat die kleuren het 'thuisgevoel' versterken en onze klanten helpen een gastvrije sfeer te realiseren. Die informatie vormde de basis voor deze collectie.

De Marmoleum Linear collectie omvat nu zestien elementen (waarvan elf nieuwe), verdeeld in vier neutrale kleurenpaletten met telkens vier kleuren. Denk maar aan koele en warme grijstinten, aardse kleuren en warme bruintinten. De vier koele grijstinten zijn gloednieuw en volgens mij een waardevolle toevoeging aan de collectie.

Marmoleum Linear Mood board and room shot image
Marmoleum Linear 5251 Black Glacier 5253 Bleached Gold in office

Waar komt Marmoleum Linear volgens jou het best tot zijn recht?

In de loop der jaren heeft Linear overal ter wereld zijn sporen ruimschoots verdiend, in alle mogelijke sectoren. De warme en natuurlijke kleuren van deze vernieuwde collectie creëren in een handomdraai een thuisgevoel in gemeenschappelijke ruimtes, wachtruimtes en patiëntenkamers in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Stuk voor stuk plaatsen waar mensen zich op hun gemak moeten voelen. Bovendien is Marmoleum Linear ideaal voor onderwijsomgevingen, zoals bibliotheken en studieruimtes.

Daarnaast is het natuurlijk gestreepte, lineaire design een heuse blikvanger in kantoren en de horeca- en recreatiesector. Het natuurlijke, lineaire ontwerp helpt vuil te verhullen en dankzij de Topshield afwerking is de vloer makkelijker te reinigen en onderhouden.

Hoe zit het met de duurzaamheid van deze collectie?

Net zoals bij de meeste Marmoleum collecties is het gewogen gemiddelde van Marmoleum Linear klimaatpositief (cradle-to-gate), zonder compensatie toepassen. Dat is van cruciaal belang, zeker nu het uiterst belangrijk is om weloverwogen beslissingen te nemen.

Linear staat garant voor een lage uitstoot. Bovendien is de collectie voor 97% vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen, waardoor ze geen weekmakers of synthetische additieven bevat. Deze van nature comfortabele vloerbekleding draagt dus bij aan een gezond en duurzaam binnenklimaat.

Raw materials linoleum

Hoe combineer je Marmoleum Linear het best met andere Forbo producten?

De kleurstellingen in deze collectie zijn niet alleen onderling goed te combineren maar passen ook mooi bij onze andere Marmoleum collecties. Combineer ze bijvoorbeeld met producten uit onze Marmoleum Solid of Marbled lijnen om gezellige hoekjes en zitplaatsen te creëren in openbare ruimtes of doorgangszones.

Marmoleum Linear 5254 Red Horse Marmoleum Walton 3370 Terracotta

Waar ben je het meest trots op bij deze collectie?

Het doet me heel veel plezier dat we een toegankelijke en veelzijdige collectie met een duidelijk, eenvoudig en overtuigend verhaal wisten te ontwerpen. Deze collectie blijft haar eigenheid trouw. En hoewel het design vrij minimalistisch is, voelt de collectie toch heel rijk aan, met veel laagjes en passend bij tal van looks.

Ook ben ik zeer tevreden over de studiofoto's. Die laten goed zien hoe Marmoleum Linear in vrijwel elk segment en ruimte een moderne, comfortabele omgeving met een warme, gastvrije uitstraling kan creëren.