Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe voorkom ik een sinaasappelhuidje?

‘Nee, we hebben het hier niet over cosmetica’, zegt Ferry. ‘Een sinaasappelhuidje kan ontstaan bij het egaliseren van anhydrietvloeren. Die zijn in renovatie en nieuwbouw steeds meer gemeengoed geworden. Zo’n gipsgebonden dekvloer wordt, anders dan bij een zand-cementvloer, in één keer op het vloeroppervlak gevloeid. Verwerkers bellen ons dan wel eens over het optreden van een sinaasappelhuidje (ook wel olifantshuid genoemd) in de egalisatielaag die is aangebracht op deze dekvloeren.

Hoe ontstaat het?

Dit fenomeen ontstaat door een ongelijk drogingsproces. Zo’n dekvloer kan namelijk een (plaatselijk) sterk zuigende werking hebben waardoor de egalisatielaag ongelijkmatig droogt. Bij een te dunne egalisatielaag (< 2 mm) is het risico groter. Hoe sterker die zuiging, hoe groter het risico op dit effect. En dat wil je niet, want dat ga je absoluut terugzien in bijvoorbeeld een pvc-vloer die je eroverheen installeert.

Zo voorkom je het

Hoe kun je dit voorkomen? Alles begint natuurlijk met het goed schuren en stofvrij maken van je vloer. Vervolgens moet je ook het restvochtpercentage weten om te bepalen of de ondergrond voldoende droog is. En dan is het een kwestie van de juiste producten gebruiken. Gebruik de 043 Europrimer Alphy om voor te strijken m.b.v. vachtroller. De 043 sluit de toplaag van de anhydrietvloer af en zorgt bovendien voor een uitstekende hechting. Gebruik vervolgens de 920 Europlan Alphy om te egaliseren. Een alternatief is de ondergrond direct egaliseren met 925 Europlan Alphy Direct.

Minder problemen door 043 Europrimer

Met bovengenoemde producten kun je in de meeste gevallen een sinsaasappelhuidje voorkomen. Maar zie je als je de 043 Europrimer Alphy aanbrengt dat de zuigende werking erg sterk is, breng dan nog een extra laag aan. Gebruik je de 925 op een sterk zuigende vloer, breng dan eerst nog een laag van de 043 Europrimer aan. Deze primer is echt een uitkomst. Sinds de marktintroductie van dit Eurocol-product in 2015 is het aantal vragen over het sinaasappelhuidje enorm afgenomen.’