Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

The CooLoo Circular Canopy

In 2019 zijn we een samenwerking aangegaan met CooLoo, waarbij we een CooLoo Circular Canopy hebben gemaakt van afvalmateriaal van Marmoleum.

Cooloo Circular Canopy | photo courtesy of Cooloo

Bijdragen aan de circulaire economie

De duurzaamheidsstrategie van Forbo Flooring is erop gericht een nul-afvalbedrijf te worden. Dit betekent in wezen dat we openstaan voor nieuwe benaderingen in de manier waarop we onze producten vervaardigen, maar ook voor de manier waarop we onze afvalstromen verwerken. In onze linoleumfabrieken wordt het overgrote deel van het linoleumafval hergebruikt in onze Marmoleumproducten. Installatieresidu's worden ook verzameld en toegevoegd aan het recyclingsysteem op onze sites, wat bijdraagt tot het gerecycleerde gehalte van 43% in Marmoleum.

Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar andere manieren om ons productie-, installatie- en post-installatieafval te verminderen, te hergebruiken en te recyclen. Daarom zijn we in 2019 een samenwerking aangegaan met CooLoo, met als resultaat de CooLoo Circular Canopy met een coating gemaakt van Marmoleum afvalmateriaal.

Cooloo Circular Canopy | materials | photo courtesy of Cooloo
Cooloo Circular Canopy | planets | photo courtesy of Cooloo

CooLoo, een betere wereld door circulair te denken

De CooLoo Circular Canopy is een initiatief van de Nederlandse ontwerper Thed Konings in co-creatie met CooLoo. Samen met vele partners en ontwerpers creƫren zij kunst en design objecten gebaseerd op duurzaamheid, circulariteit en zero-waste.

CooLoo is een Nederlands bedrijf dat projecten, producten en nieuwe materialen voor meubilair en interieur ontwikkelt en produceert, gebaseerd op coatingtechnieken en hoogwaardige toepassing van afvalmaterialen. Met het gebruik van coatings van afvalmaterialen zoals kurk, leer, jeans en beton kunnen ze naadloze zachte of harde meubels maken in elke maat of vorm. Ideaal geschikt voor reparatie, renovatie en recycling. Duurzaamheid en high-end design worden samengebracht in een toekomstbestendig concept.

Het coatingproces

Zo gaat het in zijn werk: oude Marmoleumvloeren of snijresten worden verzameld en de drager wordt gescheiden van het pure Marmoleum. Dit pure Marmoleum wordt vervolgens in stukken gehakt, vermalen en in fases gezeefd tot de laatste fractie overblijft. Dit materiaal kan worden gebruikt als basis voor de afwerking van zachte zitmeubelen, akoestische panelen en plaatmaterialen in de vorm van CooLoo's coatings. Het kan zelfs worden gemengd met andere afvalmaterialen zoals leer of jeans om nieuwe soorten texturen, kleuren en aanvoelen te krijgen.

Zodra het mengsel klaar is, kan de productie van designstukken beginnen. CooLoo's speciaal ontwikkelde bindmiddel op waterbasis (VOC- en oplosmiddelvrij) wordt samen met het definitieve materiaal met speciale apparatuur en technieken aangebracht. Schuren en het aanbrengen van de laatste lagen en beschermende nano-afwerking zorgen voor de uiteindelijke look en feel.

Als je naar het meubel kijkt, zou je bijna vergeten dat het van schuim is gemaakt, want de coatings geven het meubel een robuuste en industriƫle uitstraling terwijl de zitting juist zacht en comfortabel is.

Cooloo Circular Canopy | scraping Marmoleum
Cooloo Circular Canopy | scraping Marmoleum | photo courtesy of Cooloo

Samenwerken aan het renovatieproject van de TU Delft

In 2020 realiseerden Forbo en CooLoo gezamenlijk het eerste grote project voor de Technische Universiteit Delft. Voor de renovatie van het beroemde EWI-gebouw heeft Forbo Flooring Systems de oude linoleumvloeren geschraapt en het gebouw voorzien van fris nieuw Marmoleum. Tegelijkertijd produceerde CooLoo loungeruimtes met soft seating, afgewerkt met een coating van de oude EWI gebouwvloeren die op de nieuwe Marmoleum vloer werd gelegd.

Cooloo Circular Canopy | TU Delft | photo: Cooloo