Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

FORBO EUROCOL DUITSLAND

Roerige geschiedenis

Forbo Eurocol in Erfurt heeft een vergelijkbare staat van dienst als Forbo Eurocol in Wormerveer, al werd de geschiedenis in Duitsland voor een belangrijk deel bepaald door de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf ging in 1920 van start met de productie van allerlei soorten lijmen en was hiermee direct succesvol. De fabriek investeerde flink in gebouwen en machines. In de beginperiode lag het accent vooral op lijm voor de lucratieve schoenindustrie, die haar hoogtepunt beleefde tijdens WO II. Nadat de Russische troepen aan het einde van de oorlog Duitsland hadden bereikt, vertrok de eigenaar, om een nieuw bedrijf op te richten in Pirmasens aan de Frans-Duitse grens. In 1949 kwam de fabriek in Erfurt onder Russisch bestuur te staan en werd deze genationaliseerd onder de naam: VEB Schuhchemie.

Forbo Erfurt GmbH

Van schoenen naar nieuwbouw

In deze naoorlogse periode waren alle goederen schaars, dus produceerde de fabriek naast schoenlijm allerlei andere producten, zoals boenwas voor vloeren. De fabrieksnaam werd veranderd in ‘Chemisol’, waar nog altijd veel schoenlijm werd geproduceerd. De kwaliteit hiervan was zo goed, dat Chemisol preferred supplier werd voor het schoenmerk ‘Salamander’, dat zijn producten zowel in Oost- als West-Duitsland verkocht. Om de toekomst van de fabriek veilig te stellen, breidde de VEB Schuhchemie haar productenaanbod steeds verder uit. Bijvoorbeeld met lijmen voor de bouw waarvoor een grote afzetmarkt was, dankzij de grote wederopbouwplannen in de toenmalige DDR. Zo kon het gebeuren dat deze ‘VEB schoenlijmfabriek’ uitgroeide tot marktleider in lijmproducten voor de bouw.

Onder de vlag van Forbo

Intussen werd de in Pirmasens opgerichte fabriek gerund als een familiebedrijf, totdat het in de jaren tachtig werd overgenomen door het Zwitserse Forbo. Na de val van de Berlijnse Muur gebeurde in 1990 hetzelfde met de fabriek in Erfurt, dat verder ging onder de naam ‘Forbo Erfurt’, als kenniscentrum voor chemische producten voor de bouw. Het bedrijf biedt hiermee een groot aantal systeemtoepassingen voor de vloer- en parketindustrie. Onder het mom van: ‘Alles uit één hand’ levert Forbo Eurocol uit Erfurt hoogwaardige primers, egalisatiemiddelen, lijmen, vernis voor parket en kurk en onderhouds- en reinigingsmiddelen. Net als Forbo Eurocol in Wormerveer is het bedrijf bijzonder klantgericht en biedt het uitstekende service, advies en technische en commerciële ondersteuning. Hiermee is het in Duitsland een vaste waarde en partner voor de bouwnijverheid.