Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe behandel ik Eurocol-producten zodra de temperatuur stijgt?

Warmte kan ervoor zorgen dat – met name cementgebonden producten – veel te snel drogen en uitharden. Al binnen een paar minuten kan bijvoorbeeld een egalisatie keihard zijn. Hoe komt dat?

Zon op de vloer

Als de zon een tijdlang op de vloer schijnt, kan deze erg warm worden. Dat zien we nogal eens gebeuren bij nieuwbouwprojecten, waar de zon vrij spel heeft, omdat er immers nog geen zonwering aanwezig is. Als dan ook nog het materiaal door de hoge temperaturen warm is geworden omdat het geruime tijd in de bus ligt, zal dit het uithardingsproces van het product aanzienlijk versnellen.

Heet water uit de slang

Een derde factor is het water dat je gebruikt om het product aan te maken. Vaak wordt er op de bouwplaats een tuinslang gebruikt, maar als die in de zon ligt, is het water dat als eerste uit de slang stroomt veel te heet. Het gevolg is dat bijvoorbeeld de egalisatie veel te snel droogt, niet vloeit en dus niet te verwerken is. Bij het afvoegen van tegelwerk zie je iets vergelijkbaars gebeuren. Door de hoge temperatuur hardt de voegmortel te snel uit, waardoor de tegelzetter geen tijd heeft om deze goed te verwerken en het tegelwerk goed af te sponzen. Hierdoor ontstaat een cementhuid op de tegel, die er maar moeilijk af te krijgen is.

Goed acclimatiseren!

Om problemen door hoge temperaturen te voorkomen, adviseren wij de te verwerken producten altijd goed te laten acclimatiseren. 15 tot 18 °C is ideaal. Laat daarom bijvoorbeeld de zakken egalisatiemiddel - als het even kan - niet in je bus staan, maar sla ze op in de schaduw. En als er sprake is van direct zonlicht op je ondergrond, plak dan de ramen af. Dit kan bijvoorbeeld gewoon met kranten, dat scheelt al enorm. En als je toch die tuinslang gebruikt, laat dan eerst het opgewarmde water uit de slang weglopen, zodat je het materiaal altijd met koel water aanmaakt!

Ideale verwerkingscondities:

Gewenste omgevingstemperatuur : 18-23 °C
Temperatuur voor materiaal en ondervloer : min. 15 °C - max. 20 °C
Relatieve luchtvochtigheid : 40-70%