Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Design Trends

Pantone Kleur van het Jaar 2022

December 2021

Pantone Color of the Year 2022 | image courtesy of Pantone (www.pantone.com)

Pantone heeft zijn Kleur van het Jaar 2022 bekendgemaakt: PANTONE 17-3938 Very Peri. Volgens Pantone is het een levendige kleur die een opgewekte, vrolijke houding en dynamische aanwezigheid uitstraalt die moedige creativiteit en fantasierijke uitingen aanmoedigt. We vroegen Dorothé Kessels, onze Global Director Design, naar haar gedachten over deze nieuwe Kleur van het Jaar.

Al meer dan 20 jaar beïnvloedt Pantone's Kleur van het Jaar de productontwikkeling en aankoopbeslissingen in verschillende sectoren, waaronder mode, woninginrichting en industrieel design, maar ook productverpakkingen en grafisch design.

Het selectieproces vereist een doordachte overweging en trendanalyse. Om elk jaar tot de selectie te komen, kammen Pantone's kleurexperts van het Pantone Color Institute de wereld uit op zoek naar nieuwe kleurinvloeden.

Het gaat hierbij om de entertainmentindustrie en films in productie, reizende kunstcollecties en nieuwe kunstenaars, mode, alle gebieden van design, populaire reisbestemmingen en ook sociaal-economische omstandigheden. Invloeden kunnen ook voortkomen uit nieuwe technologieën, materialen, texturen en effecten die van invloed zijn op kleur, relevante sociale mediaplatforms en zelfs komende evenementen die wereldwijd de aandacht trekken.

Very Peri: aanmoedigen van persoonlijke vindingrijkheid en creativiteit

"Met een zorgeloos vertrouwen en een gedurfde nieuwsgierigheid die onze creatieve geest bezielt, plaatst de onderzoekende en intrigerende PANTONE 17-3938 Very Peri de toekomst voor ons in een nieuw licht", zoals Pantone het beschrijft. "We leven in transformerende tijden. PANTONE 17-3938 Very Peri is een symbool van de wereldwijde tijdgeest van dit moment en de overgang die we doormaken. Nu we uit een intense periode van isolatie komen, veranderen onze begrippen en normen, en ons fysieke en digitale leven zijn op nieuwe manieren samengesmolten".

"De Pantone Color of the Year weerspiegelt wat zich afspeelt in onze globale cultuur, en drukt uit waar mensen naar op zoek zijn waarop kleur hopelijk een antwoord kan bieden", voegt Laurie Pressman, Vice President van het Pantone Color Institute, toe.

Pantone Color of the Year 2022

"Nu we ons in een wereld van ongekende veranderingen bevinden, brengt de selectie van PANTONE 17-3938 Very Peri een nieuw perspectief en een nieuwe visie op de vertrouwde en geliefde blauwe kleurenfamilie. PANTONE 17-3938 Very Peri omvat de kwaliteiten van de blauwen, maar tegelijkertijd met zijn violetrode ondertoon, toont PANTONE 17-3938 een levendige, vrolijke houding en een dynamische aanwezigheid die moedige creativiteit en fantasierijke uitingen aanmoedigt."

Leatrice Eiseman, uitvoerend directeur van het Pantone Color Institute

Pantone Color of the Year 2022

Forbo Flooring en de Pantone Kleur van het Jaar

Dorothé Kessels, Director of Global Design:

PANTONE 17-3938 Very Peri is een blauw-violette kleur die zich bevindt aan het uiteinde van ons zichtbare kleurenspectrum, bijna ongrijpbaar en dicht bij ultraviolet.

Ultraviolet vertaald als "voorbij violet" (van Latijn ultra, "voorbij") kan worden omschreven als een blauw met violet-rode ondertonen. Hoewel voor de meeste mensen onzichtbaar, zijn er sommige insecten, zoals hommels, die ultraviolet kunnen zien.

Kleur, zoals wij die in onze materiële wereld ervaren, wordt bepaald door lichtreflectie en -absorptie. De nieuwe Pantone kleur van het jaar houdt nauw verband met de verschijning van kleur in digitale omgevingen die door lichtstraling worden gedefinieerd. Deze samensmelting van materiële en digitale werelden symboliseert nieuwe perspectieven en uitdagingen in een post-covidistische wereld.

De vertaling van de levendige blauwviolette kleur naar een tastbaar vloerproduct genereert een oppervlak met een solide uitstraling en een uitgesproken kleuridentiteit. Doorgaans fungeren de blauwviolette items in onze collecties als accentkleur om een gedurfd statement te maken of als blikvanger.

Wanneer deze veelzijdige kleur in een ruimte wordt toegepast, kan hij werken als een kameleon die tussen een warme en een koele sfeer schakelt, afhankelijk van de kleuren en materialen waarmee hij wordt omringd.

Als onderdeel van een kleurenschema is deze kleur een dankbaar bestanddeel voor ongewone en onderscheidende kleurencombinaties. Als accentkleur kan hij frisheid en vitaliteit toevoegen aan elke ruimte.

Indigo Colour Splash, een van de dessins in onze recente Sarlon en Modul'up akoestische vinyl series, vertegenwoordigt precies dat gevoel van vreugde en energie. Dit nieuwe ontwerp mengt de belangrijkste ondertoon van blauw met de warmte en opwinding van rood en creëert een kleurrijk statement van positiviteit.

Het is een organisch gedurfd en dynamisch patroon dat de ruimte vult met levendigheid en vitaliteit en een inspirerende sfeer creëert die onze creativiteit aanmoedigt. Door het te combineren met een complementaire gele kleur wordt de kracht van dit levendige en fantasierijke vloerproduct nog meer versterkt.

Pantone Color of the Year 2022
Pantone Color of the Year 2022
Pantone Color of the Year 2022