Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

FORBO EUROCOL NEDERLAND B.V.

Van bijproduct tot A-merk

Forbo Eurocol Nederland B.V. komt voort uit een particulier bedrijf, de N.V. Nederlandsche Linoleumfabriek in Krommenie, dat van oorsprong vloerbedekkingen produceerde. Om de klant een totaalpakket te kunnen bieden, ging men hiervoor ook lijmen, egalisatie-, onderhouds- en reinigingsmiddelen produceren. Hiervoor was een aparte afdeling actief. Deze ‘bijproducten’ voor vloerbedekkingen vonden gretig aftrek bij verwerkers en andere afnemers, waardoor het belang van deze afdeling snel groeide.

Elastische tegellijm

Toen de bouwwereld in Nederland in de jaren zestig en zeventig een bloeiperiode beleefde, sprong de lijmafdeling uit Krommenie hierop in met een bijzondere technische oplossing. In die jaren werden vele hoogbouwprojecten in beton uitgevoerd, waarbij zich een hardnekkig probleem voordeed bij het afwerken met tegelwerk. Beton vertoont veel krimpwerking en door de starre, cementachtige tegellijmen uit die tijd kwamen loslatende tegels en scheuren in het tegelwerk veel voor. Er was behoefte aan een blijvend elastische lijm om deze krachten op te vangen. De productontwikkelaars uit Krommenie slaagden erin deze te ontwikkelen en te produceren. Nadat het onafhankelijke technisch onderzoeksbureau TNO de lijm uitvoerig had getest en goed bevonden, kon de productie van start. De kant-en-klare elastische wandtegellijm 682 Majolicol was geboren, nog altijd een van de best verkochte Eurocol-producten.

682 emmer 3

Het merk ‘eurocol’

Ook de nieuwe Eurocol-tegellijm bleek een doorslaand succes en de activiteiten in Krommenie groeiden letterlijk en figuurlijk uit hun jasje. Ook was de lijmafdeling steeds meer een vreemde eend in de bijt geworden van de linoleumfabriek, die intussen onderdeel was geworden van de Forbo Group. Onder invloed van de ideeën van de in 1972 overleden directeur ir. J.C. Kaars Sijpesteijn, volgde in datzelfde jaar de afsplitsing van de lijmfabriek onder de naam Eurocol, met als vestigingsplaats Wormerveer. Later werd dat: ‘Forbo Eurocol’, maar alle producten dragen nog altijd de merknaam ‘eurocol’. Dankzij voortdurende uitbreiding van het aanbod en verbetering van de Eurocol-producten door de afdeling Research & Development, in nauwe samenwerking met Sales, groeide Forbo Eurocol uit tot marktleider in Nederland.

Waterdicht tegelwerk

Een belangrijke pijler onder het succes van Forbo Eurocol is het waterdichte tegelwerksysteem voor natte ruimten. Deze combinatie van primer, watervaste, flexibele wandtegellijm, voeg- en afdichtingsmiddelen biedt de ideale bescherming op vochtgevoelige ondergronden. Dit systeem maakte het bijvoorbeeld mogelijk om badkamers eenvoudig waterdicht te maken, ook met tegelwerk op de in Nederland veelvuldig toegepaste gipsplaten en -blokken. Maar ook voor zwembaden en terrassen worden deze Eurocol-producten vaak succesvol toegepast.

NCS

Eigen ontwikkeling en productie

De ontwikkeling van dit soort bijzondere producten staat aan de basis van het succes van Forbo Eurocol. De ontwikkelingsafdeling en productie in eigen huis vormen een belangrijke meerwaarde voor de klanten. Hierdoor kan het bedrijf snel inspringen op technische ontwikkelingen en trends in de markt. Zoals met speciale lijmen voor LVT-stroken en tegels, lijmen voor grootformaattegels, of voegmiddelen en kitten in overeenstemmende kleuren. Ook besteedt Forbo Eurocol veel aandacht aan duurzaamheid, zowel in de eigen fabrieks- en kantoorgebouwen als in de Eurocol-producten. Zo zijn vluchtige oplosmiddelen vrijwel geheel vervangen door mens- en milieuvriendelijke alternatieven en is het grootste deel van de poederproducten intussen stofarm. Ook zijn de verpakkingseenheden lichter gemaakt en hiermee arbovriendelijk.

Advies, informatie en projectbegeleiding

Minstens zo belangrijk als de kwaliteit van de Eurocol-producten zijn het productadvies, de verwerkingsinstructies en projectbegeleiding. Ook verzorgt Forbo Eurocol producttrainingen in het eigen opleidingscentrum of op locatie. Naast een technische helpdesk staat een team van Technisch-commercieel adviseurs klanten en relaties bij met raad en daad. Desgewenst met projectbegeleiding op het werk. Ook is er de mogelijkheid van Verzekerde Projectgarantie, waarvoor aannemers en verwerkers een project kunnen aanmelden, voor nog meer zekerheid. Op belangrijke bouw- en vloerbeurzen is Forbo Eurocol altijd vertegenwoordigd met productnieuws en om bij te praten met klanten. Die kunnen bovendien rekenen op begrijpelijke verwerkingsinstructies in brochures en flyers en met instructiefilms op de website. Ook kunnen verwerkers speciale Eurocol-apps downloaden die antwoord bieden op alle technische vragen voor tegelwerk en vloerafwerking.

Ook de fabriek in Duitsland levert de kwaliteit die het merk ‘eurocol’ succesvol heeft gemaakt. Met de activiteiten op hun thuismarkt dragen zij bij aan de naamsbekendheid en groei van Eurocol. Het merk gaat vergezeld van de pay-off: ‘the strong connection’ en de co-branding: ‘Eurocol is part of the Forbo Group’.

Alle Eurocol-producten hebben ook dezelfde verpakkingen, met vaste, herkenbare kleuren voor de betreffende productgroep en icoontjes voor de betreffende afwerking: vloerbedekking, parket of tegelwerk. De rebranding is uitgevoerd in de periode 2014-2015.