Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Bij welke temperaturen kun je nog cementgebonden producten verwerken?

Cementgebonden producten nooit onder de vijf graden
verwerken!

Bij een temperatuur onder 5 °C komt de chemische reactie van cement en water namelijk nagenoeg stil te liggen. Het gevolg hiervan is een verminderde sterkteontwikkeling van de cementgebonden lijm, wat dus ten koste gaat van de totale kwaliteit. Bij bevriezing kan het zelfs tot vorstschade leiden. Kortom, tijdens het verwerken van een cementgebonden product moet het altijd 5 °C of warmer zijn.

Let op de ondergrond

Dat geldt trouwens ook voor het afbindproces. Dat afbindproces duurt ongeveer drie dagen. Houd daarbij ook rekening met de temperatuur van de ondergrond! Het kan zijn dat de omgevingstemperatuur hoger is dan de temperatuur van de ondergrond. De luchttemperatuur in de woning kan dan wel net boven de vijf graden zijn, dat wil nog niet zeggen dat de temperatuur van de ondergrond dat ook is.

Verkleuring van de voeg

En wat geldt voor de lijm, geldt ook voor het cementgebonden voegmateriaal. Als het afbindproces van de voeg stilstaat, betekent dit dat het water langer in de mortel blijft. Dit kan leiden tot verkleuring van de voeg. Als een voeg te lang onderhevig is aan kou en vocht zal hij uiteindelijk lichter opkleuren dan de bedoeling is.

Verwarmen

Wat moet je dan doen als het inderdaad te koud is, maar het werk moet verder? Antwoord: de ruimte afdoende verwarmen, ook ’s nachts.’